Acasă Eveniment Reacția CE la reclamațiile sindicaliștilor din cultură și mass-media

Reacția CE la reclamațiile sindicaliștilor din cultură și mass-media

98
0

Dan MIHĂESCU

Un comunicat de presă dat publicității luni, 4 noiembrie de Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind arată că Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj ferm guvernanților români privind sancțiunile ce urmează pentru nerespectarea normelor europene în cazul lucrătorilor români din domeniul Cultură și Mass-Media.

Scrisoarea, semnată de Emmanuelle Grange, șeful Unității responsabile pentru implementarea Fondului Social European PLUS și pentru Supravegherea  pieței  muncii și politicilor de protecție socială în România, din cadrul Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune avertizează asupra intenției guvernului de desființare a Operei Naționale București, eliminarea organizațiilor sindicale din dialogul social pentru lucrătorii independenți din Cultură și Mass-Media și încălcările drepturilor angajaților din instituțiile publice de media în special din Radio România.

Acestea sunt subiecte fierbinți pe agenda instituției europene iar Comisia va continua să analizeze situația radiodifuzorului de serviciu public în cadrul situației grave din această instituție, nerespectarea independenței editoriale, dar și subfinanțarea crasă a instituțiilor de media publice din România. Aceste îngrijorări constatate vor fi luate în calcul și analizate de oficialii europeni la vremea aprobării cererilor de finanțare pentru îndeplinirea jaloanelor din programul PNRR, se subliniază în mesajul transmis de Emmanuelle Grange către organizația sindicală din România.

“Stimate Domnule Paduret,
Vă mulțumesc pentru scrisoarea adresată Președintelui Comisiei Europene, în care exprimați îngrijorări cu privire la situația angajaților din sectoarele culturii și media din România. Scrisoarea dumneavoastră mi-a fost adusă în atenție în calitate de șef al unității responsabile pentru implementarea Fondului Social European Plus și Supravegherea  pieței  muncii și politicilor de protecție socială în România, în cadrul Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune.Comisia Europeană pune un accent deosebit pe dialogul social ca cea mai bună modalitate de a asigura că politicile economice și sociale reflectă o abordare echilibrată și sustenabilă a creșterii și dezvoltării, bazată și pe relații sociale echitabile. Acest lucru este de asemenea reflectat în Inițiativa de Dialog Social din 2023 pe care Comisia a prezentat-o pe 25 ianuarie 2023. Orientările Politice ale următoarei Comisii confirmă angajamentul său reînnoit față de dialogul social.
În urma propunerii Comisiei ca parte a acestei inițiative, Consiliul UE a adoptat pe 12 iunie 2023 Recomandarea de Dialog Social pentru întărirea dialogului social în UE, care subliniază pe bună dreptate rolul dialogului social și al partenerilor sociali. Paragrafele (2) și (3) ale Recomandării recomandă statelor membre să implice partenerii sociali într-o manieră sistematică, semnificativă și oportună în conceperea și implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă și sociale și, acolo unde este relevant, în politicile economice și alte politici publice, inclusiv în contextul Semestrului European, precum și să se asigure că partenerii sociali au acces la informații relevante pentru sectoarele lor de activitate, necesare pentru a participa la dialogul social și la negocierea colectivă.
Bruxelles, 4 noiembrie 2024
Emmanuelle Grange, Șeful Unității

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.