Doina TĂTARU ■
Începutul lunii mai ne bucură sufletele cu gândul la zile vesele cu soare, căpșune și cireșe aromate si …. o simfonie de flori și miresme. Ba încă, începutul lunii mai ne înalță și spiritul cu gândul la …. o altă simfonie, de acorduri pe care marele nostru Enescu a hotărât să o lanseze în Univers la plecarea sa de pe Terra, în anul 1955.
Pe 5 mai 2025 s-au împlinit 70 de ani de când marele compozitor, dirijor și violonist român părăsea această lume, lăsând oamenilor o moștenire artistică de necuprins.
Avem un regizor de excepție și o echipă de artiști talentați care l-au omagiat pe geniul român și continuă să o facă la modul cel mai spectaculos, printr-un eveniment cinematografic de amploare: primul film artistic dedicat lui George Enescu.
Sub fina baghetă regizorală a lui Toma Enache s-a născut un film de impact, o poveste despre dragoste, creație, suferință și demnitate, în care întâlnim omul Enescu, nu doar artistul, intrăm în atmosfera unei epoci, devenim părtași la un destin de geniu, la zbuciumul său interior, la iubirea sa sfâșietoare pentru o prințesă.

În circuitul său mondial început în 2024, filmul „Enescu, jupuit de viu” a fost distins cu peste 40 de premii internaționale, în toate marile categorii: scenariu, regie, interpretare, imagine și coloană sonoră, rolurile principale bucurându-se de prestația remarcabilă a doi tineri actori debutanți – Mircea Dragoman și Theodora Sandu.
Toma Enache – artist curajos și dedicat total acestei arte, în același timp profund, sensibil și rafinat – reușește să impresioneze nu numai prin proiecțiile propuse, dar și prin dialogurile pline de căldură și originalitate pe care le inițiază de fiecare dată cu publicul său, cu „acea Românie profundă” cum singur și-l caracteriza.
Regizorul însuși afirma: „Oamenii simt când faci ceva din pasiune, din suflet, ei vin cu bucurie către mine … în tot ceea ce am făcut niciodată nu am avut alt interes decât acela de a spune un adevăr despre care toată lumea știa că ar trebui spus….”

La decizia echipei de producție, filmul nu a fost înscris în nicio competiție oficială a festivalurilor de film sau Gale de film din România, alegere ce reflectă o poziționare artistică independentă și un angajament direct față de publicul românesc.
Cu aproape 100 de proiecții de gală, în România și în străinătate, pelicula nu contenește să strângă aplauze, premii și emoții intense. Turneul continuă în orașele României și în orașe din Europa.
Proiecția cu numărul 100 a filmului va avea loc pe 24 mai, la Paris, în renumita Salle Cortot.
Se așteaptă aceeași vibrație unică a unui act artistic tulburător.
Elogiile criticilor de specialitate validează valoarea filmului. Iată câteva din ele:
„Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice. Stilul și atmosfera filmului ne amintesc de marii maeștri italieni și germani. Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.” – Gustavo Coletti, Times of Cinema
„ <<Enescu, jupuit de viu>> ar fi un film biografic, de n-ar fi cu mult mai mult, un edificiu cinematografic alcătuit din planuri întrepătrunse, revelatoare psihologic, social, artistic … Un film cu ramificații profunde, viscontian elegant, cu o excepțională știință a compoziției cadrului, o distribuție fără cusur și cu respect firesc pentru istorie…” – Marina Roman, critic de film
„De la <<Omul lui Dumnezeu>> nu am mai văzut oameni intr-o sală muți …Parcă am murit și noi cu Enescu: jupuit de viu în viață, viu printre noi în moarte!” – Floriana Jucan, Q Magazine
„În realizarea portretului magistral al unuia dintre cei mai mari artiști ai României, Enache onorează moștenirea lui Enescu și creează o operă care merită să stea alături de cele mai bune filme europene contemporane” – Adrian Perez, Președintele Festivalului Internațional de Film Lonely Wolf (Londra)
Enescu a pus România pe harta muzicală a lumii, acest film plasează România pe harta cinematografiei mondiale.
Notă: În Constanța, proiecția omagială va avea loc marti, 20 mai, ora 19.00, la Centrul Cultural pentru Tineret Jean Constantin.
Foto: La Steaua Film Studios și Doina Tătaru