Dan MIHĂESCU ■
Guvernul României a elaborat și a transmis deja beneficiarilor ghidul pentru implementarea schemei de ajutoare în valoare de până la 24 de milioane euro (118,6 milioane RON) aprobată de Comisia Europeană pe 15 noiembrie a. c, pentru sprijinirea investițiilor în porturile maritime și interioare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat pentru Sentinela Viorel Panait, președintele asociaţiei patronale CONSTANŢA PORT BUSINESS ASSOCIATION.
“Recunosc că este un ajutor binevenit în contextul actual dar sincer insuficient pentru presiunea care este asupra noastră în vederea preluării volumelor suplimentare de cereale din Ucraina, în contextul războiului. La ora actuală toți operatorii din Portul Constanța sunt în mare dificultate deoarece suntem asaltați de mari volume de marfă de la fermierii România pe care nu-i putem neglija, după cum sper că se înțelege. Pentru grantul acordat de guvern, de 2 milioane de euro, noi la COMVEX SA lucrăm pe brânci la un mic proiect de extindere a capacității terminalului dar, în realitate, am putea să ne dublăm actuala capacitate de 250.000 de tone depozitare și operare implicit, dacă am obține un acord favorabil de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța. Oricum, reiterez că ajutorul de stat acordat în prezent este binevenit și din câte am înțeles există posibilitatea extinderii actualului buget de la 24 la 100 de milioane euro”, a conchis Viorel Panait.
În Portul Constanța sunt 13 mari companii care operează cereale la export, însumând o capacitate totală de depozitare de 1. 820. 000 tone metrice și altele cinci în terminalele din subordinea Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați.
România a solicitat Comisiei, în temeiul cadrului temporar de criză și tranziție, o schemă de ajutoare în valoare de până la 24 de milioane EUR (118,6 milioane RON) pentru sprijinirea operatorilor portuari privați în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
În cadrul schemei se vor acorda ajutoare sub formă de granturi directe cu o valoare limitată. Măsura, finanțată parțial din fondurile de coeziune, va sprijini operatorii portuari privați pentru ca aceștia să îmbunătățească funcționarea culoarelor de solidaritate Ucraina-UE pentru remedierea unor deficiențe legate de capacitatea suprastructurii porturilor, achiziționarea de echipamente pentru transportul de mărfuri pe distanțe scurte și extinderea capacităților de depozitare temporară. Astfel, se va facilita transportul cerealelor și tranzitul prin porturile românești care au nevoie de sprijin urgent pentru a face față fluxurilor tot mai mari de trafic de mărfuri.
Comisia a constatat că schema de ajutoare notificată de România îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție. În special, ajutorul (i) nu va depăși 2 milioane EUR pe beneficiar și (ii) se va acorda până la 31 decembrie 2023 și a concluzionat că este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 pentru a sprijini măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și reducerea dependenței de combustibili. Noul cadru modifică și prelungește parțial cadrul temporar de criză, adoptat la 23 martie 2022 pentru a permite statelor membre să sprijine economia în contextul actualei crize geopolitice; acesta a făcut deja obiectul unor modificări la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022.