Acasă Gloria mundi Constanţa care renaşte din ruine

Constanţa care renaşte din ruine

9843
0

Luigi FRIGIOIU   ■

A trecut aproape un sfert de secol. În primăvara lui 1999, mă alăturam unor tineri talentați și frumoși (foto) iar în iunie lansam primul număr al ziarului “Atac de Constanța”. Pe atunci, devenise emblematică ruina Hotelului Continental din centrul orașului. Toți, cu elan și bune intenții, speram să contribuim la redresarea unor disfuncționalități civice. Vise, taică… Cei care au luat puterea în 2000 au pus la pământ, pe rând, tot ce era bun în bătrâna cetate Tomis.

După 2020, am crezut că mai grav nu poate fi dar ne-am înșelat din nou. Mergem din rău în mai rău, Constanța a fost desemnat cel mai trist și urât oraș din țară. Iar UE a clasat, oficial, regiunea noastră pe ultimul loc în Europa. Între timp, că tot am ordin de mobilizare pentru un duel cu Putin, m-am alăturat redacției Sentinela, paznic al democrației, adevărului și dreptății.

De-a lungul anilor am trecut prin procese cu diferiți cioflingari ce-mi reproșau că scriu realitatea despre ei. Am câștigat toate disputele penale dar oboseala și uzura parcă își spun cuvântul. În plus, discul introdus cu dibăcie în șira spinării de doctor-preot Mindea scârțâie când e vreme rea. Sunt momente când mă întreb: “Are rost să continui?”

Copilul care aleargă către mare

Răspunsul mi l-au dat niște copiii, fiindcă ei spun întotdeauna adevărul. Nu orice copii, ci campionii constănțeni care ne-au umplut sufletele de bucurie și speranță. Amalia Niță (18 ani) e campioană europeană la box (!) iar Sabrina Voinea (16 ani) a intrat în elita gimnasticii. Fetele de la baschet au ieșit vicecampioane, iar la 3×3 au câștigat Cupa Federației. La handbal, băieții lui Buricea sunt „buricul pământului” câștigând Cupa României. Iar puștoaicele de la volei au promovat în prima ligă.

Și a venit week-end-ul de foc 20-21 mai, scris cu litere de aur în istoria sportului de la malul mării. S-a întâmplat, chiar, când prăznuiam Sfinții Constantin și Elena dar și Zilele Constanței, semn că Dumnezeu îi ajută pe cei ce merită. Sâmbătă, 20 mai, pe Stadionul Arcul de Triumf, au triumfat tinerii noștrii rugbyști (antrenor Nicolae R Mocanu), campioni naționali (U20) după o dispută epică cu Dinamo (32-20). Duminică, 21 mai, a urmat “meciul meciurilor”, intrat în legenda fotbalului. Puștii fariști au întors rezultatul, de la 0-2 la 3-2, cu FCSB, devenind Campionii României. După un parcurs excepțional, dirijați de o baghetă ma-Gică.

Subliniem că aceste performanțe excepționale s-au obținut într-un oraș distrus de autorități, fără sală nouă de sport, fără stadion de rugby și nici de fotbal. „Copiii mării” au câștigat trofeele cu trudă, cu mintea și, mai ales, cu inima. Au impresionat prin dăruire, prin bucuria de a juca, prin voința de a câștiga. Pe teren, toți păreau că plonjează de pe nisipul țărmului spre valuri, atrași de mirajul și magnetismul mării. Au fost de neoprit!

“Marea adunare alb-albastră” din Piața Ovidius

De-a lungul istoriei, în țara noastră s-au desfășurat multe adunări și mitinguri importante: la Blaj, Islaz, Alba Iulia, în Piața Palatului. În sfârșit, a venit rândul Constanței. Luni, 22 mai, Piața Ovidius devenise alb-albastră, parcă marea s-a revărsat în Zona Peninsulară, restricționată de bariere și polițiști locali. Mii de fani i-au sărbătorit pe campionii Farului. Cum se obișnuiște în astfel de ocazii s-a lansat “Proclamația alb-albastră din Piața Ovidius”, în 3 puncte:
1. România Fotbalistică a devenit Monarhie regală, de fapt și de drept. 
2. Casa Regală își are sediul la Academia din Ovidiu unde Farul, campioana României, e invincibilă.
3. Academician-profesor-doctor Gică Hagi se proclamă Unicul Rege al fotbalului românesc.

Cei care au distrus Constanța, din 1990 și până acum, nu au fost uitați. Au primit tradiționale urări strămoșești venite din înțelepciunea populară. De exemplu: “De lângă statuie, vă dăm rima de la cuie!” sau “Noi suntem Constanța, să vă tragem clanța!” și multe altele pline de tâlc. Cei mai vechi am prins anii de aur când Constanța era Capitala de vară și unul din cele mai frumoase orașe din sud-estul Europei, cu litoralul asaltat de turiști occidentali. De aceea, avem obligația să ne promovăm și protejăm valorile. Pentru că elevii olimpici, artiștii premiați și sportivii campioni sunt adevărați eroi și reprezintă viitorul Constanței.

Vivat Academia, Vivant Profesores! Gaudeamus igitur – Să ne bucurăm așadar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.