Acasă PAMFLET România a inventat poliţia ciorbei de peşte

România a inventat poliţia ciorbei de peşte

806
0
Foto: Dan Mihăescu /Horia Constantinescu

Dan MIHĂESCU

„Într-un stat în care corupţia abundă, legile sunt din ce în ce mai numeroase.” Tacitus

Potcovăria lu' Dan
Potcovăria lu’ Dan

Nici nu s-a uscat bine cernala tipografică pe Ordinul preşedintelui ANPC, Horia Constantinescu, privind “afişarea informaţiilor despre tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 gr, precum şi declaraţia nutriţională, a aditivilor utilizaţi în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică, cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare”, că cică un mare lanţ international de pe piaţa românească, dresat probabil cu amenzi, s-a şi conformat. Ba încă cu vârf şi îndesat, căci neriscându-se să afle pe ce parte preferă ANPC moţul la bască, în ziua controlului, au publicat pe pachetul produselor lista integrală a ingredientelor (inclusive materii prime) nu doar în limita ponderii de 20 de gr. Ordinul nu interzice asta.

Adică oamenii au ridicat mâinile sus şi s-au predat din prima. De ce să aibă ei bătaie de cap când vând un polonic de ciorbă de peşte la caserolă? Au scris acolo tot: burtă peşte crap crescătorie, leuştean, morcov, păstârnac, ceapă, orez, ardei gras, alea, alea şi apă potabilă. Dacă vine comisarul ANPC la tejghea, poftim permisul de conducere a polonicului în oala de ciorbă! O fi bine, o fi rău, Dumnezeu ştie?! Dar dacă apare un prezumtiv beneficiu pentru consumatori şi Horică Constantinescu, autorul parascoveniei, marchează din nou la vinclu, asta e important! În rest, ore suplimentare de nesomn pentru bucătarii care ştiu tabla înmulţirii şi a împărţirii; un mare ghinion pentru restul care vor trebui să caute consultanţă de specialitate ca să se conformeze şi un mare exerciţiu de imagine pentru Catani din Costineşti care şi-a creat o nouă oportunitate de vertingouri publice, precum struţul în călduri.

Aşa cum îl ştiu eu pe Horică, băiat-de-băiat, cred că o perioadă o să-i lase să fiarbă în suc propriu pe cei vizaţi de năpasta asta, clocită de el, după care o să emită instrucţiuni pentru aplicarea ordinului, cu care-i aduce la mal pe toţi, ca pe crapul prins în strună.

Practica birocratică zice că bagi un ordin de ăsta, pentru că poți şi îi bagi în sperieți pe fraieri, pentru că știi că sunt mulți guguștiuci în HORECA. Lasă-i pe ăia meseriași, care se pricep. Ăia sunt puțini. Te interesează ăia mulți, urechiștii. Sunt foarte mulți, nu știu să facă un rețetar, darămite să calculeze de-astea. Le trebuie, rețetare, fișe tehnice ale materiilor prime și preparatelor sau semipreparatelor folosite ca ingrediente în produsele complexe și deja se gândesc să se facă șoferi de tir, pentru că nu se-ntâlnesc cu ANPC pe șosele. Dar, poate că inițiatorul s-a gândit şi la ei, în mărinimia lui, să le rezolve problema fără bătăi de cap. Poate că la un moment dat, după ce sunt majoritatea fezandaţi, se organizează o licitație sau și mai bine, o atribuire directă unui start-up făcut de niște tineri la început de drum, dar fierți pe IT, eventual un proiect pe bani europeni, care fac o aplicație în care introduci rețeta și aia îți scoate rezultatele cerute de ordin. Bineînțeles, sunt bune pentru că sunt agreate de ANPC. Altfel, poți să le calculezi și singur, cu ceva bătaie de cap, dar sigur ai greșit undeva, dacă n-ai făcut cu cine trebuie. Desigur, contra cost. Consumatorii sunt informați, nimeni nu-și bate capul să facă verificări pe rezultatele scoase de aplicația minune, că oamenii au și alte treburi, vin facturile, de-astea. Vrei să schimbi meniul după sezon, mai dai niște bani sau mai bine faci abonament. Din când în când, ANPC mai scoate niște precizări la ordin, alea trebuie să apară și în meniu. Aplicația îți oferă updateuri, altfel iei singur la mânuță. Iar ai greșit cu ceva. Până te întreabă controlorii: „Dom’le cine-ți face astea?” „Un inginer nutriționist.” „Nu vezi că ai probleme? Nu vrei să scapi de ele? Intră pe www.declaratienutritionala-aditivi.ro și-ai scăpat de probleme.”Ce simplu se fac bani legali din politică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.