Acasă VREM O ŢARĂ CA AFARĂ ! Atunci când principiul “Merge-şi-Aşa”, operează şi la spital

Atunci când principiul “Merge-şi-Aşa”, operează şi la spital

6184
0

Dr. Coralia ŞTEFĂNESCU ■

Legea 15/2016 „Este interzis fumatul în TOATE SPAȚIILE din unitățile de învățământ, MEDICO-SANITARE și de protecție a copilului, INCLUSIV ÎN CURTEA UNITĂȚILOr„. Interdicția se aplică inclusiv țigărilor electronice.

Legea poate fi studiată în integritatea să pe siteul Guvernului României.

Ce reprezintă aceste imagini foto surprinse de mine? Intrarea rezervată pacienților maternitățîi în care lucrez, acolo unde la 30 cm de ușa de acces pentru mame și bebeluși se fumează nestingherit.

Astăzi am ieșit târziu din sala de operațîi și așteptăm taxiul în rondoul din față acestei întrări. Un „domn” iese și își aprinde o țigară în pragul ușîi de acces, exact în față semnului cu fumatul interzis, umplând de fum toxic holul de la intrare. În același timp două mămici încearcă să se strecoare pe lângă “stimabilul” duhănitor, ţinânduţi respiraţia şi acoperind grăbite gură și nasul nou-născuților pentru a-i feri de otravă. Da, de otravă, pentru că fumul rezultat conține cam 4800 de substanțe toxice conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sora mea îi atrage atenția individului să nu mai fumeze acolo iar el îi răspunde obraznic amenințând-o cu înjurături. Mujicul se retrage și stinge țigară abia când află că suntem doctori. Portarul nu intervine pentru că aparțînătorii nu trebuie deranjați. Ordin de mai sus.

Am vizitat și am studiat în numeroase spitale din Asia și Europa. Nimeni nu se gândea să fumeze în interiorul sau curtea spitalului. Pur și simplu nu aveau acest concept. Ultimul a fost San Joan de Deu din Barcelona. Spital materno-infantil. Acolo se fuma strict în afară zidurilor exterioare ale spitalului. Legea era aplicată și nu negociată.

Ați vizitat vreodată Twickenham? E stadion nu spital. În Anglia, nu în România. Acolo fumatul e interzis nu numai în incinta dar și în afară porților de acces pe o rază apreciabilă. Nu vreți să știți cuantumul amenzii care se aplică, nenegociabil.

Nu, eu nu vreau să fumez pasiv. Am văzut ce înseamnă cancerul pulmonar și ce suferință și moarte sinistră provoacă. Cine dorește este liber să o facă. Dar nu într-un spital. Și nici nu vreau să accept și să suport mojicia și agresivitatea celor care se cred mai presus de lege.

PS – Fumatul interzis (și nu prea) poate fi observat (dacă vrei să o faci) în majoritatea spitalelor și clinicilor din țară. Țară lui „las-o mă, că merge așa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.