Acasă Cultură “Oleg Danovski” – teatrul blestemat?!  

“Oleg Danovski” – teatrul blestemat?!  

647
0
Sursa: TNOB

Luigi FRIGIOIU ■

În ultimii ani, parcă, un blestem funebru s-a abătut asupra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski. Foarte multe decese, mult prea multe… Pe 17 dec 2021, ne părăsea prințul baletului Călin HANȚIU. Pe 30 ian 2022, pleca minunata și neuitata soprană Smaranda DRĂGHICI. Pe 1 iunie, se ducea și simpaticul prim-trombonist Valeri BARAN. Iată că lista tragediilor pare fără sfârșit. Pe 24 sept, inima prim-solistului Laurenţiu SEVERIN a încetat să bată. A mai căzut o stea de pe firmamentul, din ce în ce mai sărac, al culturii constănțene.

Conducerea teatrului a emis un comunicat sec care nu spune, practic, nimic. Câteva informații dau ziarele din Botoșani, locul natal al artistului Laurențiu Severin, o voce deosebită, un apreciat bas-bariton al scenei noastre, a murit la doar 52 de ani. A avut roluri importante în Aida, Othelo, Liliacul, Văduva veselă și în multe alte spectacole. A cântat în țară, în Belgia, Olanda, Spania, Germania.                                                                                       

Dar, pot fi separate disparițiile premature de condițiile mizerabile, inumane, de activitate? Mă refer la degradarea clădirii dar și la manageriatul încărcat de abuzuri și ilegalități. Deși teatrul cade, directoarea D.V. e bine-mersi. Sprijinită de tovarășul din tinerețe, Medelin Voicu (golanul bătrân pus de PSD ca ministru adjunct al culturii), a mai primit un mandat cu care va intra în deceniu 8 de existență! E la vârsta retragerii, n-avea drept – deci ILEGAL! Dar, ce mai e legal în țărișoara noastră? Astfel, pensionara D.V. cumulează mai multe funcții: e directoare, soprană, regizoare, scenografă și … croitoreasă. Pe afișul spectacolelor “Țara surâsului” și „Povestirile lui Hofman” scrie clar: SCENOGRAFIA și COSTUMELE – DANIELA VLĂDESCU! În curând, va fi la intrare controlând biletele spectatorilor, să scoată un ban în plus. Normal: hrana ptr turma de pisici adăpostită în teatru nu e ieftină.   

Teatrul Danovski se prăbușește, iar manageriatul instituției se face conform principiului: DUPĂ MINE, POTOPUL! Nimic nu contează, bani să iasă! Din când în când, când inima vreunui angajat cedează, directoarea DV postează un necrolog (mereu același!): “A fost un artist minunat, a iubit și respectat instituția. Suntem alături de familia greu încercată.” A mai murit un artist. În Constanța, cui îi pasă? DUMNEZEU SĂ TE ODIHNEASCĂ în PACE, MAESTRE LAURENȚIU SEVERIN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.