Călin MARINESCU ■
Situația noastră de astăzi îmi aduce aminte de unul din multele bancuri care circulau în vremurile trecute.
Un milițian oprește pe stradă un cetățean care ducea pe umăr un sac măricel, în idea că a prins un infractor care procurase mai multă mâncare decât prevedeau documentele de partid.
Spre stupoarea să în sac se găseau numai suluri de hârtie higienică.
– Ce faci tovarășe cu atât hârtie igienică?
– Vin vremuri caca…… și ne va trebui neapărat!
Din păcate vremurile acelea se apropie, fără să ne dăm seama, prinși de lupta politică internă, așa îi zice, că de altfel nu mai este nici un fel de lupta, este o bulibășeală din care nimeni nu mai înțelege nimic.
Până la urmă nici declarațiile mirobolante ale omului de casă al Președintelui Vladimir Putin, adică Dimitri Medvedev, de la care aflăm că tot ce am învățat la școală este o minciună, că poporul român nu există, că suntem o stare de fapt, adică o adunătură vremelnică, idei susținute și purtătoarea de cuvânt a Guvernului Rusiei, nu sunt de speriat, “in vino veritas”, Dimitri Medvedev un vajnic consumator de vodka la gheața, ne-a amintit că dintotdeauna rușii au pohtit la Țările Românești și de multe ori au încercat să le include în imperiul lor, din fericire pentru noi fără succes.
Problema cu tezaurului cred că se poate rezolva la un tribunal internațional, sunt sigur că există documente de predare și chiar dacă Romanovii au terminat-o într-o pivniță, la vremea primirii tezaurului reprezentau starul rus, care stat nu le putea naționaliza cum zice Dimitri Medvedev, din simplul motiv că nu le aparțineau.
Cât despre datoriile ocazionate de aventură armatei române în Rusia, slavă domnului că au cărat din România cereale, petrol, cherestea, alimente și orice se putea rechiziționă mult mai mult decât datorăm.
Deci legal România este proprietara tezaurului luat în grijă de Kremlin, pentru care rușii ar putea cere eventual contravalaroarea cheltuielilor de depozitare, deși perioada de depozitare s-a prelunigit din cauza refuzului Rusiei de a-l returna.
Deschiderea unei acțiuni de recuperare la un tribunal internațional și solicitarea instituirii unei garanții asupra sumelor blocate în difetite bănci ca urmare a măsurilor dispuse de Parlamentul European în numele Uniunii Europene și Statele Unite ale Americii, după invazia în Ucraina, sume ce se ridică la multe miliarde de dolari, ar putea aduce României câștigarea unui nou proces internațional și acoperire pagubelor.
Dacă până la Băsescu am avut parte de conducători pro-moscoviți, gen Iliescu și de Parlamente obediente rușilor, cred că acum este momentul declanșării unei acțiuni în justiție, restul fiind numai vorbe, inclusiv Rezoluția Parlamentului European.
Din păcate însă, așa cum am trăit până acum fără tezaur eu cred că tot așa vom trăi și în continuare; de fapt noi trebuie să ne temem de ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii (SUA).
Desemnarea lui Donald Trump candidat la funcția de Președinte din partea Partidului Republican este un fapt care trebuie să ne îngrijoreze.
Partidul Republican este pe cai mari, a câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, unde susținătorii lui Trump, mare parte dintre reprezentanții republicani, în frunte cu Speaker-ul, Ralf Johnson, și-au permis să amâne sine die discutarea pentru aprobare a bugetului federal pentru anul în curs, în Cameră. Bugetul cuprinde ajutoare importante pentru Ucraina și Israel dar și circa 20 de miliarde de dolari pentru continuarea zidului de izolare față de Mexic, proiect inițiat de Președintele Donald Trump și suținut de Partidul Republican, deși această lege a fost negociată de liderii Partidului Republican și Partidului Democrat.
Acțiunea așa zișilor talibani republicani trebuie să ne dea de gândit pentru ceea ce s-ar putea întâmplă dacă Donald Trump revine în fruntea Executivului American, la Casă Albă.
Poate sunt puțin prăpăstios, dar să nu uităm că englezii și americanii ne-au aruncat în gură rușilor și în 1944, ceea ce ne-a costat peste 45 de ani de comunism, început cu distrugerea tuturor valorilor culturale și morale ale poporului român și iată că nu ne-am revenit nici după peste 30 de ani de tranziție.
Așa cum declara Trump, cu nonșalanță, că dacă va fi ales va acționa pentru încheierea războiului din Ucraina, în opinia mea va ajuta Rusia să câștige, prin oprirea livrărilor de armament și muniție către Ucraina.
Evident că și în prezent republicanii din Camera Reprezentanților, din grupul lui Trump, care au blocat ajutorul ultimul ajutor financiar pentru Kiev, oferă un sprijin important Rusiei, în condițiile în care armata ucraineană nu mai obține muniția necesară menținerii liniei frontului, Moscova a reușit victorii locale și se pregătește pentru o ofensivă de proporții, chiar dacă cu mari pierderi umane.
Dacă Donald Trump va reuși să oprească luptele pentru eliberarea Ucrainei, evident în favoarea Rusiei, Vladimir Putin va relua cererile de revenire la situația geo-politică din 1989, adică refacerea fostului lagăr socialist din zona de decizie și influență a Rusiei asupra țărilor din Europa Centrală și de Est printre care evident se numără și România.
Citeam deunăzi declarația unui politician AUR care se întreba ce vor face politicieni de sorginte liberală, democrată cu susținătorii lor când vor venii rușii. Mă gândesc că știu ei cîte ceva că prea se arată a fi în legătură cu Moscova.
Poate vom sapă cu toții la finalizarea Canalului Dunăre – București, zic; că rușii sunt experți în a ne da de lucru pe astfel de șantiere.