Acasă TURA DE NOAPTE Ferește-te de pager!

Ferește-te de pager!

21030
0
Sursa: Facebook/Muzej karikature
Sursa: Facebook/Muzej karikature

Călin MARINESCU

Mai tot românul, sunt sigur că a auzit știrile privind explozia simultană a peste 3000 de aparate pager și a altor dispozitive de comunicare precum stații de emisie-recepție aparținând unor membri ai organizației teroriste Hezbolah, în Liban și Siria.

Seria exploziilor ucigașe ale echipamentelor de comunicații, ce s-au succedat timp de două zile, a lovit și lideri de seamă ai  organizației teroriste susținută de Iran și gazduită, mai cu forța de Liban, inclusiv un ministru iranian.

Discutam cu câțiva prieteni despre acest eveniment si am constatat că sunt nelămuriți în legătură cu dispozitivul vector și de aceea am simțit nevoia să scriu rândurile de mai jos.

Pagerul este un echipament de comunicații unidirecțional precursor al telefonului mobil, inventat la începutul anilor ‘80 și folosit în scopuri comerciale în prima parte a anilor ‘90.

Pagerul poate recepționa, în baza unui abonament, mesaje dedicate transmise de la o stație centrală, mesaje care trebuie comunicate în prealabil unui operator prin telefon cu fir, bine înțeles.

A fost folosit pe scară largă chiar și la noi, deși costul aparatului și al abonamentului erau destul de piperate și a fost detronat de apariția telefoniei mobile INMT.

În zilele noastre se folosesc pagere în cadrul unor circuite închise cu un număr limitat de abonați, de regulă în cazul unor societăți cu mulți salariați și obiective răspândite pe o arie mare.

De ce a apelat Hezbolah la pagere? Din simplul motiv că folosirea telefonului mobil poate desconspira poziția vorbitorului și asta să ducă la eventuala lichidare a  acestuia printr-un atac aerian sau lovirea cu o rachetă, după localizare.

Diferență este că în timp ce pagerul recepționează semalul radio dar nu emite, telefonul mobil receptioneză și emite în același timp ceea ce în condițiile tehnicii actuale îl face vulnerabil.

De aici totul pare simplu, în condițiile spionajului actual specific unei zone de conflict, transportul pagerelor a fost interceptat și toate aparatele au fost prelucrate, astfel că la primirea unui anumit mesaj au explodat simultan provocând după unele surse moartea a noua persoane și rănirea multor altora, toți bine înțeles utilizatori a pagerelor comandate special pentru Hezbolah.

Interesant este că unul dintre răniți se pare că este ambasadorul Iranului în Liban, care avea și el un pager pentru a ține legătura cu Hezbolah.

Cum s-a realizat tehnic această operațiune, dacă au fost introduse 10 de grame sau 20 de grame de exploziv, ce fel de exploziv s-a folosit, ce program a fost folosit pentru a iniția explozia, nu vom afla niciodată, toți cei care se dau mari specialiști și descriu cu lux de amănunte operațiunea, fac numai niște presupuneri.

Achiziționarea pagerelor, pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan, a trecut și pe la halele de depozitare ale unei firme intermediare din Ungaria și în mod clar au fost modificate înainte de a ajunge în Liban, potrivit unor oficiali, citaţi de The New York Times. Majoritatea erau modelul AR924 al companiei, deși alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport. Materialul exploziv a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanșat de la distanță pentru a detona explozibilul.

La ora 15.30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali, în schimb mesajul a activat explozibilii. Ministrul sănătății din Liban a declarat presei de stat că cel mai recent bilanţ indică 13 morţi şi 4.000 de răniţi. Dispozitivele au fost programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda.

Israelul dar și Pentagonul neagă orice implicare, oricum este vorba de o țară implicată în lupta cu Hezbolah poate ….Islanda!

De ultimă oră aflam că au explodat și câteva stații de emisie/recepție probabil folosindu-se aceeași tehnică.

Acțiunea este fară tăgadă un act terorist, interesant administrat unui organizații teroriste iar specialiștii PSYOPS opinează la unison că din momentul de față teroriștii vizați vor transpira profund de fiecare dată când le va suna telefonul sau vor primi vreun mesaj chiar și cu porumbeii călători.

Nu trebuie să uităm că nici unul din cei care au organizat teribila lovituta teroristă din SUA cunoscută ca “9.11” au fost lichidați când au fost localizați în frunte cu celebrul Bin Laden.

De altfel una dintre condițiile cerute te Hamas pentru eliberarea detinutilor israelieni este aceea de nu fi lichidați liderii organizației.

Asteptăm reactia Hezbolah, care a promis răzbunare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.