Acasă Cetăţeanul supărat Frunză verde de dudău și-o s-o ducem și mai…bine

Frunză verde de dudău și-o s-o ducem și mai…bine

12052
0

Luigi FRIGIOIU ■

E la modă ca toți politicienii noștri să fie cu PNNR-ul în gură. Măi, nenică, învârt noțiunea asta între buze și o sug de conținut mai ceva ca pe o acadea zemoasă. Când pronunță Planul Național de Redresare și Reziliență jubilează și juisează instantaneu de parcă i-a lovit jetul în cerul gurii.

Am devenit curios dar pentru că mă consider depășit și expirat m-am informat ca să prin trendul din urmă. Așa am aflat că termenul e folosit aiurea (reziliență înseamnă cu totul altceva). Iar ce se prezintă ca o mană cerească e, de fapt, un împrumut cu dobândă mică de care guvernanții noștri nu profită (din diferite motive). În graficul “Buletinului PNNR” se poate vedea că suntem, ca de obicei, coada Europei. Iar în 2025 se preconizează zero fonduri pentru că nu îndeplinim condițiile UE.

În timp ce-și căuta diploma de BAC prin tomberoanele covrigăriei, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o țintă de 7% din PIB pentru investiții în 2025, iar deficitul propus de guvern e tot 7%. Declarațiile hazlii (se apropie 1 aprilie) ale guvernului sunt spulberate de contabilitatea reală a fondurilor europene ce ar trebui să acopere mare parte din cele 130 miliarde lei raportate ca investiții. Din 12 miliarde euro pe care, teroretic, am putea să le încasăm din PNRR (“restanțele” din Cererile de Plată 3 și 4 și banii de pe Cererile 5 și 6, din 2025) nu vedem nici în acest an vreun cent. În 2025 bifăm al doilea an consecutiv în care România nu va încasa niciun euro din PNRR (nici din Cererea nr. 4 mult întârziată, nici din cererile nr. 5 și nr. 6 programate pentru acest an). Reformele amânate și nereformarea pensiilor speciale adăugă încă 1 miliard euro suspendat.

Lipsa banilor din PNRR va bloca contractele în derulare (construcția de autostrăzi, spitale, școli etc) pentru că banii primiți până acum sunt pe terminate. În acest an, ratarea a aprox. 12 miliarde euro va duce inevitabil la creșterea deficitului și la creșteri de taxe. În timp ce, Cursul valutar, fără intrări de valută din fonduri europene, o va lua razna.

Cererea de Plată nr. 3 (2,4 miliarde euro) e suspendată după ce a fost trimisă Comisiei Europene pe 15 decembrie 2023, cu o întârziere de 9 luni. În octombrie trecut, după 10 luni de la depunerea, Comisia Europeană a închis procesul de evaluare cu o decizie de suspendare a 1,1 miliarde euro pentru neîndeplinirea multor jaloane  (cele mai importante: numirile la companiile de stat și reducerea pragului de impozitare la microîntreprinderi). Până în iunie trebuie refăcute numirile la Companiile de stat conform obligațiilor din PNRR (numiri de profesioniști, nu selecții trucate), plata cererii rămâne incertă pentru că între timp s-au ivit alte probleme.                                                           Buletinul de Sănătate PNRR din noiembrie avertiza asupra riscului ca nici diferența de 1,3 miliarde euro să nu fie plătită. Deoarece, Coaliția PSD-PNL a modificat jalonul “pensii speciale” evaluat pozitiv de către Comisia Europeană. Cum unul din principiile implementării PNRR îl constituie ireversibilitatea reformelor, cei de la Comisie au decis să nu plătească nimic până la lămurirea problemei. După ce PSD-PNL a votat legea pensiilor în Parlament, în preajma alegerilor, Avocatului Poporului a sesizat Curtea Constituțională, blocând astfel intrarea în vigoare. CCR a dat termen inițial de soluționare 17 decembrie, adică după procesul electoral, pentru ca, ulterior, s-o amâne iar.

Decizia pe această lege nici nu mai contează. Pe 19 decembrie, CCR a declarat neconstituțională impozitarea progresivă a pensiilor după ce, în prealabil, se pronunțase favorabil. Astfel, s-a blocat măsura solicitată de Comisia Europeană pentru eliminarea inechităților din sistemul public de pensii. La rândul său, CCR ne-a blocat banii. Greu de anticipat ce se va întâmpla din punct de vedere procedural în continuare.

Suspendarea interală a plății Cererii nr. 3 se prelungește pe termen nelimitat. S-ar putea ca în iunie, când CE va reevalua jaloanele suspendate deja, să fie deblocate 330 milioane euro pentru jalonul “scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi”. Din păcate, aceștia vor fi singurii bani din PNRR în 2025!

Cererea de plată nr. 4 ( 2,4 miliarde euro) trebuia depusă în septembrie 2024. Din cele 46 de ținte și jaloane, 15 sunt neîndeplinite deși termenul de finalizare era iunie 2023! În continuare, nu avem draft pentru legea salarizării unitare și nici recalcularea pensiilor nu e finalizată. 

Cererea de plată nr. 5 (4 miliarde euro) avea termen de depunere martie 2025. Sunt 72 jaloane din care 61 nerealizate (majoritatea cu finalizare în 2023). Cererea de plată nr. 6 (3 miliarde euro) are termen de depunere septembrie 2025. Din cele 79 de jaloane, doar 3 sunt în curs de realizare! Toate aceste probleme, se rostogolesc ca bulgărele de zăpadă ce aduce avalanșa.

În primul rând, nu mai pot fi plătite facturile contractelor în derulare, banii primiți sunt pe terminate. Deși am trecut de jumătatea perioadei de finanțare, din cele 28,5 miliarde euro PNRR, România a primit până acum (din prefinanțare și două cereri de plată) doar 9 miliarde euro. Până la 31.12.2024 s-au cheltuit 6,5 miliarde euro. Au rămas 2,5 miliarde euro, insuficienți pentru facturile ce vor fi depuse în acest an. Precizăm că valoarea totală a contractelor semnate e de 43 miliarde euro.  Problemele PNRR vor afecta reducerea deficitului bugetar. Intrările de bani PNRR (12 miliarde euro pentru acest an) cu un rol extrem de important în investiții, nu vor putea fi realizate. Se va ajunge inevitabil la creșteri de taxe. În bugetul 2024 era prevăzută o intrare de 5 miliarde euro dar n-a intrat niciun euro. În 2025, în buget vor intra cel mult câteva sute milioane euro. Și asta, ATENȚIE, doar dacă CE va considera îndeplinit jalonul “scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi”, în prezent suspendat.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.