Paloma PETRESCU ■
Motto: „Singurul lucru mai costisitor decât educația este ignoranța.” Benjamin Franklin
Criza de spațiu din școlile constănțene – simptomul administrației în derivă
Elevii Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea” din Constanța, victime ale combinației toxice de incompetență, lipsă de strategie și ignorare a legii de către autoritățile locale și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), riscă să înceapă anul școlar 2025–2026 în condiții improprii.
Criza prin care trece școala “Ion Jalea” scoate la iveală lipsa unei strategii coerente a administrației publice constănțene și a ISJ privind infrastructura rețelei de unități educaționale. Reabilitările, deși necesare, sunt gestionate haotic, fără corelare între inspectoratul școlar și administrația publică locală. Mai mult, destinația spațiilor școlare este schimbată frecvent, fără consultarea comunității educaționale sau transparentizarea deciziilor.
Cu peste 1.600 de elevi înmatriculați, organizați în 64 de formațiuni de studiu, și o clădire intrată în reabilitare în luna mai 2025, unitatea școlară este în situație limită. O parte dintre clase au fost relocate temporar, în mai multe școli, până la finalul anului de studii, în iunie 2025, însă această soluție este nesustenabilă în noul viitorul an școlar. Între timp, și Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu”, absorbită anterior de școala „Ion Jalea” a intrat în reabilitare, blocând complet funcționarea efectivă a celor două unități.
În septembrie 2025 începe un nou an școlar și, ca de fiecare dată, vor fi zile încărcate de emoții pentru elevi, părinți și profesori. De data aceasta însă emoțiile nu sunt doar cele pozitive determinate de un nou început pentru fiecare categorie de “actori” din educație, ci de incertitudinea locului în care li se va întâmpla asta. Părinții au o grijă în plus dacă au copii în clase diferite, s-ar putea să alerge zilnic între două localuri de învățământ, ca să-i transporte, respectiv să-i recupereze după cursuri. Profesorii, de asemenea sunt îngrijorați pentru că foarte probabil vor preda claselor la care sunt încadrați… sprintând între mai multe școli. Și aceasta este doar o prezentare nevinovată a unei realități care va fi mult mai dureroasă. Cine sunt responsabilii pentru această situație haotică, total nepotrivită unui proces educațional de calitate, incluziv, echitabil, care să se întemeieze pe lunga listă de valori și principii din legea învățământului preuniversitar, legea 198/2023 (art. 2 și 3)? Oare în totala degringoladă care guvernează rețeaua școlară din municipiul Constanța s-a gândit careva dintre decidenți la “interesul superior al copilului”? Dar la “îmbunătățirea participării școlare” sau la “scăderea abandonului școlar”? Cu siguranță nu!
O primărie ocupă clădirile școlilor, școlile rămân fără clădiri
Părinții elevilor școlii “Ion Jalea” au înaintat Primăriei Constanța și Inspectoratului Școlar Județean Constanța memorii în care au propus relocarea temporară a elevilor școlii în care învață copiii lor, dezafectată momentan, la fosta Școală nr. 27 în care a funcționat școala privată Spectrum. Această clădire liberă și funcțională, este potrivită pentru relocarea a cel puțin 2/3 dintre cele 64 de colective de elevi ale școlii Ion Jalea, dar ce să vedeți?

Primarul constanței a decis ca tocmai în această clădire cu funcție și destinație educativă să își mute catrafusele din sediul administrativ. Astfel, pe timpul reparațiilor capitale la sediul Palatului Administrativ al Consiliului Județean, unde este găzduită și administrația municipală, Primăria Constanța va funcționa în clădirea școlii nr. 27. Aceeași soartă au avut-o și alte spații educaționale: arhiva primăriei ocupă acum fosta Școală nr. 19, Poliția Locală funcționează în fostul Liceu „Vasile Pârvan”, iar Starea Civilă în Școala nr. 1 „Grigore Sălceanu”. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, care funcționa în incinta școlii Ion Sălceanu a fost mutat într-un fost cămin de nefamiliști, pe strada Magnoliei nr. 2, în același imobil cu Direcția de Pază, în apropiere de școala nr. 6, Nicolae Titulescu. Merită să vedeți sigla de la intrarea în acest imobil, doar așa ca să înțelegeți nivelul maxim de ignoranță. Dacă vreun părinte ar dori să apeleze la serviciile CJRAE, destinate cu prioritate copiilor, sigur nu s-ar apropia de ușa aceea care, simplu spus, nu-ți inspiră încredere, nici măcar nu are vreun indiciu referitor la educație, consiliere, asistență educațională, e doar plină de scuipați și rugină iar accesul este obturat de burdihanul dospit al unui paznic moțăind pe scaun. Oare inspectorul școlar general zis Sorinel Puștiul a trecut vreodată pe acolo?
