Acasă Economic A început culesul viilor!

A început culesul viilor!

5107
0

Dan MIHĂESCU

Anul acesta, recoltarea strugurilor pentru vinificație în județul Constanța a început la mijlocul lunii august în zona Cernavodă, cu 7-10 zile mai devreme decât de obicei, pe fondul condițiilor agrometeorologice specifice, a declarat pentru Sentinela, dr. biolog Aurora RANCA, directoarea Stațiunii de Cercetare  Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDV) Murfatlar, din județul Constanța.

În aceste confiții, în podgoria Murfatlar strugurii miercuri, 22 august, a început recoltatul manual cu soiul Fetească Neagră, care acumulase deja peste 220 g/l zaharuri în must. “De alfel, datorită temperaturilor deosebit de ridicate din această luna, soiuri precum Pinot Noir, Fetească Regală și Chardonnay au acumulări de peste 200 g/l zaharuri. Strugurii sunt sănătoși și estimăm să avem randamente normale mai ales că anul acesta am utilizat în premieră sistemul de irigare prin picurare care a suplinit, parțial lipsa precipitațiilor (53 litri/mp cumulat pe trei luni!). Și dacă soarele arzător a ajutat la acumularea unui supliment de zahăr în boabe lipsa apei din precipitații, chiar și suplinită pe alocuri prin irigații, a stresat dezvoltarea optimă a masei vegetale și în special a pulpei cu cantitatea adecvată de must astfel că pentru soiurile roșii preconizăm o recoltă medie de  cca. 6 tone la hectar iar pentru cele albe maximul 5 tone la hectar dar cu acumulări sporite de zahăr”, a declarat Aurora Ranca.

Directoarea SCDVV a mai precizat că în jurul datei de 29 august, viticultorii de la Murfatlar, ca în fiecare an, vor începe vânzarea mustului proaspăt la prețul de 6 lei/litru.

Sortimentele predominanate de vin de la SCDVV Murfatlar sunt cele: roze demisec-cupajat  din Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră, roșu sec -Cabernet Sauvignon, demidulce-Pinot Noir, alb sec-Chardonnay, alb demisec-Columna (BIO), alb demisec cupajat din- Fetească Regală și Pinot Gris și alb demidulce-Pinot Gris.

Informații pentru cumpărarea mustului în vrac, a vinului și a materialuli săditor se pot obține de la departamentul comercial, telefon 0722103641.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.