Acasă Caleidoscop Barbados s-a lepădat, urmează Canada cu peronul pe stânga?

Barbados s-a lepădat, urmează Canada cu peronul pe stânga?

1059
0
Sursa: Getty_Image Prin;ul Charles la ceremonia de instaurare a Republicii Barbados
Sursa: Getty_Image Prin;ul Charles la ceremonia de instaurare a Republicii Barbados

Alin ALEXANDRU ■

În timp ce planeta se luptă cu variantele Covid 19, minuscula insulă paradisiacă Barbados care a dat-o umanităţii pe Rihanna a hotărât s-o arunce peste bord pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Peste noapte cei 30.0000 de locuitori s-au trezit că trăiesc într-o republică și au și un președinte, o doamnă careia nu-i rețin numele. Unii spun ca doamna e cam comunistă, dar n-avem probe. Ce-i drept, poporul n-a fost consultat prin referendum dacă nu o mai vrea suverană pe regină; a hotărât parlamentul pentru el. Probabil s-au inspirat din esecul altor dominioane britanice (Australia, de exemplu) care într-un anumit elan susținut de stănga (n-aveati nicio îndoială de asta) au încercat și ei desprinderea. Iar oamenii au spus pas de fiecare dată.

La festivitățile de „avortare” a coroanei și de instaurare a republicii, ținute noaptea, a participat ca moașă principală chiar fiul iubit al reginei, salvatorul planetei, Alteța Sa prințul Charles. Ca o oaie cocoșată, prințul a fost plimbat de pe scaunul august, pe unul obișnuit într-o procesiune penibilă pentru el. Ca să fie și mai la modă, a ținut o cuvântare woke în care și-a turnat cenușă în cap pentru cei 400 de ani în care britanicii i-au încălecat pe barbadorieni.

Prinţul Charles şi Sandra Mason – Preşedintele Republicii Barbados. Sursă foto: AP

Barbados avea același statut, de tară independentă, ca și Canada sau Australia, unde regina este doar formal șeful statului. Acum, cu președinte, zorii libertății și prosperității cică urmează să se arate pe plajele însorite ale insulei. Oare așa să fie?

Nu știu cum va arăta viitorul acestei minuscule țări dar dacă privim prin alte părți populația n-are motive de încântare. În Africa, statele și-au câștigat independența și rezultatul a fost și este: foamete, subdezvoltare, corupție uriașă, dictatori sângeroși, milioane de crime. Cuba este republică cu deținuți politici și salarii de 30 de dolari iar Haiti, mândră și independentă, este o altă epavă de societate. Memoria e scurtă și oamenii uită că pe lângă biciul coloniștilor, dominioanele britanice au primit o organizare riguroasă, legi solide și un sistem educativ neegalat. Atunci ce i-a apucat să se lepede de bunicuţa de la Londra?

O posibilă explicație a grabei este suspecta prezență chineză în zonă. Comuniștii lui Xi pompează de câțiva ani buni bani prin aceste insule. În Jamaica 2,7 miliarde USD – portul le aparține, Antigua 1 miliard, Trinidad-Tobago 2 mld, Cuba-600 de milioane în portul Santiago de Cuba şi, cu voia dumneavoastră, Barbados, jumătate de miliard, pentru moment. Prințul și-a cam detronat mama sub privirile ochilor oblici, mijiţi din tufișuri.

Și ce ne aia grija ce fac ăia din Barbados? Păi ne cam, pentru că vor urma și alte mișcări asemănătoare iar Canada are acelați statut. În trecut au mai chițăit canadienii împotriva reginei, s-a mai pus problema, dar cum un referendum ar fi dus la eșec au lăsat-o la fezendat.

Nici nu s-au trezit bine barbadorienii din beția instaurării republicii că Radio Canada, organul de presă al lui Trudeau, consideră că ar trebui să vorbim despre acest subiect. Și sigur vor vorbi. Nu acum ci așa cum ziceau invitații, când regina va muri. Hai că nu mai e mult, asta e ideea, doar are 95 de ani! Iar fiul ei, Charles, este frate cu Justin în ideologie. Ce înălțător, o Canadă independentă și mândră cu un președinte frumos și cu ciorapii roșii. Ce minune să elimine din pașapoarte colonialista frază, posesorul acestui act se află sub protecția Majestății Sale Regina. Nu-i mai bine dragi tovarăși să ne protejeze ministerul de externe al R.S.F. Canada?

P.S. Prințul își va aminti în viitor ceremonia de la Bridgetown. La Buckingam nu va fi la fel de civilizat. Va fi cam ca la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, în iarna lui 1917.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.