Acasă PAMFLET PASTEL MARIN DE TOAMNĂ

PASTEL MARIN DE TOAMNĂ

806
0
Foto: Dan Mihăescu

Dan MIHĂESCU ■

“Dacă Doamne fereşte de ceva…umplem România de eroi!” – fost Şef al SMFN

Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept!

Joi 8 septembrie 2022. La Bucureşti este prim-ministru un general cu patru stele, fost Şef al Armatei, iar ministru al Apărării Naţionale un sociolog.

La graniţa de est a României războiul e în toi şi de când a început iureşul tot curg mine la vale, pe Marea Neagră, purtate de curentul de coastă către Bosfor, desprinse pesemne de furtuni din barajele marine instalate de ucraineni pe litoralul lor. Acum, o nouă „castană fierbinte”, din astea, plutind în derivă, a fost observată şi raportată autorităţilor încă de dimineaţă, la 25 mile marine (46 km) NE de Constanța de către echipajul navei GSP Falcon.

Potcovăria lu Dan
Potcovăria lu Dan

Oportun şi intempestiv, conform procedurilor, Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a desemnat echipajul Dragorului Maritim (DM-29) „Locotenent Dimitrie Nicolescu”, cu 75 de militari la bord, să acţioneze pentru neutralizarea minei maritime. O echipă de scafandri militari specializaţi în minare-deminare (EOD), cu ambarcaţiune RHIB, a fost luată la bord pentru desăvârşirea operaţiunii şi la ora 13.15, pe ici ţi-e drumul! Cu tricolorul fluturând la pupa, bravii marinari au pornit în căutarea pârdalnicei mine marine ruseşti ca să o dovedească şi să elibereze căile de navigaţie de pericolele ce pândeau comerţul mondial şi pacea în lume.

Surse militare spun că, precum în basmele populare cu feţi-frumoşi şi babe-cloanţe, încă de la început chiar şi natura dădea semne potrivnice misiunii. Vânt şi valuri de 1,5 spre 2 metri chiar, apa udă, marea neagră; astfel s-au hotărât că scafandrii nu se bagă la aşa ceva.

S-a consemnat, s-a raportat, că aşa-i la militari, şi a rămas să fie luată decizia de acţiune pe linie ierarhică şi pe lanţul de comandă, desigur, care evident are capătul la Bucureşti. Bine, nu cred că s-a ajuns până la prim-ministru, despre care spuneam că este general cu patru stele şi fost Şef al Armatei, sau la ministrul Apărării Naţionale, sociologul, dar pe undeva pe acolo, totuşi…

Şi, tot surse din marina de război povestesc că în timp ce toată lumea încerca să facă ce-i mai bine, până la urmă mina pe care o căutau marinarii noştri s-a întâlnit cu nava. “Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei)”– zice SMFN.

Cum s-a petrecut această întâlnire de gradul trei nu explică sursele militare şi astfel apare în discuţie antica dilemă a cauzalităţii „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”.

Din câtă fizică cunoaştem şi noi, spunem însă că este foarte puţin probabil, spre imposibil chiar, ca mina să fi colizionat nava ci mai degrabă nava s-a lovit de mina marină, date fiind condiţiile meteo şi acţiunea vântului asupra bastimentului, a cărui suprafaţă velică accentuează tendinţa de derivă faţă de corpul imers – mina marină. De ce nu avea dragorul maritim distanţa de siguranţă necesară evitării oricărui accident de genul celui care s-a petrecut, ce făcea vardia de nu a avertizat din timp asupra pericolului şi mai ales de ce nu a fost distrusă mina marină cu armamentul de la bord (tunuri: 2 X 2 AK-230 cal.30mm, binate), atunci când au constatat imposibilitatea desăşurării operaţiunii cu scafandri EOD? Dar, astea sunt deja necunoscute demne de scenariştii serialului Dosarele X. Pardon Chix!

Foto: Dan Mihăescu

Vineri 9 septembrie, după ce a mina marină a fost neutralizatră de Dragorul Maritim 29, bastimentul, care a primit botezul focului inamic în mare deschisă, a revenit în Portul Militar Constanţa în jurul prânzului, remorcat de nava maritimă cu scafandri „Grozavul” iar echipajul, date fiind circustanţele, poate chiar să raporteze tradiţional „Misiune îndeplinită!”, făcând astfel de râs sumbra previziune fatalistă a unui fost Şef al SMFN “Dacă Doamne fereşte de ceva…umplem România de eroi!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.