Acasă Cronica Nunta anului 2024? – Tot cipanu își laudă cârlanu!

Nunta anului 2024? – Tot cipanu își laudă cârlanu!

9536
0

Luigi FRIGIOIU ■

Pui lăi, pui lăi că mi isusii io cu nă feată armână cu poala di lână ●

Cea mai celebră nuntă de pe plaiurile mioritice a fost Nunta Zamfirei pusă în versuri de George Coșbuc. Vă dați seama că la nunta lui Ianis cu Elena a fost și mai și. Chiar dacă cei doi sunt căsătoriți din decembrie trecut, de când au făcut cununia civilă, presa i-a zis “nunta anului”. Cam zgărciți în epitete jurnaliștii, parcă ar fi rude cu socru mare Gică. A fost nunta secolului, ba, chiar, a mileniului, care a atras atenția întregului glob pământesc și al galaxiei. Invidia, însă, i-a cuprins pe mulți, din diverse structuri, care au făcut tot posibilul ca să încurce buna rânduială a petrecerii intrate în istoria cipănimii.

UEFA? MUE-FA! ●

În primul rând, forul director al fotbalului a fixat data finalei Campionatului European, exact, în ziua nunții, pe 14 iulie! Ce s-ar fi întâmplat dacă tricolorii, în mare formă, și-ar fi spulberat toți adversarii și jucau finala? Nuntă fără ginerică? N-a fost cazul! Ianis și colegii lui n-au pus botul. “Au luat-o” la scor de neprezentatare (0-3) cu Olanda și au jucat la nuntă, nu la Campionatul European. În sfârșit titular cu tricoul cu numărul 10 pe sub elegantul costum de mire. Păi, ori suntem decari, ori nu mai suntem?

Comuna din Paris vs. Comuna Stejarul din Tulcea ●

Franțujii n-au avut ce face și tot pe 14 iulie, în 1789, au cucerit închisoarea Bastilia, simbolul absolutismului şi monarhiei. În Revoluţia Franceză, căderea Bastiliei a însemnat prima victorie a locuitorilor Parisului. Nu puteau s-o facă pe 13 iulie sau pe 15 iulie? I-a lovit avântul revoluționat tocmai pe data când Ianis își va programa nunta, peste 235 ani?

Dar, comuna Stejaru-Tulcea unde s-a răsturnat căruța cu miliardari (echivalentul Caracalului oltenesc) e mai puternică, chiar, decât celebra Comuna din Paris. Pentru că, de aici, au plecat majoritatea investitorilor strategici cipani ai Constanței. Printre ei, socrul mic, Constantin Tănase, tatăl Elenei, dar și al lui Dimciu-Pavaloti Tănase. Fam. Tănase, cică, e super-bogată cu un larg portofoliu de afaceri. De la cășării, până la ansambluri rezidențiale de blocuri (ca orice cipani respecabii). Gică Hagi poate fi liniștit: în sfârșit, a găsit un patron dispus să investească în fotbalistul Ianis care nu prea are oferte în prezent.

Despre evenimentul în sine n-are rost să scriu. L-au prezentat, pe larg, televiziunile și ziarele. Cineva spunea că, pe 14 iulie, n-a umblat la produsele electrocasnice din casă, de teamă că nunta lui Ianis se transmite și la frigider, aragaz sau mașina de spălat.

Distracția a avut loc la Domeniul Știrbei – o suprafață de 24 ha cu arbori seculari, lac interior şi monumente istorice – cu o istorie de peste 160 ani. Fondat de familia Ştirbey, domeniul poartă o încărcătură istorică bogată, întinsă până în sec XVIII şi a devenit, în timp, un simbol al eleganţei aristocratice. Și dacă tot vorbim despre etichetă, precizăm că s-a dansat o horă cu hlambura, crucea cu trei mere în vârf, simbolul aristrocrației cipănești.

Cumetri, Hagi și Becali, păreau că au trecut peste supărările rezultatelor primei etape. Precizăm, Farul și FCSB au obținut scoruri ciudate. Farul a pierdut pe teren propriu cu Slobozia, venită din Divizia B, iar FCSB a făcut egal, acasă, cu U Cluj. “Gamblerii” inspirați au scos bani frumoși, în timp ce pariori, loviți de scenarită, susțin că parte din sume s-au regăsit în darul de nuntă. Nu comentez…
Dacă tot am amintit de Jiji, a fost, ca de obicei, sufletul și mascota petrecerii. Ianis și Elena au valsat “dansul mirilor” pe muzica interpretată de Smiley. În timp ce, Gigi Becali a executat “dansul măgarului tăvălit”, în coregrafie proprie, pe muzică armânească.

Indienii – cipanii de la Bollywood: “Ichak dana, bichak dana, dane upar dana!” ●

Odată cu nunta lui Ianis, la mii de kilometri, Anant, fiul boss-ului Reliance Industries, Mukesh Ambani, s-a căsătorit cu Radhika, fiica magnaţilor farmaciei, Viren şi Shaila Merchant. Nunta extravagantă de 4 zile e ultima etapă dintr-un şir de petreceri fastuoase organizate de familie, din martie, pe toate continentele. Vedeta Kim Kardashian şi ex-premierul britanic Tony Blair s-au numărat printre invitaţii prezenţi.

Anant Ambani și Radhika Merchant

Mirele a plecat din reşedinţă într-o luxoasă maşină roşie acoperită cu şiraguri de flori albe, în timp ce invitaţii veseli țopăiau în jur. Un convoi de maşini cu flori, ce transportau membrii familiei, l-au urmat cu muzică şi urale. Marea procesiune – numită “baraat” – a atins punctul culminat în timpul nunţii desfășurată într-un centru de afaceri al familie. Acolo, toată lumea s-a adunat pentru o nouă serie de cântece şi dansuri, alături de multe celebrităţi de la Bollywood. În mulţime a fost văzut şi legendarul wrestler John Cena, felicitând membrii clanului gazdei. Drumurile principale din oraş au fost închise mai multe ore pe zi până când festivităţile s-au încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.