Acasă Cronica În vreme ce alții construiesc, noi la Constanța distrugem

În vreme ce alții construiesc, noi la Constanța distrugem

11487
0

Luigi FRIGIOIU ■

La câţiva oameni distanţă de tine” – piatra de temelie a regizorului Radu Afrim la teatrul din Bistrița

 Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului SEAS a însemnat un adevărat maraton-cultural. În nouă săptămâni s-au prezentat peste 40 evenimente: spectacole, concerte, teatru stradal etc. Peste 30 de teatre și companii prezente cu peste 600 invitați. La Casa de Cultură s-a jucat „La câţiva oameni distanţă de tine” în regia lui Radu Afrim, după un scenariu de Dan Coman.

Piesa vorbeşte despre relațiile umane: pentru oricare dintre noi, depărtarea spațială și sufletească crește sau descrește, în funcție de fiecare alegere. Spectacolul radiografiază relațiile sensibile stabilite între părinți și copii, punând sub reflector o realitate dureroasă: migrația. Scanarea realității contemporane se face cu luciditate, umor și emoţie.

Acum 2 ani, Radu Afrim a primit premiul pentru „cel mai bun spectacol” la Gala UNITER, din Bistrița orașul său natal. Regizorul a promis o producție-piatră de temelie pentru un teatru bistrițean. Teatrul Național București a sprijinit demersul, devenind coproducător, alături de Centrul Cultural „G. Coșbuc” Bistrița. Astfel s-a născut „La câţiva oameni distanţă de tine”, spectacol cu premiera la Bistrița, vara trecută.

Distribuție de excepție, cu câțiva actori originari din Cluj pentru autenticitatea dialogului: Natalia Călin, Flavia Giurgiu și Marius Bodochi. “Ardelenilor” li s-au adaugat Marius Manole, Mirela Oprișor și Ștefan Iancu. În scenografia realizată de Sabina și Bianca Veșteman se derulează două story-uri despre sentimente general umane: adevăr, minciună, dragoste, singurătate etc.

Sunt explorate dramele trăite zilnic de două familii bistriţene aflate la doar “câţiva oameni distanţă de noi”, scrise cu măiestrie de dramaturgul bistriţean Dan Coma. E un spectacol despre familii destrămate de migraţie – reunite prin WhatsApp şi vizite sporadice – afectate de traume nespuse.

În ambele poveşti, sufletul familiei e mama. Prima (Natalia Călin), văduva unui soţ violent, şi-a crescut greu doi copii: fata măritată în SUA (Flavia Giurgiu), fiul (Marius Manole) bântuit de patima păcănelelor. A doua mamă (Mirela Oprișor-Asprina din Las Fierbinți) e plecată în Austria să îngrijească o bătrână. A lăsat acasă un fiu iubit (Ștefan Iancu) şi un soţ alcoolic în vârstă (Marius Bodochi) pe care nu-l mai iubeşte de mult.  
Oamenii obișnuiți, din clasa mijlocie, privesc căsătoria ca un rău necesar. Bărbaţii-parteneri sunt personaje mediocre, inutile, ilare. Deprimate şi lipsite de orizont, femeile sunt obiecte de uz la discreţia soților. Astfel, viața de familie e plătită scump, în timp ce sufletele se fac țăndări. Traiul dintr-un orășel provincial, ca Bistrița, e un subiect rar pe scenă. Pentru că vine de acolo, Radu Afrim evită vulgaritatea și tratează tema cu nostalgie atingând toate cotloanele sufletului. Personajele sunt creionate cu bonomie şi simpatie speculând stângăciile provinciale pentru accentuarea umorului.

Revelaţia din “La câţiva oameni distanţă de tine” e actriţa născută în Cluj, Natalia Călin, cu accent ardelenesc adorabil, prospeţime şi umor spumos în rolul primei mame. Ea impresionează prin forță scenică, mix de vulnerabilitate și temperament vulcanic, rar întâlnit, cu puternic impact la public.

Marius Bodochi s-a lansat pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca unde a jucat până în 1990. Aici face un rol special fiind greu de recunoscut în poliţistului pensionar caraghios. Demodat și politicos, îi place să cânte şi doreşte să-şi refacă viaţa. E o ipostază comică rară, jucată fără cabotinism sau stridenţe.

Excepționalul Marius Manole, pe lângă rolul fiului neintegrat social dependent de păcănele, interpretează şi două mici partituri comice de compoziţie (babe în travesti) ce aruncă sala în aer. Cu această ocazie, actorul face dovada unor resurse fizice de invidiat.
Pe lângă calitățile Aspirinei din Las Fierbinți, Mirela Oprișor demonstrează un potențial dramatic nebănuit, în rolul mamei stabilită în Austria.  
Reuşită interpretarea tânărului cuplu din prima piesă, Flavia Giurgiu (și ea clujancă) şi soţul american, Ştefan Iancu. Tânăra soție e neadaptată şi depresivă după emigrare, în timp ce partenerul ei parodiază americanul tipic, obsedat de sex şi violenţă.

În povestea a doua, Ştefan Iancu e fiul sensibil abandonat de mama plecată în Austria de 8 ani, singura persoană iubită cu care poate dialoga. În ziua majoratului, primește vestea că mama nu mai revine în țară. După o încercare de sinucidere ratată, fiul rămâne alături de tatăl bătrân și alcoolic (Marius Bodochi, magistral) pe care îl scoate din Centrul de dezintoxicare. Un rol dramatic tulburător.

În piesa “La câţiva oameni distanţă de tine” descoperim lumi reale unde ne putem toţi identifica, drame pe care le putem toţi trăi. Este un spectacol profund, decupat din viața cotidiană și admirabil realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.