Mihai COSTACHE ■
Ce știm despre a doua ofensivă ucraineană din Kursk: am pus în filmuleț dinamica pe frontul Kursk din ultimele zile. Harta e făcută pe bază de geolocalizare a filmulețelor care au circulat pe net, și de la ucraineni și de la ruși.
Înțeleg că toată treaba a început de revelion, când ucrainenii au lovit în orașul Rîlsk, unde rușii adunaseră ofițeri din statele majore ale marilor unități care luptă pe flancul vestic al intrândului ucrainean ( o divizie, trei brigăzi ( dar una decimată ) și trei regimente, toate de desantiști și toate de gardă, adică supraîntărite ). Rușii nu erau doar la băut, se adunaseră să pregătească o operațiune de atac dinspre vest spre est, ca să îi împingă pe ucraineni și mai în interiorul Rusiei, ca să îi desprindă de liniile de aprovizionare directe din Sumî.
Operațiunea rușilor cred că trebuia să înceapă pe 4-5 ianuarie dar rușii, rămași și fără ofițeri și fără planuri, au fost obligați să amâne.
Iar ucrainenii au atacat pe 5, dar nu spre vest, acolo unde rușii aveau cele mai multe, mai puternice și mai pregătite de atac unități ci spre est, acolo unde rușii aveau o linie mai subțire – care în operațiunea respectivă aveau rolul doar de a controla o posibilă retragere ucraineană spre est.
Surprize, motherfucker!
Deși ucrainenii au atacat cu forțe limitate, cel mult câteva zeci blindate, au intrat ca în brânză prin prima linie de apărare a rușilor, pe care au spart-o la Berdin. Întâmplător sau nu, sectorul de front spart de ucraineni era ținut de infama brigada 810 infanterie marină a rușilor, făcută terci în zilele și săptămânile dinainte.
Șocul rușilor a fost că ucrainenii au atacat cu un bruiaj cum n-au mai văzut, care a anihilat dronele FPV ale rușilor.
Rușii au și drone pe fibră, care nu au probleme cu bruiajul, dar au puține și nici nu prea știu să le folosească. Adică superioritatea aeriană a fost atât de slabă încât ucrainenii și-au permis, ca-n filmuleț, să-i vâneze cu blindatul pe infantieriștii din 810 care fugiseră din tranșee.
A doua zi, rușii au început să atace și ei, pe o planificare, bănuiesc că încropită, dinspre vestul intrândului.
Așa că, în momentul de față, rușii trebuie să se apere în partea în care nu erau pregătiți să se apere și să atace în partea în care nu erau pregătiți să atace.
Pun și imaginile de azi dimineață de la televiziunea moscovită – mușchi flexați și cam atât.
Atacul de la Zaporojie
Rușii au lovit ieri, 8 ianuarie 2025 în zona fabricii MotorSici, unde se fac motoare, inclusiv pentru dronele ucrainene, dar nu cu rachete ci cu o bombă glide de 1,5 tone. Evident că a căzut aiurea, în stradă, ceea ce a dus la multe victime, pentru că au dat la ora la care ieșea lumea din schimb.
Că rușii sunt criminali, știam, dar acum nu mai sunt criminali cu rachete, sunt criminali cu bombe glide. Cel mai probabil, au dat bomba dintr-un avion care s-a apropiat dinspre sud, dinspre Crimea.
Întrebarea este de ce nu au folosit o rachetă și au dat cu o bombă glide. Eu nu am alt răspuns decât că au vrut să sperie muncitorii (ca întotdeauna, rușii nu știu să lupte decât cu civili) dar fără să strice fabrica. Încă un indiciu că rușii chiar vor să captureze Ucraina, măcar până la Nipru, inclusiv orașul Zaporojie. Da, pentru asta, erau obligați să înșele defensiva antiaeriană (AA) ucraineană. Dacă pentru rachete mai există leac, pentru bombele glide nu există protecție AA.
Tot ieri, ucrainenii au făcut ceva rar. Am zis de foarte multă vreme că e ciudată atitudinea armatei ucrainene, care nu a bombardat (aproape) deloc în Donețk și în orașele lipite. Eu știu doar de două lovituri, ambele cu HiMars – cea din noaptea de anul nou 2023 și încă una, tot în 2023, pe o cazarmă. În rest, în Donețk s-a auzit vuietul bătăliei de la Avdiivka dar ucrainenii nu au tras spre oraș. Da, au mai căzut rachete și proiectile dar trase de ruși, aiurea.
Deși rușii au folosit Donețkul ca rută de aprovizionare pentru tot ce au făcut de la Avdiivka și până acum.
Tot materialul de luptă folosit pe direcția Pokrovsk trece prin Donețk. Rușii folosesc infrastructura civilă ca să își transporte tot. Iar ucrainenii nu au lovit. Nici măcar nu au încercat să atace, am fi auzit de probleme generate de resturile de rachete.
Asta până ieri, când au dat un preacinstit ATACMS în comandamentul “Armatei a 8-a Arme Întrunite de Gardă”, desființată în 1998 și reconstituită din nou în 2023, care coordonează atacul spre Pokrovsk.
Încă nu știm câți colonei de stat major au fost mierliți dar numai și din cauza depistării locației trebuie să își mute bulendrele și asta nu e o treabă foarte simplă.
În paranteză fie spus, Armata a 8-a Gardă e legendară. A fost constituită prima dată la Stalingrad, din resturile Armatei sovietice a 62-a, comandată de generalul Ciuikov; a ajuns până la Berlin și a fost cât pe ce să-i sufle lui Jukov onoarea de a captura Reichstagul. După 1945 a rămas în Republica Democrată Germania ca armată de ocupație și a fost relocată la Volgograd (ex. Stalingrad) pe banii plătiți de cancelarul Helmuth Kohl pentru retragerea armatelor sovietice.
A, și mai era ceva, Tigran Keosaian, soțul Margaritei Simonian, directoarea trustului de presă Russia Today ce trece drept cea mai înfocată propagandistă a lui Putin, el însuși propagandist, e în comă. Infarct urmat de moarte clinică. Paradox rusesc: să te lase inima dar să-ți țină ficatul.