Acasă Cronica Un artist, un pian, o singură fiinţă – Dorian Pîrvu

Un artist, un pian, o singură fiinţă – Dorian Pîrvu

6386
7

Luigi FRIGIOIU  ■

Sunet și viziune-muzică măiastră! Numai asta-mi răsună-n minte ca un ecou reverberat, după ultima întâlnire la o cafea cu el şi rememorez că atunci când l-am ascultat prima dată pe Dorian Pîrvu, m-a frapat felul cum privea pianul. Tandru, cu drag, cu dragoste, chiar, ca pe o persoană iubită. De multe ori, pare că vrăjește claviatura, într-un ritual magic. De altfel chiar mărturisește că nu el a ales pianul, ci pianul a fost cel care l-a ales pe el. Când începe să cânte, pianistul și instrumentul formează un tot unitar, o singură ființă ce vibrează și emite sunetul muzicii.                              

Mi-aduc aminte că în 1991, Dorian Pîrvu a înființat, în Constanța, trupa “Sound & Vision”. A susținut nenumărate concerte pe scenele noastre și a compus piese de succes în stilul rock simfonic. Trupa a evoluat în spectacole cu Direcția 5, Holograf, Iris. A avut contracte în Occident și Indonezia. Dar, în muzică, ora exactă se dădea de la București iar pentru tinerii muzicieni constănțeni a fost mai greu să se afirme.                                                                              

Dorian Pîrvu a plecat în Larisa-Grecia. Și-a dus cariera mai departe și a înființat trupa Y.K Group. În Elada, leagănului culturii clasice, are nenumărate apariții în concerte. Cunoaște alte stiluri de muzică, cântă alături de muzicieni greci valoroși cu care a rămas prieten. Predă pian și e pianist la un teatrul de balet.                                                    

În 2015, revine în România şi începe colaborarea cu Mike Godoroja & Blue Spirit. Cunoaște satisfacții profesionale remarcabile, cântă la instrumente analog, se perfecționează. În trupă, Dorian Pîrvu e claviaturist, compozitor și se ocupă de aranjamentul orchestral al pieselor. Alături de Mike Godoroja & Blue Spirit participă la evenimente naționale și internaționale, la emisiuni radio-TV, etc.

În 2020, Mike Godoroja & Blue Spirit a lansat albumul de succes “Născut în România”. Alături de Dorian Pîrvu au mai evoluat Vali Vătuiu (tobe), Alin Păun (chitară), Tibi Duțu (bass), Călin Grigoriu (chitară). Un deosebit ecou l-a avut videoclipul piesei “Dor de Eminescu” în care apar scriitorul Dan Mircea Cipariu și actrița-poetă Ioana Crăciunescu.

În 2023, Dorian Pîrvu se decide să-și urmeze visul de o viață: (re)construcția propriei trupe de muzică. Are câteva proiecte de suflet pe care speră, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le ducă la bun sfârșit.

De copil a fost marcat de muzica marelui compozitor George Enescu. L-a fascinat preluarea temelor populare și folosirea acestora în crearea celebrelor opere enesciene. În timp, Dorin Pîrvu a acumulat mai multă muzică, tehnică, culoare, armonie. Crede că e momentul să prelucreze temele în stilul său caracteristic. Pleacă de la teme folclorice, le rescrie și compune muzică electronică. Își dorește ca piesele noastre clasice, capodoperele muzicii românești, să fie ascultate și de “generația Milenials”, pe sintetizator. Intenționează să-și pună creațiile pe diferite platforme.

Repertoriul său cuprinde lucrări reprezentative: “Concert de pian și orchestră  – Luca”, “Concert de Moog și orchestră – Contrast”, Electhrill. Muzica lui e vie, plină de viață, are dimensiune spațială, crează imagini vizuale.

Maestrul Dorian Pîrvu – artist de excepție, caracter cu modestie ieșită din comun – are un parcurs de viață, în care, întotdeauna, muzica i-a fost far călăuzitor.

Arta sa e rodul unui vis de copil: “Am început să studiez pianul la şase ani, având șansa ca talentul să îmi fie descoperit de d-na prof. Boloș, de la clasa de pian a Liceului de muzică Constanța, căreia îi port o imensă recunoștință. Mi-am continuat studiile la Liceul de Muzică George Enescu – București. Sensibilitatea exacerbată, imaginația elastică, împinsă peste marginile firescului, simțul valorilor și perseverența mi-au construit zborul spre universul muzicii. Perfecțiunea în artă e utopică, însă artistul din mine are curaj și aspiră la perfecțiune.

De copil, m-a atras muzica clasică dar am iubit, mai mult, rock-ul. Mă consider un claviaturist de rock dar tot ce compun are influențe și din muzica clasică.

În activitatea didactică evit etichetele. Consider că fiecare copil poartă, în genă, o sămânță de har, pe care încerc s-o cresc, răbdător și responsabil, creând temelia unui artist în devenire. Mă ajut de intuiție, de priceperea cultivată intens, de-a lungul anilor, pentru a diminua efortul de înțelegere al copilului.

Ca profesor sunt un mediator: aduc muzica mai aproape de copil căruia îi ridic inima în vibrația muzicii.

Sunt om, naturalețea mă definește și unde intervine confortul, mă autoeduc, descopăr în mine resurse noi, favorabile conexiunii cu lumea în care trăiesc. Credința mă apropie de Dumnezeu, într-un dialog indestructibil.”

7 COMENTARII

  1. Vă doresc mult succes! Vă doresc ca el să fie întotdeauna alături de dumneavoastră! Cu ajutorul lui să rezolvați orice problemă și viața să devină strălucitoare! Felicitări tuturor!

  2. Mergi cu îndrăzneală către obiectivele tale, succesul – iubește oamenii curajoși.
    Un articol de nota 10. Felicitări din toată inima!

  3. Felicitări, Dorian Pîrvu! Un artist veritabil, conștient de valoarea sa, cu simțul măsurii, exigent cu sine și cu propria creație. Multe proiecte materializate, pe măsura aspirațiilor! Chapeau!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.