Manuel VLĂDUȚ■
Ce poate fi mai absurd sau hilar, decât să vezi o armată de preoți ruși sfințind o rachetă SATAN, sau să-l vezi în noaptea Învierii pe kaghebistul Kiril (travestit în popă!), intrând în biserică înconjurat de bodyguarzi (a se citi tot kaghebiști…) și strigând repetat “Hristos a înviat”?
Astfel s-au arătat lumii întregi mai-marii Rusiei, pozând în drept-credincioși și unici apărători ai ortodoxiei, în timp ce armata rusă ataca furibund trupele ucrainene aflate la contact, pe frontul din Donbas! Oare cui servea lumânarea aprinsă din mâinile „evlaviosului” Putin? Luminii simbolice a Învierii lui Hristos? Sau soldaților ruși și ucraineni care mureau uciși de gloanțe și exlpozii, în acele clipe ?
Putin a salutat cu prilejul Paştelui ortodox, duminică, rolul „consolidator” al Bisericii pentru societate şi tineri, în condiţiile în care Patriarhul rus Kirill şi-a exprimat susţinerea pentru ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP. Oficialii ucraineni au anunțat că Moscova a lovit regiunile Sumî, Chernihiv, Donețk, Nikoalev și Zaporojie, scrie The Kyiv Independent.
Și pentru că i s-a reproșat în repetate rânduri lipsa de curaj de a merge pe linia frontului, liderul rus a vizitat sediul grupului de trupe „Nipru” din regiunea Herson de pe teritoriul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu lideri ai armatei, potrivit agenției Ria Novosti. De altfel, el a mai a vizitat o singură dată de la începutul războiului – zonele cucerite, oraşul Mariupol, în urmă cu o lună. Iar ministrul de externe al Rusiei – Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, relatează Reuters. „Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat”, dar nici ţările occidentale şi nici NATO „nu contribuie” la acest lucru, a afirmat cu ipocrizie Lavrov, de parcă Rusia ar fi fost cea agresată militar…
Iar ca cireașa de pe tort să fie completă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, recunoaște într-o declarație surpriză, adevăratul scop al invaziei ruse în Ucraina : blocarea aderării Ucrainei la NATO, care pentru ei, reprezintă o amenițare majoră la adresa securității…
Tot o surpriză, a fost și vizita fulger a secretarului general al NATO, Jens Stoltengberg la Kiev. De reținut declarația acestuia, conform căreia rolul NATO în sprijinirea Ucrainei, este împiedicarea Rusiei în câștigarea războiului și integrarea Ucrainei în NATO, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Se pare însă că între timp Ucraina amână mult anunțata contraofensivă, conform declarațiilor lui Denis Șmihal – premierul ucrainean, pe motiv că “pentru a trece la contraofensivă, trebuie să fii sută la sută, și chiar mai mult de-atât, pregătit pentru a face asta”. Declarația survine însă, după scurgerea unei serii de documente clasificate ale Pentagonului în mediul online, conform cărora, armata ucraineană se află în criză de muniţii, deja raţionalizându-şi obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente şi obosite și multe alte neajunsuri…
Pe de altă parte, şi trupele ruse se confruntă cu provocări mari, cu un moral scăzut, în urma unor greşeli strategice semnificative care au dus la pierderi majore şi au lăsat resturi de subunități slab echipate. Unităţile ruseşti din est sunt deosebit de şubrede, potrivit unui document separat scurs, serviciile de informaţii dezvăluind carențe majore în capacitatea de camuflare a zonelor sensibile, precum şi depozitarea necorespunzătoare a muniţiei.
Între timp, Putin și acoliții lui pregătesc o amplă mobilizare generală, inclusiv a copiilor care sunt pregătiți în numeroase tabere speciale de antrenament.
Războiul este departe de a se termina prea curând; vom fi martorii unei amplificări majore a conflictului ruso-ucrainean? Sau vom asista la un lung război de uzură, stabilizat pe linia actuală a frontului?
Până atunci, războiul hibrid continuă în paralel, cu propaganda specifică ambelor părți implicate, cu războiul mediatic și informațional specific, cu dureroasele urmări ale crizei economice care se acutizează și mai ales, cu impactul devastator al știrilor false de tip fake news, rostogolite voit sau nu, de miile de troli admiratori ai putinismului neobolșevic…
Sursa foto: Twiter, hotnews.ro, digi24.ro, Sergey Bobok/AFP/Profimedia, rador.ro, Agerpres/EPA