Acasă EDITORIAL Când unii sunt mai egali decât alții…

Când unii sunt mai egali decât alții…

659
0

Manuel VLĂDUȚ ■

La începutul lunii aprilie 2022, Guvernul României a adoptat  pachetul de măsuri socio-economice “Sprijin pentru România” care lansează mai multe măsuri pentru sprijinirea populației cu venituri reduse și a companiilor. Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene, potrivit presei.

Printre măsurile adoptate se numără: majorarea voluntară (de către angajator) a salariului minim pe economie cu 200 de lei și a salariului minim în agricultură, impus la 3000 de lei.

Foarte bine, să fie primit! Dar aceste măsuri anunțate a se implementa până la sfârșitul anului 2022 nu se știe dacă nu vor fi depășite, în galop, de inflație și de prețurile aflate în continuă creștere! Și bineînțeles, să nu uităm de cheltuielile haotice ale guvernului liberal condus de specialistul Cîțu din timpul pandemiei și de creșterile de prețuri provocate indirect de sancțiunile economice impuse Rusiei de către SUA și UE…

Dar aceste măsuri guvernamentale nu sunt decât praf în ochi căci să ne amintim și de cei cu adevărat favorizați de guvernul prea-cinstitului premier-general Ciucă…

Ce nu face struțo-cămila guvernamentală pentru a-și asigura spatele de mâna lungă a justiției? În acest simulacru de democrație autentic dâmbovițeană, în care nu se mai știe cine de partea cui este, unde șefii de guvern se succed doar după bunul plac al Dulapului de la Cotroceni, în care nimeni nu mai știe care-i Stânga și care-i Dreapta (dar nu mai contează oricum, căci o mână se spală pe alta!), unde Curtea Constituțională este “aleasă” pe criterii politice și în care toți cei ce gravitează în jurul puterii se îmbogățesc fericiți și nederanjați de nimeni, toţi cei mulți, care nu sunt decât masă electorală de manevră o dată la 4 ani, au de suferit în aceste vremuri tulburi!

Și poate că suferința ar fi mai ușoară dacă nu s-ar folosi cu neobrăzare, dubla măsură a împărţelii potrivit căreia:

  • De la 1 ianuarie 2022, salariile magistraților creșteau cu 25-30%, ca urmare a majorării VSR (Valoarea Sectorială de Referință) de la 465 la 605 lei.
  • De la 1 ianuarie 2022, pensiile magistraților au fost indexate cu 10%.
  • De la 01 februarie  2022, pensiile magistraților s-au majorat între 25-30%, deoarece acestea se actualizează odată cu orice creșteri salariale ale magistraților aflați în activitate.
  • În timp ce polițiștii au fost mințiți cu creșteri salariale pe care guvernul s-a decis să le amâne pentru 2023.
  • Pensionarii civili sunt la limita supraviețuirii.
  • Iar militarii – bătaia de joc a politicienilor în frunte cu generalul Ciucă, nu au mai avut parte de creșteri salariale din 2020,  salariul fiind calculat la un VSR de 197 lei, de 3 ori mai mic ca al magistraților în timp ce pensiile militare au fost majorate cu 2,6%, în doi ani!… Dar deh! Avem justiție!

Amintesc iar, în mod special, situația critică a soldaților și subofițerilor români, cei aflați la baza ierarhiei militare, cei despre care nu vorbește și pe care nu-i protejează nimeni, nici măcar comandanții lor, ca să nu mai zic de „camaradul” Ciucă, soldați care sunt plătiți mai puțin decât o femeie de serviciu sau decât un agricultor, cu salariul minim (sau chiar mai mic) pe economie! Şi asta, în condițiile în care deficitul de personal din armată este în continuă creștere, războiul din vecini se face auzit tot mai clar, iar profesia de militar devine din ce în ce mai neatractivă, aceştia părăsind cu sutele sistemul, săptămânal. Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații (OMVTO), asociație a veteranilor români care a sesizat comisiile de apărare ale celor două camere ale Parlamentului în legătură cu această problemă, a primit următorul răspuns:

Cu cine vreți să mai apărați țara, domnule premier-general? Cu soldații noștri, sau cu cei 5000 de luptători NATO? Cu femeile de serviciu sau cu batalioanele de generali ghiftuiți? Cu rezerviștii deja îmbătrâniți, sau cu cei 10.000 de rezerviști voluntari pe care nu-i veți avea niciodată, dacă nu-i plătiți cum trebuie și-i mai mințiți la fel de glorios ca pe foștii dumneavoastră colegi și camarazi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.