Acasă Educaţie Spectacolul Prețul demnității – lecție tematică deschisă pentru profesorii șpăgari constănţeni

Spectacolul Prețul demnității – lecție tematică deschisă pentru profesorii șpăgari constănţeni

2834
0

Luigi FRIGIOIU ■

În contextul haiduciilor unor cadre didactice din Constanța prinse cu diverse șpăgi în bani și produse (varză, brânză, nuci, pește, un porc și chiar, baloți de paie pentru pârlire) piesa «Prețul demnității» e binevenită. Spectacolul Teatrului pentru copii și tineret Căluțul de mare s-a montat după textul Ludmilei Razumovskaia, tradus de Inga Marcu, în regia lui Lică Gherghilescu și scenografia lui Mihai Constantin Ranin. E prezentată drama conflictului actual dintre generații, între care s-a creat o prăpastie a moralității. Demnitatea unei profesoare de matematică, de o bunătate naivă, e testată în cele mai agresive moduri de proprii ei elevi, disperați că vor pica Bacalaureatul.                                                                                          

Actorii («elevii» Denisa Iova, Grațian Prisăcariu, Sergiu Bucur, Adi Gheo și «profa’» Inga Marcu) se transpun perfect în identitatea scenică a personajelor. Spectatorii sunt conectați, au reacții emoționale iar, în final, rămân fără replică. Aplauzele confirmă succesul unei «lecții deschise» ce trebuie vizionată, în egală măsură, de tineri, părinți și profesori.                              

«Prețul demnității» e un mesaj tulburător despre corectitudinea unui dascăl, cu principii oneste, ce nu poate fi cumpărat de nimeni și de nimic, dar și despre drama noilor generații tot mai debusolate.          

Elena Grădinaru – Dăscălița din Tortoman                                                     

Cu multă vreme în urmă, marele poet Octavian Goga a prezentat portretul minunat al unei învățătoare de la țară. Memorabila poezie se intitulează «Dăscălița». Dăscălițe au fost și mai sunt încă. Învățătoarea Elena Grădinaru, de la Școala „Ion Ghica” din Tortoman, judeţul Constanţa, e finalistă la Gala Profesorul Anului din mediul rural. Organizat de “Teach for Romania”, evenimentul premiază educatori, învățători, profesori din școlile rurale. De la școala din Tortoman, copii merg acasă bucuroși, părinții sunt mulțumiți. Asta e și satisfacția Elenei Grădinaru, îndrumătoare a zeci de promoții. În curând, după cinci decenii la catedră, se va pensiona, odată cu absolvirea ultimei ei generații de boboci.                                           

Unitatea școlară din Tortoman funcționează, din 2012, într-un sediu modern, o școală europeană ca cele din mediul urban. Învățătoarea nu a făcut deosebire între elevi, în fiecare a remarcat calități ce le-a putut dezvolta, sau cizela. Consideră că educația nu se termină niciodată. Pe vremea când a fost directoare, a organizat Programul «A doua șansă», iar, în prezent, în Tortoman, nu mai sunt persoane cu ciclul primar nefinalizat.                                                                                        

Anul trecut, prima sa promoție i-a făcut o surpriză: s-au întâlnit cu toții, a fost emoționant. Dăscălița din Tortoman e acum colegă de cancelarie cu două foste eleve. Absolvenții practică diverse meserii. Mulți au plecat în afara granițelor, s-au întors și au investit banii în comună. Foștii elevi sunt părinții și chiar bunicii actualilor elevi ai învățătoarea. Elena Grădinaru spune: «Nominalizarea mă onorează, e un câștig pentru școală și comunitate. Mulțumesc colegilor pentru încredere. În special, doamnei director care ne-a înscris în proiect. Nimic nu poți să faci singur. În școala din Tortoman sunt cadre profesioniste, responsabile, implicate.» Anul acesta, laureaţii galei naţionale «Profesorul Anului» vor fi anunțați, pe 23 februarie, la Ateneul din Iași. Felicitări și mult succes, doamnei învățătoare, «dăscălița din Tortoman» Elena Grădinaru!                                               

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.