Călin MARINESCU ■
Așteptăm cu maximum interes punerea în practică a mult discutatului protocol de guvernare încheiat între PNL, PSD și UDMR privind alternarea la funcția de Prim-Ministru a reprezentaților principalelor partide din monstruoasa coaliție cotrocenistă.
Este adevărat că de vreo două luni au apărut mai multe impedimente privind realizarea prevederilor respectivului protocol drept care, Sorin Grindeanu Mână-de-Aur cu nebănuit de multe proiecte în derulare, se dădea legat de Ministerul Transporturilor.
Actualul prim-ministru, Dr. Nicolae Ciucă, general de meserie, nu își ghicise încă viitorul în stelele de pe epoleţi şi, fără discuție, îi trebuia o poziție din care să controleze în continuare PNL – partidul trambulină de serviciu pentru toţi – teama de a nu păți ca precedenţii președinți, Ludovic Orban și Florin Cîţu, fiind legitimă.
Bineînțeles că s-a deschis şi bursa locurilor de muncă pentru ocuparea posturilor de miniştri din noul guvern-rotaţional, mai ales în condițiile în care coaliția cotrocenistă a decis mântuirea de două ministere, dându-le la socoteală, deci, cu două misii de ministru mai puțin.
PNL și-ar fi dorit Ministerul Dezvoltării de care ține cu dinţii UDMR, care amenință cu părăsirea coaliției, dar se pare că liberalii ar vrea să le tragă preşul de sub picioare, aliaţilor maghiari, şi de la Ministerul Mediului, o instituție importantă în ecuația cheltuirii fondurilor comunitare.
Peste aceste negocieri fără sfârșit a căzut ca o bombă greva dascălilor nației române disperați de pauperizarea galopantă care i-a lovit din inadecvarea măsurilor guvernamentale antiinflaţioniste.
Fără dar și poate, sindicaliştii din învățământ au ales un moment tare pentru a-și cere drepturile legiferate de PSD din motive electorale și apoi prorogate sine die, învățământul rămânând cu cele mai mici salarii dintre ceea ce se cheamă serviciile publice.
Ceea ce reproşează corpul educaţional este creșterea salariilor din domeniul sanitar, sector care în condițiile vechilor salarii ar fi rămas fără personal, cu toate că nici noile salarii nu au rezovat problema lipsei personalulu sanitar, în special în orașele mici sau în mediul rural.
Guvernanții au acționat cât se poate de cinic, dascălii nu puteau emigra cu ușurința cu care își găseau angajamente în străînătate cei din sănătate și ca atare, oarecum captivi pe piaţa muncii, au fost abandonaţi, uitați de fiecare dată când se încerca o creștere a salariilor în rândul angajaților statului.
Interesant este că de la mic la mare, adică de la Președintele republicii până la ultimul politician, toţi declară că dascălii au dreptate, dar nu au parte de ea, având în vedere situația financiară a țărișoarei noastre, bugetul nefiind capabil să susțină, în 2023, mai mult decât majorarea veniturilor parlamentarilor.
Așa cum Ceaușescu oferea câte o sută de lei pentru mai toți românii în memorabila scenă a balconului de la CC al PCR, înainte de a ne părăsi, actualii guvernanți oferă greviştilor o mizerabilă primă, botezată inițial bonus imediat de 1000 de lei și încă 1500 lei cândva, în octombrie.
Evident sindicaliștii, aflați în greva ce a intrat în cea de-a doua săptămână, au refuzat oferta jignitoare, dar au scăzut ținta grevei de la majorarea salariului tuturor angajaților din învățământ cu 70% la o revendicare mai rezonabilă, respectiv o creștere de 25%, ofertă aflată pe masa Guvernului.
Guvern care se află între seceră şi ciocan, ca să zic aşa, adică între situația gravă a învățământului românesc în condițiile în care trebuie încheiate mediile pentru anul în curs și urmează Evaluarea Națională și Bacalaureatul, pe de o parte, și Comisia Europeană care ne amenință că în cazul majorării deficitului bugetar ne va reduce sau chiar anula, facilitățile financiare, granturi şi credite avantajoase, negociate sub numele de PNNR, evaluate inițial la cca. 80 miliarde euro. De menţionat că suma aceasta a fost deja diminuată, odată cu nerealizarea obiectivelor asumate de Guvern, este adevărat cumva forțat impuse de USR, când era la guvernare.
Ca atare, Marcel Ciolacu a căzut de acord cu primul-ministru în funcție, Dr. Nicolae Ciucă, să mai întârzie rotativa până când se va rezolva spinoasa problemă a grevei din învățământ, ceea ce se pare că a adus o oarecare supărare în PSD, ai cărui fruntași se vedeau călare pe economia României, după cum le e năravul.
De ultimă oră, se pare că Nicolae Ciucă intenționează să prelungească perioada de tranziție până la toamnă, probabil sub presiunea liberalilor din ce în ce mai nemulţumiţi că bucălatul le ia bucatele din față.
Din păcate, o importantă parte a cetăţenilor români, copii și părinţi, sunt total bulversați în fața unui viitor incert.