Acasă Sănătate Un mare cercetător redefineşte performanța umană

Un mare cercetător redefineşte performanța umană

751
0
SONY DSC

Teodor DUMITRU

Prin conjuncturi mai mult decât fericite, am avut de-a lungul timpului șansa să cunosc o serie de personalități naționale și internaționale de mare valoare profesională, care și-au pus amprenta asupra concepției mele filozofice.

Viața mi-a oferit, de curând, plăcerea și onoarea de a descoperi un cercetător de mare probitate profesională  și, evident, valoare umană, atâta timp cât modestia manifestată continuu au ținut realizările sale ferite de reflectoarele notorietății publice.

Fără îndoială, Pierre de Hillerin este de departe un titan al cercetării şi inovaţiei în domeniul performanței sportive. Cei 46 de ani de muncă asiduă în laboratoarele cercetării sportive au consolidat o carieră unică în proiectarea strategiilor și metodologiilor de antrenament pentru toate ramurile sportive naționale, definitorii pentru performanțele obținute în timp de sportivii noștri.

Neliniștea sa lăuntrică, specifică sclipirii de genialitate, l-a îndemnat permanent spre dezvoltarea performanțelor sportive pe baza studiului psihologic al conștientizării, controlului și dozării efortului, modificările cognitive fiind cele mai importante pentru un sportiv.

Lumea sportului îi rămâne oarecum datoare să-i confere o parte din celebritate prin recunoştinţă, pentru elaborarea multor sisteme și dispozitive de antrenament din perioada în care a condus Institutul Național de Cercetare Sportivă.

Depășind barierele profesionale și aplecat permanent asupra studiului biomecanicii perfecte, a trecut la tratarea, cu rezultate deosebite, a unor sportivi cu anumite deficiențe fiziologice.

O junioară, în plină ascensiune în disciplina gimnasticii ritmice a fost reținută medical din cauza unei scolioze severe, în “S”, dobândită în urma repetării obsesive a unui exercițiu asimetric. Șansa imensă a fetei a fost întâlnirea cu profesorul Pierre de Hillerin care a introdus-o într-un program de recuperare pe baza propriilor tehnici de corectare posturală a coloanei vertebrale, axate în principal pe simetria mișcării. Minunea s-a produs, prin reducerea semnificativă a deficienței, fără corset de corecție, iar sportiva și-a putut relua antrenamentele într-o nouă concepție, ajungând ulterior campioană mondială la fitness. Exemple cu recuperări medicale însemnate sunt destule în portofoliul profesorului, însă modestia sa, deja consacrată, nu ne-a permis dezvăluirea identităţii sportivilor-pacienți.

Pierre de Hillerin declară că “performanţele nu sunt numai sportive” și încearcă să surprindă lumea medicală cu un nou concept: performanța umană.

Fiecare individ poate performa cu propriul corp printr-un proces de conștientizare şi concentrare, prin acceptarea unor modificări cognitive.

Tehnicile de corectare posturală la nivelul coloanei vertebrale sunt axate pe exerciţii de întindere, efectuate încet, constant, simetric, cu multe repetări, cu un aparat conceput de profesor, conectat la un program pe internet. Aparatul este simplu, suplu și ușor de manevrat, format dintr-o bară pe care pacientul o apucă cu ambele mâini și efectuează o mișcare de translație verticală cu revenire, care este vizualizată cu un cursor pe monitor, ajutând pacientul să coreleze viteza și forța de execuție.

Succesul în recuperarea unor deficienţe posturale constă în folosirea zilnică a aparatului, cu multe repetări lente, constante, coordonate mental și senzorial într-o cât mai desăvârșită armonie. Absența efortului epuizant este bucuria tehnicii, însă este necesar “controlul unei forțe și al unei viteze constante, dar mai ales controlul psiho-neuromotor, care acționează asupra întregului organism, cu implicația activității cerebrale”, a subliniat profesorul de Hillerin.

În logica simplității conceptului, mulțumim profesorului pentru încrederea pe care ne-a dat-o în încercarea de a performa zilnic cu noi înșine.

Foto: Prof. univ. dr. Pierre Joseph de Hillerin, Teodor Dumitru, Narcis Gaidargiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.