Dan MIHĂESCU ■
Un nou eveniment istoric, cu o amploare și cu urmări la fel de radicale pentru istoria modernă precum căderea Zidului Berlinului din 9 noiembrie 1989, este pe cale să se întâmple zilele acestea pe fondul avansării ofensivei armatei ucrainene pe teritoriul suveran al Federației Ruse.
Joi, președintele erou ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe contul său de pe Rețeaua X că: “Generalul Syrskyi a raportat eliberarea cu succes a orașului Sudzja de sub forțele ruse. Acolo este înființat un birou al comandantului militar ucrainean. Mai multe alte așezări au fost, de asemenea, eliberate. În total, mai mult de optzeci. Exprim recunoștința mea cea mai profundă fiecăruia dintre războinicii noștri care au făcut acest lucru posibil”.
Totodată Zelenski a anunțat că tot joi, 15 august, comandantul șef Oleksandr Syrskyi a raportat că operațiunea din regiunea Kursk a înregistrat noi progrese iar 102 soldați ruși s-au predat simultan, stabilind un nou record record zilnic. „Fondul nostru de schimb a fost alimentat în continuare și le transmit bravo acestor ruși pentru că au decis că este mai bine să se predea înainte ca ariergarda să sosească și să-i împuște ca dezertori”, a subliniat Zelenski.
Potrivit agenției de presă Associated Press, Sudzja, cu o populație de 5.000 de locuitori înainte de război, este cel mai mare oraș asupra căruia a preluat controlul Ucraina, până acum. Lângă localitate este un punct nodal pentru transportul de gaze naturale rusești către Occident, al Gazprom.
Surse de la Kiev afirmă că în prezent controlează peste 80 de comunități din regiune Kursk desfășurate pe o suprafață totală de 1.000 de kilometri pătrați, urmare a ofensivei lansate în Federația Rusia de armata ucraineană.
În context, președintele finlandez Alexander Stubb s-a remarcat drept primul șef de stat european care a transmis explicit binecuvântarea sa pentru utilizarea armelor și armamentului oferit ucrainenilor pentru a combate forțele armate invadatoare chiar și pe teritoriul suveran al Federației Ruse.
Referindu-se la îndrăzneața ofensivă ucraineană din regiunea Kursk Stubb a afirmat miercuri 14 august, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Mariehamn pe Åland, că Finlanda nu va impune restricții privind utilizarea armelor pe care le furnizează Ucrainei. „Ucraina are tot dreptul să se apere în cadrul dreptului internațional”, a spus președintele Stubb. El mai afirmat că așa cum Rusia, în războiul său de agresiune, a atacat toată Ucraina, inclusiv capitala și a ocupat aproape o cincime din țară, guvernul de la Kiev are la rândul său mult spațiu de manevră în ripostă. “Că Ucraina se apără la Kursk, intrând la 30-40 de kilometri în țară (Rusia), au tot dreptul la asta. Acest drept pe pământ rusesc include și armele primite de Ucraina de la Finlanda. Nu vedem niciun motiv să limităm activitățile ucrainenilor”, a subliniat președintele Finlandei Alexander Stubb, conform presei finlandeze.