Acasă Politic Bazaconii canadiene

Bazaconii canadiene

594
0
nationalobserver.com
nationalobserver.com

Eugen BABOI ■

Premierul canadian, J. Trudeau, a participat miercuri, 19 octombrie, la o conferință organizată de Institutul Canadian pentru Climă. Până aici toate bune, Trudeau a fost, ideologic, la el acasă. O relatare a evenimentului apărută într-un fost ziar tipărit, actualmente website, din Calgary, e însoțită de o fotografie în care primul ministru pare obosit și poate un pic îmbătrânit (fizic); vizibil apăsat de povara de a face din Canada, apoi din întreaga planetă, un fel de rezervație naturală cu zero emisii și zero economie. În fotografie el își ține un deget la tâmplă, părând că gândește.

Sursa:msn.com

Trudeau este un reprezentant tipic al elitei liberale, de stânga, din estul Canadei. Politică identitară, auto-victimizare, negarea istoriei, promovarea stridentă a intereselor unor minorități sexuale marginale, toate acestea sunt pe agenda lui/lor (dacă-mi permiteți). Și deasupra lor, în capul listei, stă, precum tiara pe capul tiranului, încălzirea globală și derivatul ei – sfârșitul lumii.

Schimbarea climei a fost ideologizată pentru uzul stângii și transformată, în cel mai pur stil leninist, într-o criză din care guvernul iese impunându-și politicile preferate. Presa, divertismentul și educația au generat o masă enormă de “enoriași” ai noii religii verzi, ecologiste, care sunt gata să accepte orice idioțenie a guvernului dacă li se promite Salvarea.

Eu unul sunt gata să ascult pe oricine are un punct de vedere interesant, dar nu și pe unii care nu pricep că ceea ce e neschimbat în trecutul planetei este schimbarea (scuze, Heraclit, că te amestec în mizeria asta). Prin toate variațiile climatice recente, Homo Sapiens s-a adaptat și s-a dezvoltat. Ei bine, de dată asta ni s-a înfundat. E sfârșitul lumii, murmură prozeliţii bisericii ecologiste în cor.

Dacă nu mă credeți, n-aveți decât să-l întrebați pe Trudeau.

Numai că Trudeau are și un plan și aici lucrurile, așa cum ne așteptăm, se transformă în farsă politică.

El a spus despre conflictul din Ucraina că ajută Canada să accelereze tranziția la energie verde. A recunoscut, de asemenea, că invazia rusească a generat o cerere globală pentru petrol și gaz lichefiat din Canada dar predicția lui a fost că situația asta va avea că efect lichidarea mai rapidă a industriei canadiane de petrol și gaz.

Detalii despre intricaţiile acestui raționament, nu au fost oferite. Se presupune că numai dacă ești bigot, rasist și fascist, nu poți să înțelegi subtilitatea argumentului.

Ministrul resurselor naturale, Jonathan Wilkinson, promisese în martie, anul acesta, că industria extractivă canadiană va produce 300 000 de barili de ţiţei în plus pe zi, ca să compenseze nevoia Europei de carburanți. Ce a spus el valorează mai puțin decât o vorba în vânt, deoarece Canada nu are pe coasta de est instalațiile necesare că să proceseze și să trimită mai departe, spre Europa, acea producție excedentară. Toate exporturile or să treacă, la fel că până acum, prin Statele Unite.

Trudeau a fost întrebat în mod direct dacă este gata să construiască facilitățile necesare ca să livreze petrol și gaze în Europa, la care titanul din Ottawa a răspuns: Ce spunem noi, și e ceea ce am mai spus, este că o să accelerăm tranziția (N. A. la energie verde). Cu alte cuvinte, aliații noștri din Europa pot să mai aștepte, noi avem un paradis de construit aici.

La aceeași întâlnire, Trudeau nu a scăpat ocazia să acuze politicienii din Alberta (inima industriei de petrol), că sunt un impediment politic în calea unei economii verzi. Pentru cine nu știe, asta e o problema de familie. Tăticul lui Trudeau, întâiul premier canadian cu numele respectiv, în cinstea căruia a fost botezat Aeroportul Internaţional din Montreal, a încercat, la începutul anilor ‘80 să naţionalizeze industria de petrol, bazată în Calgary, Alberta. Rezultatul, nu așa de greu de prevăzut, a fost că cele mai multe companii au emigrat în Statele Unite ale Americii sau au închis, pur şi simplu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.