Acasă Cultură Muzica, altfel. Unora le place jazzul

Muzica, altfel. Unora le place jazzul

345
0

Luigi FRIGIOIU ■

În Constanța, au avut loc două showuri de excepție, total diferite de cele obișnuite în ultima vreme. Mai întâi, duminică 30 oct, la Club Phoenix, și-a făcut botezul o trupă recent formată. Experimentați muzicieni constănțeni – carismaticul solist, Romeo Ispas Kirkorian, și jazz-man-ul Radu Aureliu, un maestru al claviaturii – au cooptat tineri de talent Cristi Zaval, Andrei Railean, Claudiu Radu. Împreună au demarat un interesant proiect, „Romeo & Jazzy Lou Trio”, iar primul concert s-a numit „Let’s swing”.  Colaborarea lor e simbol al vieții social-artistice ce a caracterizat, întotdeauna, Constanța. Pentru că Romeo e armean iar Relu, demn reprezentat al etniei rrome. Dar mai mult decât orice, ei sunt doi muzicieni constănțeni de mare valoare. „Romeo & Jazzy Lou Trio” e la început de drum și așteptăm realizări pe măsura talentului componenților. La Phoenix, au interpretat piese clasice (Wanderful word, As time goes by, Georgia) și compoziții proprii.                                                                                                            

Groove Garden e un proiect de jazz-funk, inițiat de Sorin Zlat, alături de tineri muzicieni de talent. Abordează stilurile diverse: Gospel, Funk, R&B, Soul, Fusion, Electro. Repertoriul e format din piesele artiștilor celebri reorchestrate (Gregory Porter, Earth Wind And Fire, Stevie Wonder) și compoziții proprii.                                            

Trupa a participat la festivaluri de jazz în țară și străinătate (Belgia, Olanda, Franța, Anglia, Turcia, etc.) În 2019, a primit premiul “Cea mai buna trupa a anului” la Gala Premiilor de Jazz de la Hard Rock Cafe.                   

Sorin Zlat – pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator – a câștigat peste 20 de premii naționale și internaționale. A început studiile muzicale la 7 ani, cu vioara și clarinetul la Liceul de Artă “G Apostu”din Bacău. E absolvent al Universităţll Naționale de Arte George Enescu, din Iaşi, și masterand la Universitatea de Muzică București, jazz-pian.

Interpretează piese de jazz originale și clasice reorchestrate în stil latin, jazz, pop. Stilul unic i-a adus recunoașterea în jazz-ul european și nord-american. A câștigat numeroase Mari Premii la concursurile de Jazz Jacksonville, Florida (2015), Monaco (2013), Montreux (2015). A fost desemnat “Cel mai bun muzician de jazz” în 2014, 2015 de Fundația de Jazz Muzza. E primul artist român și internațional câștigător al Marelui Premiu la The Great American Jazz Piano Competion, cel mai prestigios concurs de pian solo din S.U.A cu peste 30 ani tradiție. A lansat albumul Endurance primit cu multă apreciere de fanii jazzului. Invitat ca headliner la Jacksonville Jazz Festival, Sorin Zlat a concertat pe aceeași scenă cu Chick Corea, Joey Aleander, Gregory Porter, Richard Bona, Lalah Hathaway. Liderul și fondatorul proiectului lucrează la un material discografic nou – marca Groove Garden.

Am remarcat o lăudabilă solidaritate de breaslă a muzicienilor. La Clubul Phoenix, au fost prezenți mulți din vechea garda, în frunte cu Gică Slabu. Om de afaceri și politician, Gică Slabu a fost, în anii 80, un apreciat organist la formația Aegisus, de la restaurantul Zorile. Câteva zile mai târziu, la Doors, membrii trupei Groove Garden au stat la aceeași masă cu componenții trioului Jazzy Lou veniți să-și susțină colegii.

Cele două cluburi, Phoenix și Doors, au demonstrat, încă o dată, că sunt locuri unde, întotdeauna, se ascultă muzică bună. Pentru că, aici, niciodată, nu s-a făcut rabat de la calitate. O surpriză plăcută: cluburile au fost aproape pline, iar majoritatea spectatorilor tineri. Semn că, indiferent de modele trecătoare, muzica specială, adevărată (chiar de nișă) atrage public, are fani constanți și din ce în ce mai numeroși. Semn bun! Tinerii s-au săturat și se leapădă de subproduse muzicale, non-valoare, chiloțăreală și kitch. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.