Acasă FOILETON De ce nu toți care și-au închiriat mare, or să și facă...

De ce nu toți care și-au închiriat mare, or să și facă maricultură!

8685
0
Foto: Alexandru BADEA
Foto: Alexandru BADEA

Dan MIHĂESCU

Dr. biolog Victor Niță, cercetător gradul 1 la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină (INCDM) Grigore Antipa, din Constanța este Șeful Departamentului Resurse Marine Vii cel care începând din 2017 a lansat peste opt proiecte de cercetare în acvacultură finanțate din fonduri europene sau naționale în valoare totală de peste 500.000 euro.

Este vorba despre cinci proiecte finanțate de General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM), alte două proiecte naționale tip nucleu și un proiect bugetat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) gestionat de Agenția Națională de pescuit și Acvacultură (ANPA). Mai sunt și colaborări cu diferiți investitori privați pasionați și preocupați de valorificarea imensei potențiale resurse de hrană reprezentată de mediul acvatic.

https://youtu.be/_Gjv0mO5B2M

Toate la un loc contribuie la extinderea barierelor cunoașterii pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate instalării culturilor de moluște, de alge sau fermelor piscicole în viviere marine flotante sau în bazine pe uscat, cu specii noi, alogene, adaptate la condițiile acva-climatice de la noi.

Echipa Centrului de Acvacultura coordonat de dr. Victor Niță este alcătuită din dr. Magda Nenciu, ing. Silviu Ioniță, tehnicienele Oana Ogrinji si Elena Șincan și Mirică Crivăț, cel care a făcut pionierat în elaborarea tehnologiei conchiliculturii pe litoralul românesc al Mării Negre în urmă cu peste 20 de ani, pensionar și colaborator extern în noua echipă de proiect.

Ah, să nu uit… Victor și Magda sunt și autorii a două broșuri extrem de complexe și esențiale pentru cei care doresc să investească banii oferiți cu generozitate de Uniunea Europeană prin imensitatea de fonduri destinate mariculturii și acvaculturii. Este vorba despre „Ghidul practic de conchilicultură” (adică instalarea fermelor de moluște bivalve/scoici) și „Alocarea zonelor pentru acvacultură (AZA), ambele editate sub egida INCDM Grigore Antipa.

Acuma, de ce unii dintre potențialii investitori din România care vor intra în posesia perimetrelor marine licitate pentru acvacultură vor rămâne cu buza umflată dar cu banii luați fără a-și pune în aplicare planurile și proiectele, veți afla doar urmărind interviul din cadrul podcastului Potcovăria lui Dan.

Tot din interviul cu cercetătorul Victor Niță aflați și care sunt noile specii de pești și scoici aclimatizate în apa Mării Negre de pe litoralul românesc și ce randamente de creștere au sau dacă este adevărat că sturionii siberieni din bazinele experimentale se lasă momiți cu votcă ori dacă în afară de mustăți le crește și barbă sau blană…  

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.