Utilizarea clădirilor destinate educației din sistemul public pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost desemnate (școală) este o decizie abuzivă și contrară legii educației, întrucât legea nr. 198/2023 stipulează clar la art. 146 alin. (14) că schimbarea destinației bazei materiale a unităților de învățământ fără avizul conform al Ministerului Educației este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Desigur, se știe, populația școlară este în descreștere din cauza sporului demografic redus la nivel național, totuși schimbarea destinației unei instituții de învățământ public nu se poate face fără argumente puternice, în deplină legalitate și, în nicun caz, fără avizul conform al ministrului.
Autorități care pasează responsabilitatea și ignoră legea
Inspectoratul Școlar Județean Constanța — reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării în teritoriu — a transmis părinților că “nu are competența de a aloca sedii școlare”, afirmație care prin nivelul imatur al fugii de răspundere sugerează și o complicitate tăcută la haosul generat de administrația discreționară și haotică a primarului Chițac.

Nu pot să nu mă întreb ce demersuri și cui a cerut sprijin inspectorul școlar general al IȘJ Constanța pentru clarificarea bazei materiale necesare începerii în bune condiții a anului școlar următor? Dar oare a informat ISJ Constanța, Ministerul Educației și Cercetării în legătură cu această stare de incertitudine? Poate să facă această dovadă sau nu a vrut să deranjeze? Nu acum în vacanță, zic, ci începând din luna mai de când profesorii, uneori sprijiniți de părinții elevilor au început să adune, să mute, să organizeze, echipamente, substanțe, ustensile de laborator, materiale didactice, aparate de măsură etc.
Cum se aplică în acest context prevederile art. 8 din Legea nr. 198/2023, “autoritățile locale sunt obligate să asigure desfășurarea normală a procesului educațional”, iar ministerul are datoria de a veghea la respectarea acestei obligații.
Pare însă că niciuna dintre aceste instituții de pe plan local nu acționează în interesul superior al copilului, deși acest principiu stă la baza întregii legislații educaționale (art. 3, lit. v, legea 198/2023) și doar în țintesc interesele mici, eventual cele de partid, pe banii contribuabililor, cetățenii cu drepturi, la ei mă refer!
În satul fără câini numit Constanța, în care IȘJ se spală pe mâini, iar Primăria Municipiului mută birouri în clădirile de învățământ din sistemul public, părinții au fost nevoiți să transmită un memoriu direct ministrului Educației, Daniel David.
Haos educațional și decizii cinice
Distribuirea elevilor în 3–4 unități dispersate geografic în arealul municipiului compromite organizarea unui orar coerent, afectează mobilitatea profesorilor și degradează actul educațional. Nici măcar prevederile elementare din Lege nu mai sunt respectate: art. 17 alin. (1) obligă ca procesul educațional să se desfășoare în maximum două schimburi, în spații adecvate.
Însă la Constanța, elevii plătesc cu ore pierdute, cu stres și instabilitate, deciziile luate pentru confortul funcționarilor. Aceasta nu este doar o problemă locală. Este o radiografie clară a unui sistem în care copiii devin ultimii pe listă atunci când se împart spații, bugete și priorități.
Părinții cer aplicarea legii, nu promisiuni politicianiste
În orașul care pare să fi uitat pentru cine există școala publică, părinții cer:
- Retragerea avizului conform (dacă a fost emis) pentru schimbarea destinației clădirii fostei Școli Spectrum, școala nr. 27.
- Menținerea destinației educaționale pentru toate clădirile de învățământ preuniversitar, atât timp cât există școli care funcționează în 3 sau 2 schimburi.
- O implicare activă și responsabilă a IȘJ Constanța în rezolvarea crizei, nu doar pasarea responsabilității.
- Soluții funcționale de relocare până la finalizarea reparațiilor.
- Monitorizarea lucrărilor și a termenelor reale de finalizare.
- Transparența deciziilor care implică cetățenii, plătitori de taxe și impozite.
Constanța – orașul în care legea educației e opțională
Această criză nu este doar despre un spațiu lipsă. Este despre cum funcționează, sau mai bine zis difuncționează sistemul educațional la nivel local. Este despre cum clădirile construite pentru educație ajung birouri pentru funcționari, iar legea e tratată ca un moft.
În loc să fie percepuți drept „parteneri educaționali”, părinții sunt puși în situația de a cere în mod repetat ceea ce legea deja le garantează: un spațiu sigur și adecvat pentru învățământul copiilor lor. În lipsa unor măsuri imediate, nu doar Constanța, ci întreaga credibilitate a sistemului de educație este în pericol.
Dacă Ministerul Educației nu va interveni ferm, precedentul creat la Constanța va deveni normă. Și poate că data viitoare nu va fi vorba doar de 1.600 de elevi, ci de zeci de mii.
[/responsivevoice]