Acasă Gloria mundi Atlantykron şi al 34-lea salt în viitor

Atlantykron şi al 34-lea salt în viitor

11398
2
Foto: Asociația Atlantykron
Foto: Asociația Atlantykron

Paloma PETRESCU   ■

August 2023! Dacă e august, este despre Atlantykron 2023. Da, anul acesta academia de vară Atlantykron şi-a trecut în palmares cel de al 34-lea eveniment anual, oreganizat de regulă la începutul lunii august. Inițiatorul acestei experiențe unice în România, atât din perspectiva diversității activităților, cât și al recurenței anuale, fără întrerupere, este nimeni altul decât Alexandru Mironov.

Foto: Asociația Atlantykron

Academia de vară Atlantykron se derulează anual pe insula Inelul de Piatră, în imediata apropiere a ruinelor Cetății Capidava, centru fortificat al geto-dacilor, apoi castru roman pe vremea Împăratului Traian şi ulterior bizantină. Un loc minunat, aproape de Cernavodă și Topalu, în județul Constanța. Prima întâlnire a unor creatori de anticipație a fost un foc de tabără de o zi pe insula Inelul de Piatră/Capidava.

Foto: Asociația Atlantykron

La academia de vară Atlantykron participanții experimentează viața în natură pură, autentică, locuiesc în corturi, participă la ateliere de știință și tehnică, de sport, comunicare, artă, robotică, audiază conferințele invitaților și toate se întâmplă afară, în natură.

Tehnologia și AI au pătruns și aici, în scurtul timp trăit în natură de către mulți dintre participanți, realizând participarea la distanță a unor invitați care conferențiază tocmai din Antarctica sau SUA. Așa a fost posibilă academia Atlantykron și în perioada pandemiei … la distanță! Tehnologia! Dacă știi să o folosești în favoarea ta este un instrument care te ține conectat la viață cu tot ce are ea nou și util pentru tine.

Foto: Asociația Atlantykron

La început Atlantykron a fost despre SF și despre astronomie, că de! Alexandru Mironov a fost și a rămas un entuziast incurabil. Pe parcurs însă, tabăra a devenit un real spațiu de educație socio-emoțională și de creativitate. Alexandru Mironov a adunat în jurul său alți entuziaști, iar împreună au găsit mereu soluții pentru a continua, în pofida a numeroase provocări cu care s-au întâlnit. Echipa organizatoare a atras sponsori și parteneri, nu cu vorbe, ci cu faptele despre care s-a aflat, fapte care s-au rostogolit în mediile apropiate participanților.

Foto: Asociația Atlantykron

Anul acesta Atlantykron s-a desfășurat în perioada 28 iulie – 04 august 2023. Și pentru că „legenda continuă” sloganul dedicat de organizatori este „”Connecting Minds, creating the future”. Coordonatorul întregii acțiuni, Sorin Repanovici, ne-a declarat: Tehnologia de top disponibilă pe insulă a permis participanților să ia parte la prelegeri, ateliere și proiecte care necesită echipamente speciale sau conexiuni puternice la internet. Acest lucru face ca Academia Atlantykron să fie unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume, care își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare.

Foto: Asociația Atlantykron

Organizatorul acestei ediții a fost Asociația Atlantykron, în parteneriat cu Fundația World Genesis, Asociația Science & Technology, Asociația pentru Tineret și Evoluție,  cărora li s-au alăturat și Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO,  Asociația ”Artă fără frontiere” și SARS România.

Foto: Asociația Atlantykron

Cei aproximativ 400 de participanți au participat la ateliere creative, de dezvoltare personală, activități sportive și au audiat conferințele susținute de invitații acestui eveniment.

Printre invitați s-au numărat personalități marcante, cu recunoaștere internațională din domeniul științelor, culturii, sporturilor. Alături de Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică, au participat activ alți 15 lectori din Romania din domenii foarte variate, de la domenii științifice la artă – fizicieni de marcă, cercetători, scriitori, profesori, sportivi, artiști.

Foto: Asociația Atlantykron

Virtual, au susținut conferințe: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; scriitorul britanic Ian Watson; Felix Izomoch (Nigeria) – fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Leadership Global din Nigeria și Prof. Dr. Hugo de Garis, specialist în informatică.

La întrebarea „ce v-a mânat în lupta de 34 de ani pentru Atlantykron?” am primit de la fondatorii și organizatorii academiei răspunsuri care îi descriu foarte bine ca voluntari, creativi, visători, dar cu o doză mare de realism și viziune, atât de necesare în societatea românească de azi.

”Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava care, sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este o astronavă de piatră, adică un vis plin de fapte”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator al Academiei Atlantykron.

Foto: Asociația Atlantykron

Sloganul nostru, ‘Conectăm minți, creăm viitorul’, reprezintă esența Academiei Atlantykron. Ne propunem să creăm un spațiu în care oamenii cu idei și pasiuni comune se pot conecta și po colabora pentru a genera noi idei și inovații. Prin această colaborare, vom construi împreună un viitor mai bun pentru noi toți. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum și suntem încrezători că vom continua să aducem oamenii împreună și să le oferim oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a-și îndeplini potențialul”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

”La această ediție aniversez 30 de ani de când particip fără a fi lipsit vreodată la fenomenul Atlantykron, iar de aproape 20 de ani am onoarea să fiu purtător de cuvânt al acestui eveniment unic. Atlantykron a contribuit enorm la formarea mea ca jurnalist, om de comunicare, scriitor și consultant în turism, sau mai bine spus, la formarea mea ca om. Aici am regăsit mulți mentori și prieteni și îmi este foarte greu să îi enumăr pe toți. Aș aminti de cei trei fondatori ai Academiei Atlantykron, care îmi sunt și mentori, Sorin Repanovici, Alexandru Mironov și Aurel Cărășel. Sunt sigur că Atlantykron va continua și se va multiplica pe viitor, fiind un exemplu pentru alte evenimente similare”, spune Traian Bădulescu, jurnalist și consultant în turism, purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron.

