Acasă Utilitare Valu lui Traian: Contract de finanțare pentru construirea liceului

Valu lui Traian: Contract de finanțare pentru construirea liceului

118
0

A venit din nou Valu!

Primăria Valu lui Traian a anunțat vineri, 23 august, semnarea cu Ministerul Educației a contractului de finanțare prin PNRR pentru construirea primei unități școlare de grad liceal din localitate și totodată a primului liceu nou din județul Constanța, edificat în ultimii 20 de ani.

Potrivit primarului în exercițiu, Florin Mitroi, noul edificiu liceal va fi amplasat în centrul civic al Cartierului Tineretului (Zona F) din Valu lui Traian, unde se mai află în construcție școala gimnazială și grădinița.

Este vorba despre un campus educațional modern, de înaltă sustenabilitate și eficiență energetică ridicat cu materiale ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător și va fi dotat cu panouri solare, sisteme de colectare a apei de ploaie, iluminat LED și izolații termice de înaltă performanță, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 60 milioane de lei, iar mai mult de 7 milioane de lei vor fi suportați din buget local.

Liceul va avea profil teoretic, dar va include și o filieră tehnologică, unde elevii vor putea învăța tainele mecanicii, termenul de finalizare fiind stabilit pentru sfârșitul anului 2025.

Unitatea Administrativ Teritorială (U.A.T.) Valu lui Traian din județul Constanța, avea conform recensământului din 2022 o populație de 17.709 locuitori, dintre aceștia 3.858 fiind reprezentanți ai categoriei de vârstă 0-14 ani. În comună funcționează în prezent două unități de învățământ preșcolar cu 465 copii înscriși și un alte două unități de învățământ gimnazial cu un număr total de 1.485 elevi.

În anul școlar 2022-2023, unitățile de învățământ ale comunei Valu lui Traian, de nivel preșcolar și  gimnazial au avut înscriși 2.013 copii. Totodată, datele INS arată că în comună trăiesc 3.858 copii cu vârste cuprinse între 0-14 ani si 944 de copii cu vârste între 15-19 ani.

Pentru îmbunătățirea infrastructurii de educație și implicit a procesului educațional comuna Valu lui Traian are în implementare construcția unei noi școli pentru învățământ gimnazial, construcția unei noi grădinițe, precum și a unei noi creșe, astfel construcția unei unități de învățământ liceal reprezintă o maximă necesitate pentru continuarea studiilor. Astfel, construcția unei unități de învățământ liceal cu 12 clase în Comuna Valu lui Traian va asigura accesul a 300 de copii încă din primul an la învățământul de nivel liceal.

Suprafața construită la sol a liceului din Valu lui Traian va fi de 1.113,67 mp iar suprafața totală desfășurată 5.000 mp (inclusiv anexe), investiția presupunând realizarea unui corp de clădire dedicat învățământului liceal pe o suprafață de teren de 18.636 m2 cu  subsol, parter, două etaje + etajul trei retras. Ca organizare funcțională, școala va cuprinde: 12 săli de clasă, laborator multifuncțional, laborator de informatică, laborator de chimie, laborator fizică, atelier mecanic, cabinet psihopedagogic, grupuri sanitare, cabinet medical, bibliotecă, încăperi administrative (secretariat, contabilitate, birouri, cancelarie, arhivă), anexe didactice, spații de recreere, spații tehnice, zonă de deservire elevi și personal didactic prin program de catering: cafetărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.