Acasă FOILETON Lupu maidanez și câinele de pază comunitar

Lupu maidanez și câinele de pază comunitar

4346
0

Luigi FRIGIOIU ■

Iarna s-a întors, prin oraș nu se poate circula din cauza celor 30-40 de șantiere deschise și lăsate de izbeliște de către Primărie. Așa că e timp de povești la gura sobei neîncălzite sau la elemenții reci caloriferului.

Cică, în noua Lege a Educației, pe lângă poveștile clasice de adormit copii în clasă (ca să nu se mai joace cu telefoanele) – Lupu și Scufița Roșie, Lupu și Capra cu trei iezi – se va studia și fabula modernă „Lupu maidanez și câinele de pază comunitar”. Despre ce e vorba?

A fost odată ca niciodată – că de n-ar fi nu s-ar povesti – un câine comunitar de pază întrupat într-un polițist local, sau invers, nu mai ştiu? Oricum, nu are nici o importanță, că tot cam aia e. În Zona Peninsulară a Constanţei, unde-şi făcuse bârlog şi Lupu maidanez, eroul nostru păzea o barieră, lângă un soclu de statuie pe care o Lupoaică din Roma alăpta doi puradei. De plictiseală, a intrat în vorbă cu lupoaica. C-o fi, c-o păți; că nevastă-sa e plecată, chiar, în Italia, cu treabă; că are în dotare un pulan mare etc. Tăcută, Lupoaica părea că pune botul la vrăjeală. Atunci, “comunitaru” prinde curaj și ce să vezi, îi propune direct ca după ce iese din tură, s-o încălzească un pic, chiar în mașina cu girofar. Făcea cinste și cu o cafea la dozator că mărunțiș deținea: câțiva “gherțoi” doar ce trecuseră strada prin loc nepermis; îi căpăcise cu amenzi și “uitase” să taie chitanță.

Treaba era bună dar, combinația i-a fost stricată de apariția Lupului maidanez, puțin “capsat”. S-a lăsat cu urlete, lătrături, schelălăieli. Ca în codru, între patrupede. Că tot eram în Centrul vechi al orașului… Inteligent și inspirat, „comunitaru” și-a sunat șefii, raportând oprirea unei tentative de viol. Pasămite, Lupu maidanez, fioros și pus pe harță, a încercat să agreseze sexual o doamnă Lupoaică, respectabilă, venită din Roma în concediu pe Litoral, cu doi puradei în întreținere. Noroc că el, ca „organ” ieșit afară, a fost vigilent. A acționat conform Regulamentului Amiralităţii Sale, pe care l-a citit, cu greu, dar nu l-a înțeles niciodată.

Polițist comunitar – personaj dostoievskian În replică, Lupu maidanez promovat paznic-șef la târla de peste drum, l-a comparat pe “organ” cu un personaj al marelui scriitor rus Fiodor Dostoievski. Din câte știu, Dostoievski a scris mai multe romane celebre, printre care, „Idiotul”. La ce personaj s-o fi referit? Pe vremea când Lupoaica era domnișoară, strămoșii noștri latini spuneau “În vino veritas – În vin e adevărul” și știau ce vorbesc. Cum Mister Wolf era puțin șprițuit, cu siguranță, a avut dreptate. Extrapolând, rezultă că multe “organe”, abuzive și incompetente, sunt, de fapt, creația lui Dostoievski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.