Acasă Sport În ce culori visăm calificarea la ”mondiale”?

În ce culori visăm calificarea la ”mondiale”?

944
0

Leonard MOCANU ■

Privesesc oarecum relaxat partida de fotbal România – Liechtenstein și, deoarece scorul este deja 2-0, urmăresc și alte aspecte cum ar fi, de exemplu, echipamentul jucătorilor.

Îmi amintesc de anii copilăriei și tinereții, când, tradițional, echipamentul “tricolorilor” la meciurile naționalei era compus din tricouri galbene, șorturi albastre și jambiere roșii. Evenimentele din ’89 au revoluționat și echipamantul naționalei noastre astfel că, pentru 30 de ani, cuvântul de ordine a fost uni, în principal galben monobloc, dar, în funcție de situație, și roșu sau albastru “pe toată linia”.

“Revoluția Burleanu” a adus o nouă modificare a echipamentului de joc, într-o imposibilă combinație galben-alb-galben precum steagul Vaticanului, cu diverse variațiuni pe această temă.

Acum, îmi vine în minte cam ce se întâmplă, de regulă, când se schimbă un șef, fie el ministru sau director de firmă: în primul rând, schimbă covorul, perdelele și…secretara. Cam așa și Burleanu. De ce să ne gândim la tradiție? De ce să fim și noi că alții (Squadra Azzura, Les bleus, Diavolii roșii, Portocală mecanică sau Furia Roja)? Noi suntem orice, mai ales o trupă fără identitate, fără nimic care să ne lege de trecut și de tradiție. Este în spiritul nostru al românilor (și vă dau doar două exemple: Imnul Național, pe care l-am schimbat de șase ori în nici cinci decenii și logoul simbolului naţional – autovehiculul Dacia, transformat acum într-o cheie pentru desfăcut capsele de la sticlele de bere) să negăm trecutul, să ne rupem de acesta, să ne ştergem identitatea şi să ne retezăm rădăcinile.

Dincolo de faptul că această combinație galben-alb este una lipsită de elegantă și de bun gust, oare chiar nu este nimeni să-i explice lui Burleanu că nume precum Hagi, Dorinel Munteanu, Gică Popescu sau Chivu, ca să mă refer la trecutul mai apropiat, au scris istorie în albastru, galben, roşu?

Sincer, deși sunt adversarul centralismuui excesiv, poate că nu ar fi inutilă o Hotărâre de Guvern (HG) sau un ordin al ministrului Sportului, care să prevadă foarte clar care sunt combinațiile de culori care pot fi purtate de componenții echipelor care reprezintă România în competițiile internaționale. Asta pentru a mai stăvili elanul creator al unor paranoici ajunși vremelnic în fruntea diverselor federații.

Foto: Facebook, FRF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.