Acasă Cronica Despre Franța, cu dragoste

Despre Franța, cu dragoste

17010
0

Marina CUȘA 

Săptămâna trecută a fost lansată la Biblioteca Județeană ,,I. N. Roman”, în cadrul unei întâlniri foarte plăcute a autorului cu publicul, cartea  Frumoasă era Sena sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan `15 și COVID -19 de Adrian Cioroianu (Curtea Veche Publishing, București, 2023).

                Istoric reputat, preocupat în special de perioada comunistă, personalitate a vieții politice (Ministru al Afacerilor Externe, Ambasador al României pe lângă UNESCO), realizator de emisiuni tv de impact (,,5 minute de istorie”), autor de manuale de istorie pentru liceu, dar și de beletristică, Adrian Cioroianu abordează acum o formulă de graniță, rescriind într-o suită de microeseuri notele personale luate în Franța în timpul celor cinci ani în care a fost, consecutiv lui N. Manolescu, Ambasadorul României la UNESCO. Perioada în sine, dramatică prin valul de terorism care a zguduit Franța – atacul de la Bataclan e amintit chiar în titlu! – și prin declanșarea pandemiei de covid care a transformat Parisul într-un oraș aproape ,,extraterestru”, a dat autorului sentimentul că participă la facerea istoriei sub propriii ochi și că răstimpul amintit funcționează ca o hârtie de turnesol.

                Cartea oferă informații extraordinar de bogate despre Franța: politice, societale, culturale, demografice, de psihologie colectivă etc., satisfăcând dorința de cunoaștere a francofililor și francofonilor români.

                Perspectiva inerent subiectivă a jurnalistului e susținută, în bunul spirit științific al istoricului, cu datele concrete a nenumărate statistici și sondaje de opinie. Cititorul poate lua pulsul Franței de azi, poate afla din interior cum sunt francezii, cum e viața la Paris și în alte părți din Hexagon și chiar cum o duc românii de acolo – fiind amintite și istoriile unora din miile de medici conaționali expatriați în apropiere de Sena.

Cunoașterea profundă a vieții franceze îi permite lui Adrian Cioroianu să includă și un capitol despre ,,Clișee și false impresii despre istoria și prezentul francezilor”, capitol din care putem afla povestea vasului numit ,,pubelă”, cât de murdari erau, de fapt, regii francezi , cât de scund era Napoleon și ce nume au francezii și de când. Fiecare pagină a volumul este densă în informații și deschide porți spre înțelegerea situației de la nivel european și global, ținându-l pe cititor ,,în priză” tot timpul lecturii.

Iar cei sensibili la seducția literară o vor observa permanent, un indiciu al prezenței acesteia  fiindu-le dat chiar de titlurile tablei de materii: ,,Scene de viață, muguri de primăvară”, ,,Nopți, zile,parfumuri, străzi și stări la Paris”, ,,Tinere dimineți la Atlantic și o rețetă cu pește”, ,,Final. Paris, acea lumină specială”.

                Așa că, lectură plăcută acestei cărți cuceritoare despre țara prietenă României în toate momentele importante pentru aceasta, text în care ajung să coexiste amiabil informația vastă, precizia istoricului, sensibilitatea literatului și specific franceza ,,joie de vivre”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.