Acasă APĂRARE Veteranii – ultimii martori ai Ultimului Război Mondial

Veteranii – ultimii martori ai Ultimului Război Mondial

638
0

Manuel  VLĂDUȚ■

“Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,
ca şi cum ar fi viu între noi,
ca şi cum s-ar fi întors acasă.”
(Nichita Stănescu)

În fiecare an pe 29 aprilie, sărbătorim Ziua Veteranilor de Război. Cu speranța-n Dumnezeu, cu ranița-n spate și cu arma în mână, au plecat la luptă… Pentru România, pentru ȚARĂ!  Astăzi, veteranii de război, bătrâni, bolnavi, purtând încă cicatricele rănilor primite în luptă, cu amintirile  despre războiul care i-a purtat pe fronturile de Est sau de Vest încă vii în sufletul lor, sunt din ce în ce mai puțini printre noi…

S-au împlinit 120 de ani de la instituirea titlului de Veteran de Război, în anul1902. La 29 aprilie 1902, la solicitarea supraviețuitorilor  Războiului de Independență (1877 – 1878), regelle Carol I a promulgat Înaltul Decret prin care s-a instituit pentru prima dată, titlul de Veteran de Război.

În Primul Război Mondial, s-au jertfit peste 410.000 de ostași români iar în Cel De-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. La Centenarul Marii Uniri  – 2018, mai erau în viață circa 8300 de veterani de război, iar astăzi, mai sunt doar 1748 de veterani…

De la o zi la alta, veteranii se sting, în tăcere, discret, așa cum au trăit, ducând cu ei poveștile crunte ale războiului, dar  și mărturiile vieților grele pe care le-au trăit unii dintre ei în prizonierat sau, în timpurile comunismului instaurat după război.

Astăzi au avut loc în garnizoanele din întreaga țară, ceremoniale militare și religioase dedicate eroilor căzuți la datorie în războaiele patriei, dar și veteranilor de război rămași în viață. Militari din Forțele Terestre și Forțele Navale, reprezentanți ai autorităților publice locale, au participat la Constanța, Medgidia,Tulcea, Brăila, la activități de comemorare a militarilor români care au luptat în  numele Independenței României. În semn de respect și apreciere, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au oferit cadouri veteranilor de război.

Veteran de război Constantin Cristu

La Medgidia, reprezentanți ai Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, au vizitat și au oferit daruri ultimului veteran de război în viață, camaradul Constantin Cristu, care anul acesta pe 24 septembrie, va împlini 100 de ani.

Dar recunoștința și modestele noastre omagii nu pot acoperi pe de-a-ntregul imensele sacrificii pe care acești eroi le-au făcut pentru ca noi astăzi să putem avea o Țară – România, să vorbim și să trăim românește! În aceste vremuri tulburi, în care războiul se aude de departe la granițele noastre, nu putem decât să luăm aminte la faptele lor de odinioară, să ne întărim cu crezul lor și să fim gata oricând să le urmăm exemplul de jertfă!

Recunoștință veșnică Veteranilor României! Datorită lor suntem azi ceea ce suntem! ONOR VETERANILOR DE RĂZBOI!

Sursa: sansanews.ro

Foto: Dan Nicolau, Manuel Vlăduț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.