Acasă Frontul de Est Scamatorii nucleare la Kremlin

Scamatorii nucleare la Kremlin

13422
0

Mihai COSTACHE ■

Pe 25 septembrie 2024 Putin a prezidat o ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse în care a anunțat modificarea doctrinei nucleare a Armatei Roșii.

Cred că se impune un raid în istorie: după 1917, Partidul Comunist bolșevic Rus a înlocuit statul rus. Comitetul Central era și țarul și guvernul și duma de stat. După aia, structura de putere s-a etajat – dar tot în partid: au apărut Prezidiul Comitetului Central și Biroul Politic și Statul era o anexă a Partidului Comunist al Uniunii Republicilor Sovietice Socialist.

Și așa a fost până în 1991 când cică au desființat partidul dar de fapt s-au inversat rolurile: partidul a devenit anexa statului.

Acum, Consiliul de Securitate al Federației Ruse (CSFR) trebuie privit ca un fel de fost Prezidiu al Comitetului Central.

La data menționată mai sus Putin a anunțat modificarea doctrinei nucleare.

Foto The Moscow Time

Toți care au auzit despre asta sau sărit ca arși – tâmpitu’ dă cu boamba, feriți, vai de voi, vai de noi. Dar… sunt niște detalii, iar în detalii cică se ascunde diavolul.

CSFR are 14 membri: Putin, Medvedev, Șoigu, Mișustin (prim-ministru), Anton Vaino (șeful Cancelariei prezidențiale) Serghei Ivanov (împuternicit prezidențial pentru Mediu, Ecologie și Transport), Valentina Matvienko (Șefa Consiliului Federației – Senatul Rusiei), Volodin (șeful Dumei de Stat), Belousov (ministru de război), Lavrov (ministrul de externe), Kokolțev (ministru de interne), Bortnikov (șeful FSB), Narîșkin (șeful SVR – informațiile externe) și Dmitri Goghin (șeful rezervelor de stat). Mai sunt și 17 membri nepermanenți – adjunctul lui Șoigu, miniștrii de la situațiile de urgență, justiție și finanțe, procurorul general, și niște șefi din teritoriu – primarul Moscovei, cel din Sankt Petersburg, șeful RosGvardia – Zolotov, și reprezentanții lui Putin în cele 8 regiuni ale Rusiei – Centrală, Nord-Vest, de Sud, Caucazul de Nord, Volga, Ural, Siberia și Orientul Îndepărtat.

Cine a fost la ședința sufletului?

Hai să ne uităm pe poze. La masă, la stângă lui Putin, care prezida șed muți:

1. Denis Manturov – viceprim ministru. Nu e membru permanent, nu e membru nepermanent, e în locul prim-ministrului Mișustin.

2. Anton Siluanov – ministrul de finanțe – e membru nepermanent,

3. Serghei Narîșkin – șeful serviciului de informații externe,

4. Alexei Lihacev, șeful RosAtom. Teoretic, se ocupă cu energia nucleară, practic ăia care fac focoasele nucleare de pe rachete.

La dreapta lui Putin:

1. Medvedev – bețiv

2. Belousov – ministrul de război

3. Bortnikov – șeful FSB

4. Iuri Borisov – șeful RosKosmos. Se ocupă de sateliți și de rachete intercontinentale pe care pun focoasele făcute de RosAtom.

5. Rașid Nurgaliev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate, omul doi după Șoigu.

În total doar patru din cei paișpe membri plini. Tragem adânc aer în piept și zicem: de la ședința cu pricina a lipsit primul ministru, că tot e o cârpă, politicienii (Matvienko și Volodin) și oamenii care ar trebui să se ocupe de alți oameni în caz de atac nuclear (Kokolțev, Goghin și Ivanov), Lavrov – cică era cu treabă la New York și Șoigu…?

A lipsit Șoigu!

Paranteză: bolșevicii aveau un stil aparte de a marca ierarhia în partid și în stat. Enumerarea din Pravda era barometrul la zi. Era paradă undeva. Iar Pravda zicea așa – în prezidiu au fost Stalin și urmau ceilalți, în ordinea importanței pe care le-o dădea Stalin la momentul respectiv. Și vedeai în timp că sare câte unul de pe 7 pe 3 sau invers, coboară altul de pe 4 pe 9. Ăla călcase pe bec. Sau chiar dispărea din peisaj.

Dacă Putin nu l-a primit pe Șoigu la ședință – asta e interpretarea mea – înseamnă că e supărat pe el. Șoigu n-a livrat ceva ce trebuia să livreze. Sau a livrat cu probleme. De exemplu, niște muniție stricată din Coreea de Nord sau niște rachete fără lansatoare din Iran. Dar la ședință au participat oamenii de atac. Cei care se ocupă cu atacul, nu cu apărarea. Ăia care fac bombe, ăia care fac rachete, ăia care le folosesc, spionii și Siluanov, ministrul de Finanțe, care trebuie să scoată kopeikuțele pentru distracție. Prezența lui Siluanov mă liniștește. Oricât de agresivă ar fi fost prezentarea, dacă la ședință a fost chemat și ministrul de finanțe înseamnă că de la vorbă la faptă e o cale tare lungă, mult peste media rusească. Finanțistul lui Putin a fost chemat să i se ceară bani, ceea ce înseamnă că acum rușii nu au bani să facă ce a zis Putin.

