Dan MIHĂESCU ■
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a câștigat recent finanțare pentru edificarea a două noi corpuri de clădire cu infrastructura, echipamentele și dotările aferente în cadrul a două proiecte finanțate prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională cu suma totală de 10 milioane de euro.
Proiectele, pentru dezvoltarea infrastructurii didactice și de cercetare sunt gestionate prin Programul Regional Sud-Est și au în vedere construcția a două noi clădiri, cu o suprafață de peste 5000 mp, ce vor asigura spații de învățământ pentru cel puțin 2000 de studenți în domeniile IT&C, inginerie, transport naval, turism, agroalimentar și biotehnologii.
Primul proiect, cu titlul „Dezvoltarea unei infrastructuri educaționale moderne și îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în domeniile de specializare inteligentă – Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Inginerie și transport naval – la Universitatea Ovidius din Constanța (EDU-TIC-ING-UOC)”, vizează extinderea campusului existent pe Aleea Universității, nr. 1, prin construirea și dotarea unei noi clădiri, care va include săli de clasă și laboratoare de specialitate, cu o capacitate de 466 de locuri pentru programe de studiu care formează specialiști în domeniile IT&C, inginerie și transport naval.
Cel de-al doilea proiect, „Dezvoltarea unei infrastructuri educaționale moderne și îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii la Universitatea Ovidius din Constanța în domeniile de specializare inteligentă – Turism, Agro-alimentar și Biotehnologii (EDU-TAB-UOC)”, vizează realizarea unei noi infrastructuri educaționale universitare și dotarea laboratoarelor de specialitate, cu o capacitate de 557 de locuri pentru programe de studiu care formează specialiști din domeniile turism, agro-alimentar și biotehnologii.
Cele două clădiri vor avea regim de înălțime P+2, fiind cu o arhitectură similară, într-o compoziție unitară.
Spațiile de învățământ vor include șase amfiteatre, nouă săli de seminar, trei laboratoare digitale specializate (un laborator pentru inteligență artificială, unul pentru securitate cibernetică și învățare automată și unul pentru excelență în turism), patru laboratoare digitale generice și șapte laboratoare tehnice.
Referindu-se la noua reușită a colectivului academic rectorul UOC, Dan-Marcel ILIESCU apreciază că noile investiții sunt o continuare firească a demersurilor de dezvoltare instituțională începute prin proiecte realizate atât prin PNRR, cât și prin atragerea altor linii de finanțare europeană, în exercițiul anterior. “Fiecare dintre aceste proiecte ne apropie de îndeplinirea obiectivului principal, de a crea un mediu educațional și de cercetare competitiv, care să sprijine inovarea și să contribuie la dezvoltarea regiunii noastre”, subliniat Iliescu.
UOC, a dobândit în 2024 statutul de “Universitate Europeană” ca membră a Consorțiului European ARTEMIS (Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion and Sustainability), alături de: Université Clermont Auvergne (UCA), Clermont-Ferrand, Franța, (coordonator al consorțiului), Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg (OTH), Regensburg, Germania, University of Applied Sciences (VIVES), Bruges, Belgia, Panepistimio Ioanninon (UoI), Ioannina, Grecia, Tallinna Tehnikakõrgkool (TTK), Tallinn, Estonia; Høgskulen på Vestlandet (HVL), Bergen, Norvegia și Università degli Studi di Perugia (Unipg) din Italia.
De asemenea, începând din acest an, UOC este una dintre cele cinci universități românești care școlarizează în sistem dual, 92 de studenți din cadrul a trei programe de studii desfășurându-și partea aplicativă a activității exclusiv la operatori economici. Alături de aceștia, 236 de elevi din nouă licee din cadrul consorțiului regional „Tehno-Dobrogea” sunt înmatriculați la învățământ dual.
Universitatea Ovidius din Constanța a devenit lider regional și național, prin intermediul proiectelor câștigate care conectează în mod direct mediul academic cu cel economic și administrativ. În anul 2024, prin Centrul de Inovare Digitală (CID) au fost oferite soluții pentru 124 de instituții, școli și IMM-uri, în zona de analiză de date cu ajutorul inteligenței artificiale, strângere și depunere de acte automatizată, analiză de date în turism, recepții digitale cu asistent virtual și tururi virtuale personalizate. Totodată, începând cu luna septembrie 2024, Universitatea Ovidius din Constanța a obținut statutul de Autoritate Regională de Digitalizare în județul Constanța și are în lucru un proiect pentru marii operatori din domeniul portuar, al energiei și transporturilor, pentru furnizarea serviciului de testare a vulnerabilității la atacuri cibernetice.
În perioada imediat următoare, va fi lansată licitația pentru construcția campusului pentru învățământul dual preuniversitar și universitar „Ovidius Engineering Hub” din cadrul Proiectului CRESC, ce include cămine, cantină și spații de învățământ, cu o valoare de peste 76 milioane de lei.
De asemenea, prin intermediul unei finanțări de peste 1,4 milioane de euro, obținută prin proiectului MoreAdaptBSB, va fi amenajat parcul tematic integrat al UOC – University Park. Acestor finanțări li se adaugă 5 milioane de euro, atrași prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), pentru trei proiecte în domeniul stagiilor de practică pentru studenți.