Foto: Asociația Atlantykron

Printre activitățile ediției 34 a academiei Atlantykron  a avut loc și tradiționala videoconferință în direct cu NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) privind misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte. Au fost organizate cursuri dedicate științei și literaturii dar și inteligenței artificiale, lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală. De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron a fost celebrat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro), proiect realizat de Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București.

Conferințele ediției 34 au fost:
Foto: Asociația Atlantykron
  • GLOBALIZAREA OMENIRII ÎN ERA CONȘTIINȚEI. Conferință susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative.
  • DE LA TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA LA CHATGDP – PAȘI ÎN EVOLUȚIA OMENIRII. Dr. Florin Munteanu va prezenta evoluția omenirii, de la primele scrieri descoperite pe tăblițele de la Tărtăria până la dezvoltarea inteligenței artificiale.
  • THE INNER JOURNEY – vernisaj expoziție outdoor. Gabriel Grosu, pictor.
  • DINCOLO DE ORIZONT – PROGRAMUL ARTEMIS. CÂT DE REPEDE NE ÎNTOARCEM PE LUNĂ. Conferință virtuală susținută de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.
  • JOURNEY TO MARS AND BEYOND – O călătorie spre Marte și dincolo de acesta. Prezentarea virtuală va fi susținută de Ravi Prakesh, expert NASA, Jet Propulsion Laboratory.
  • ZIUA ENERGIEI VERZI LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de Cătălina Popa, director de dezvoltare al firmei Carpat Energy.
  • ZIUA COMUNICĂRII LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de revista ”Știință și Tehnică”. Lectori: Dorin Bădulescu, avocat, mediator și trainer și Mihai Munteanu, fizician, mediator, negociator și trainer. 
  • ENERGIA VIITORULUI, VIITORUL ENERGIEI. Totul despre Reactoarele modulare mici. Conferință susținută de Societatea Nuclear electrica.
  • ERGONOMIA VIITORULUI – O nouă perspectivă. Tendințe și credințe. Adrian Ispășoiu despre ultimele evoluții în domeniul ergonomiei și impactul acestora asupra viitorului.
  • Lansarea cărții RĂZBOIUL ARTILECTELOR – Cosmiști vs. Terrani. Invitați speciali: Pompilian Tofilescu și Mugur Cornilă, directorul Editurii EAGLE.
  • PROCESUL  ARTILECTELOR: ROBOȚI ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. Lectori: prof. Dr. Hugo de Garis și Pompilian Tofilescu.
  • THE EMBEDDING – PROFUNZIMEA ȘI MISTERUL LIMBAJULUI. Conferință virtuală susținută de scriitorul britanic Ian Watson, printre altele, autorul ”The Embedding”, singurul roman SF care se bazează pe idei din lingvistică, și anume: teoria gramaticii generative. De asemenea, Ian Watson a scris scenariul filmului A.I. – Artificial Intelligence (2001).
  • ROMANIAN NATIONAL ANTARCTIC RESEARCH EXPEDITION 2017 – ÎNTÂMPLĂTOR PE URMELE LUI RACOVIȚĂ. Conferință susținută de Contraamiral (R) Marian Săvulescu.
  • THE SIMPLE SYSTEM FOR SUSTAINABLE SUCCESSÎnțelege cum să-ți stabilești și să atingi obiectivele tale. Prezentarea virtuală susținută de Felix Izimoh.

Ce a fost Atlantykron la început?

Foto: Asociația Atlantykron

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți ceea ce îi pasiona.

Foto: Asociația Atlantykron

La prima ediție, Alexandru Mironov, Jurnalist de știință și scriitor le spunea, unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără, unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. „Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, mă priveau cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului”, ne spune Alexandru Mironov. Ceilalți doi fondatori, Sorin Repanovici, pe vremea aceea un proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de Science fiction Atlantis și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, au făcut posibil ca și în următorii ani, întâlnirile fanilor și creatorilor de anticipație, pe insula pustie, să continue pentru a-și împărtăși ideile unele reale, altele imaginare la vremea aceea.

Foto: Asociația Atlantykron

Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, tehnologia a avansat, iar setea de cunoaștere și de experiențe noi, autentice, a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară, apoi, din 2002 este cunoscută ca academia de vară Atlantykron.

Foto: Asociația Atlantykron

Printre evenimentele remarcabile ale Academiei Atlantykron ne amintim despre:

  • 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare,
  • 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction
  • 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență
  • 2019, când au fost aniversați 30 de ani
  • 2020, Academia Atlantykron a fost organizată doar în mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), în perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferințe online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”.

Potcovaria lui Dan

2 COMENTARII

  1. Bravo, celor care duc înainte un proiect atât de interesant! Să deschizi mintea tinerilor spre cunoaştere, ce operă grozavă!

    • Întradevăr, foarte frumos. Păcat că nu a fost mediatizat la adevărata lui valoare. Acest proiect merita sprijinit, iar cei implicați merita felicitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.