Acasă FOILETON Universitatea Ovidius, adevărata Lumină de la malul mării

Universitatea Ovidius, adevărata Lumină de la malul mării

11298
0
Foto: Andreea MIHĂESCU
Foto: Andreea MIHĂESCU

Dan MIHĂESCU ■

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), înființată pe 20 martie 1990, continuatoarea Institutului Pedagogic fondată în 1961 și a Institutului de Învățămând Superior cu un program de studii universitare, este cea mai mare instituție academică europeană din bazinul Mării Negre.

Este însă puțin cunoscut faptul că apariția acestei vetre de lumină în stârpenia culturală moștenită de la antecesori, odată cu ținutul dobrogean, fusese anticipată de I. L. Caragiale în nuvela „Două loturi”, publicată în perioada 1898- 1899 sub titlul „Două bilete pierdute” și dedicată criticului Constantin Dobrogeanu Gherea.

https://youtu.be/Vc3tA8A-F38

Astăzi UOC are statutul unui veritabil “oraș în oraș” cu cei aproape 20.000 de oameni ce trec zilnic pragul citadelei academice, dintre care peste 18.300 de cursanți. Evaluată cu grad de încredere ridicat și încadrată recent ca “universitate europeană”, oferă studenților 1300 de locuri de cazare în patru cămine, 79 de programe pentru studii de licență, 60 de programe de studii masterale, nouă școli doctorale cu 11 domenii de studiu, peste 1100 de studenți străini, pe 4000 de absolvenți anual la studii de licență.

Etichetată drept instituție academică de rangul 1 (capacitate medie spre mare) specializată în educație și cercetare, UOC se clasează pe locurile 20 (23) dintre cele 49 de instituții publice de învățământ superior, prin numărul anual de studenți înmatriculați, în vreme ce la capitolul locurilor de studii bugetate de stat se situează la coada clasamentului, undeva pe penultimul sau antepenultimul loc.

Paradoxului și discrepanței acesteia, ce cu siguranță stârnește nedumeriri în legătură cu echitatea criteriilor, ierarhiilor și sistemului de finanțare gestionat de forul tutelar, îi găsește motivații președintele Senatului Universității Ovidius, prof. univ. dr, habl, Diane Vancea care ne explică schematic și cu mult tâlc: “Așa am fost încadrați de la înființare, cu 7000 de locuri bugetate în 1990 și așa am rămas de atunci, căci orice majorare în favoarea noastră ar însemna o diminuare la altă universitate. Nu contează că sunt alte universități cu mult mai puțini studenți care pot să aibă chiar și peste 90% din locuri bugetate de stat, asta e”.

Și în continuare, președinta Senatului UOC, Vancea, continuă fundamentarea explicației sale cu un argument imbatabil în logica societății contemporane românești: Și contează foarte mult și susținerea politică pe care o au universitățile, mai ales din rândul parlamentarilor locali. Ce să vă zic, pe noi ne vizitează multă lume, parlamentarii și politicienii dau curs invitațiilor la evenimente publice și chiar mulți dintre parlamentarii constănțeni, indiferent de partidele pe care le reprezintă, prefecți, demnitari de stat sunt alumni sau cadre didactice ale UOC dar singurii care s-au implica trup și suflet, îmi amintesc, au fost prof. Gheorghe Dumitrașcu, notoriul senator al deceniului ’90 și foștii mei colegi, parlamentarii PNȚCD…”

Mai multe despre paradoxul prin care Universitatea Ovidius din Constanța are aproape trei sferturi din numărul de studenți înmatriculați pe locuri nesubvenționate de stat, candidații nefiind descurajat nici măcar de taxele mari, egale cu cele ale Universității București, puteți afla din podcastul Universitatea Ovidius adevărata Lumină de la malul mării.

🔴 Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube pentru mai multe episoade! /@potcovaria  

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.