Acasă FOILETON Statul sunt eu !

Statul sunt eu !

896
0

Dan MIHĂESCU ■

După ce s-a trezit într-o dimineaţă în faţa oglinzii zicând «Je suis Ciucă!», în timp ce-şi masa fălcile şi guşa acuma hodoronc tronc, pe nepusă masă… decretează «L’État c’est moi!» şi dă cu tifla ziariştilor şi afaceriştilor anunţând că edictul regal e ca şi adoptat în Parlament.

Pe ritmurile şlagărului consacrat Daraban al XIV-lea Rege de CCIR şi ROMEXPO, suveran al CCINA, în grad 39̊ de rit Dâmboviţean, dă de ştire prin presă că: “O să fie bine…O să fie ploaie, o să fie mâine/… Ziua şi noaptea/ Se-nvârteşte roata/ Face făină/ Casa şi masa o să fie plină/ Cu colaci şi pâine/ O să fie pace, o să fie mâine”.

Donquijotisme logo
Donquijotisme

Şi dacă se mai dau câte unii loviţi în aripă că trebuie să bage mâna-n buzunare ca să mănâncă şi gura noastră, rămâne cum am stabilit deja că doar am zis «Je suis Ciucă!» şi vorba aia, obrazul subţire cu cheltuială se ţine, ca să nu mai vorbim de cel gros…

Tocmai de aceea, pe 29 martie, Prea Puternicul Suveran se simte obligat să transmit o bulă virtuală prin care muştruluieşte cârtitorii şi-şi întăreşte decizia. “Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a luat act cu surprindere de poziția Consiliului Investitorilor Străini (FIC) cu privire la noul proiect de modificare a legii camerelor de comerț din România, mai ales prin raportare la faptul că din această organizație fac parte reprezentanții unor țări europene în care reglementări similare există de foarte multă vreme. Proiectul legislativ propus de CCIR are ca referințe modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franța, Italia, Turcia ș. a, unde relația dintre camera de comerț și antreprenor este legiferată sub forma afilierii obligatorii sau, după caz, prin cotizații obligatorii. (…) În Europa, un model similar Catalogului firmelor a fost implementat cu succes în Ungaria, unde toate companiile înregistrate în Registrul Comerțului au obligația legală de a se înscrie și în Registrul Cameral, administrat de camerele de comerț maghiare, companiile trebuind astfel să plătească o contribuție anuală, în schimbul serviciilor oferite. Despre certificatul de competență a administratorilor din companii vorbesc de mult timp ca fiind necesar inclusiv cei care îl contesta astăzi, plagiindu-i public denumirea în necesitatea unui permis de conducere al IMM”.

Astfel, după ce explică cum şi-a luat lumina de la bec ca să le dea gata mestecat în gură parlamentarilor ce să legifereze, pe 3 Mai, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, în loc să aducă un omagiu breslei, Prea Luminatul Daraban al XIV-lea, în spiritul absolutismului monarhic decide să explice de ce trebuie să plătească naţiunea română un nou impozit pe prostie ca să editeze el în Palatul de Sticlă de pe cheul Dâmboviţei cel de-al optulea catalog, pe lângă celelate şapte. De unde şi vorba că dacă tăcea…!

“Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie din România, cu modificările și completările ulterioare a intrat în dezbatere spre aprobare în Parlamentul României, având numărul B254/2022. Cele două aspecte esențiale aduse prin noua lege a camerelor de comerț sunt evidența proprie a companiilor prin CATALOGUL FIRMELOR ce va genera beneficii concrete pentru mediul de afaceri, inclusiv atragere de investiții la nivel local și CERTIFICATUL DE COMPETENȚĂ în domeniul specific administrării și managementului afacerilor de către reprezentantul legal al profesionistului” – informează iniţiatorul legii.

Adică, vorba lui Constantin Tănase, “Vrei nu vrei, bea Grigore aghiasmă!” Ai firmă, eşti comerciant, te-ai declarat la Registrul Comerţului… te înregistrezi şi la Camera de Comerţ a României, că aşa a vrut Înalt Prea Puternicul Daraban al XIV-lea, pe vremea Vistiernicului Ciucă. Că el săracul a tot cerut să i se dea pe mână Registrul Comerţului şi dacă n-a primit îşi face altul paralel la CCIR, numai că de data asta fiecare amărăştean şi bogătan dă peşcheş chipurile ca să-i facă publicitate. Şi în plus, faţă de Registrul Comerţului de la CCIR primeşti şi permis să-ţi conduci afacerea. Adică te certifică dacă meriţi. Ştiţi cum, nu? În funcţie de cum porţi moţul la bască, pe ce parte. Sau nu. Dacă ai moţ la bască. Sau nu, dacă ai sau nu ai bască. Nu mai ştiu dar oricum fenomenul este anual aşa că să nu vă obişnuiţi prea mult cu toanele monarhului din Castelul de Sticlă.

Şi toate astea, ştiţi de ce? Pentru că Sistemul cameral din România aşa cum îi place lui, Regelui Soare, să-şi alinte vehiculul care l-a adus pe scena publică de pe malul Dâmboviţei, este în faliment.

Nu ştiu dacă declinul a început chiar din timpul precedentului Împărat, Vlasopol, care era să-şi joace la cazino şi marca comercială, dar cert este că în ultimii opt ani, de când Daraban al XIV-lea atotstăpâneşte, prin ţară sunt camere judeţene care nu mai au nici sedii unde să funcţioneze, au preşedinţi prin cumul de funcţii care se întreţin din firmele lor, n-au bani de curent electric, de încălzire…iar la Constanţa, unde el este şi Preşedinte şi de unde şi-a luat în continuare salariu în ultimii opt ani, ce să mai spun…când în şomaj tehnic când în săptămână scurtă de lucru…Şi tocmai ăsta vrea să certifice firmele şi managerii că pot să performeze pe piaţa liberă concurenţială?

Iată de ce Măria Sa are nevoie de încasări, ritmice, continue şi garantate! Şi noi ce-o să facem? O să plătim ca de obicei, mai ales că a gândit o schemă ceva în genul cum ne luau banii pe abonamentul radio-tv în factura de electricitate. Adică dacă nu plăteai factura integral, că-ţi băgai piciorul în canalele SRTV şi Radio România, prin temei legal rămâneai fără energie electrică acasă. Tot aşa, în variata Daraban, am înţeles că după ce te certifică, inclusiv din punct de vedere medical şi psihic, că poţi să munceşti în şi pentru firma ta, trebuie să-ţi plăteşti dările de publicitate obligatorie către Camera de Comerţ a României care-ţi eliberează o dovadă de solvabilitate cu care te prezinţi la ANAF ca să-ţi depui bilanţul şi să-ţi încaseze banii de impozite. Altfel, nu!     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.