Ok, dar ce a spus Putin?

În afara rumegușului uzual a livrat și două fraze –traduse din presa rusă:

”Aș vrea să va atrag atenția asupra actualizării documentului. Atacul asupra Rusiei din partea oricărei țări ne-nucleare dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear va fi considerat un atac comun împotriva Federației Ruse. Condițiile pentru trecerea Rusiei la folosirea armelor nucleare sunt, de asemenea, clarificate. Vom lua în considerare această posibilitate în baza unor informații credibile despre un atac masiv, aerian și balistic și trecerea frontierei de stat. Am în vedere avioane de luptă și strategice, rachete de croazieră, drone, rachete balistice și alte mijloace aeriene.”

Observații:

  •  Nu zice nimic de frontiera terestră. După ce zice ”frontiera de stat” precizează că are în vedere tot ce zboară.
  • Dacă spunea de trecerea frontierei terestre, se obliga să tragă acum, când ucrainenii sunt în Kursk. Nu a vrut asta => semn de frică.
  • Sigur, un atac al NATO era prevăzut în doctrină și înainte. Dar nici atunci și nici acum nu e prevăzut un atac al unei țări ne-nucleare sprijinite de NATO.
  • Rus fiind, apare și ipocrizia: noi avem voie să luăm diverse de la iranieni și nord-coreeni ca să lovim Ucraina dar ucrainenii nu au voie să ia diverse de la americani, englezi, francezi, că astea sunt state nucleare.
  •  

Cu alte cuvinte, ce au primit ucrainenii de la nemți, polonezi, cehi, italieni, suedezi, români, olandezi, danezi, finlandezi, belgieni, finlandezi, spanioli șamd, e liber la tras. Vă reamintesc că F16 au fost date de Olanda și Danemarca, state ne-nucleare, iar NATO nu e o țară ci o organizație.

Mulți au considerat izbucnirea asta putinistă cu schimbarea doctrinei nucleare peste noapte drept un semn de forță dar eu cred că trebuie să ne mai gândim. Păi, dacă Biden nu zice nimic de rachete long-range, de ce Putin se dă cu fundul de pământ? Enumerarea cu rachetele, dronele și alte dude e degeaba. Contează începutul frazei: “vom lua în considerare…”

Adică dacă ucrainenii dau cu dude în noi, o să ne gândim dacă și… Dacă și cu Parcă se plimbau cu o barcă…

Semn de forță era dacă zicea clar: 16 secunde după ce Ucraina trage dudele, lovim în țara care a dat dudele.

Și în plus, preciza și ce naiba înseamnă sprijin. Că sprijin poate să fie și racheta americană în sine dar și coordonatele date de un satelit francez, de exemplu!

În fine, atât a dat-o atât pe după corcodușii din fundul grădinii, Putin, încât amenințarea e valabilă și pentru cazul în care Mongolia atacă Rusia cu sprijin chinezesc.

Mai pe românește, o gogoriță rusească, o declarație cu titlu pompos dar care poate fi interpretată – în primul rând de ruși – în toate felurile posibile, funcție de interes sau de capacitatea intelectuală. Deci, un act pur de propagandă, nici măcar unul politic.

Și acum să cuplăm bizareria asta cu situația din America unde Trump a urlat niște chestii cu Ucraina, cu Zelenski. Mai are de urlat cam o lună iar Biden stă în ghete și zice – nu am luat decizia, în diverse formulări specifice lui. Și nici nu cred că va zice altceva până după alegeri.

Stau și mă gândesc, oare chiar atât în găleată să fie Trump încât să aibă nevoie de tot constructul ăsta caraghios și artificial al lui Putin?! Că uite, pe la ora două se dădea lovit dar seară la ora nouă deja își revenise și accepta să-l întâlnească pe Zelenski, la el la Trump Tower.

Și să apreciem și valoarea juridică a nastupleniei rusești.

Consiliul de Securitate al Federației Ruse emite decizii. Acestea sunt adoptate (!) de către membrii Consiliului – membrii plini, nu supleanții – iar la lege zice că Putin poate, accentul e pe poate, emite un decret sau un ordin prezidențial.

Apăi, ședință a fost? A fost. Au participat membrii plini? Nu prea! Pe cale de consecință, nu a fost adoptată decizia => iar Putin nu a emis decretul de actualizare a doctrinei nucleare. Precedenta actualizare, din iunie 2020, a fost adoptată cu vot unanim în Consiliul de Securitate și sancționată prin decret prezidențial.

Acum, niciuna din condițiile legale nu a fost îndeplinită. Practic, a fost doar un discurs de 4 minute al lui Putin și atât.

Ok, e doar o formalitate, dar formalitatea asta nu a fost îndeplinită. Putin nu a escaladat cu semnătură și ștampilă ci doar a dat din gură. Practic, doar a anunțat etapizarea escaladării. Putin nu a mutat ci doar și-a pregătit o mutare pe care o va face în funcție de mutările americanilor.

Deci Putin nu are inițiativă, e doar scamatorie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.