Mihai COSTACHE ■
Rușii au intrat în Vuhledar. Atacul a început la mijlocul lui iulie, când rușii aveau în sectorul de front 3 brigăzi, 3 regimente și o unitate de deținuți a armatei – StormZ. Între timp au adăugat. Acum, rușii au luat Vuhledarul cu 6 brigăzi, 6 regimente și 2 batalioane separate.
Două regimente au venit de pe direcția Ceasiv Iar încă din 10-12 septembrie, al treilea a fost adus de la Svatove pe 18 iar brigăzile 37 și 39 au fost aduse de pe direcția Pokrovsk pe 22-23 septembrie.
Este unul din efectele negative ale operațiunii Kursk. Ucrainenii au mizat pe o fentă la care Putin nu a marșat: pur și simplu nu i-a păsat că i-au băgat cuțitul în spate și și-a văzut mai departe de interesul principal: teritoriul ucrainean – Donețk.
Vuhledar a fost luat cu singura rețetă de succes pe care rușii au brevetat-o în războiul ăsta: atac supranumeric de infanterie amplificat de bombe glide. În ultimele două săptămâni, odată cu venirea noilor unități, rușii au folosit din ce în ce mai multe blindate dar, atenție, nu la Vuhledar ci lângă – în vestul orășelului, între Pavlika și Vuhledar. Ucrainenii le-au distrus dar asta a fixat defensiva pe flancul drept și a permis atacul supranumeric de infanterie din est, dinspre Vodiane, sat ocupat de ruși încă din 10 septembrie.
În plus, odată cu intrarea în luptă a regimentelor de infanterie motorizată aduse la Ceasiv Iar, rușii au folosit artileria reactivă – dar nu în oraș – acolo au dat cu bombe glide ci pe liniile de aprovizonare și comunicații din spatele frontului ucrainean. Rușii au dat cu katiușe aproape zilnic, deși în ultimele două săptămâni au pierdut lângă Vuhledar 8 lansatoare. Au vrut, cel mai probabil, să își facă pârtie nu doar pentru încercuirea ucrainenilor care mai erau în oraș ci și să înainteze spre linia de fortificații din spate, ca să o atace înainte ca ucrainenii să stabilizeze situația.
Faptul că azi nu au mai fost lupte în oraș arată că ucrainenii s-au retras 7 kilometri, până în Bohoiavlenka, cel mai probabil, încă de sâmbătă și duminică.
Pe scurt: după ce și-au luat-o peste bot în Herson și Harkiv, rușii au început să ducă războiul la gerunziu. Văzând și făcând.
La Bahmut – au văzut pe pielea lui „Vagner” ce înseamnă atacul supranumeric
Pauză de 6 luni și au început la Avdiivka. Au văzut cât de ineficientă este artileria (ucrainenii le-o găseau și o distrugeau) și au început să folosească bombele glide.
În vara au încercat o schemă – atacul de la Vovceansk, blocat de ucraineni. Acolo rușii au încercat să facă ce au încercat ucrainenii în Kursk – să atragă forțe ucrainene din Donețk sau din rezervă.
Când au văzut că nu au șanse nici să înainteze spre Harkiv și nici să scoată prea multe unități ucrainene din Donețk, au început presiunea la Ceasiv Iar. Aceeași rețetă: atac supranumeric fără blindate + bombe glide. Dar terenul – canalul de aducțiune – nu au permis intrarea în oraș.
Relativ simultan, au continuat presiunea la est de Avdiivka. Oceretîne și pe urmă Prohress, spre Pokrovsk, dar nu aveau succesul căutat; cam băteau pasul pe loc și atunci au început să atace și la Niu York / Torețk.
Când s-au blocat la Niu York, au deschis sectorul de front de la Vuhledar.
Practic, au deschis tot timpul direcții secundare de atac, toate în rețeta – atac supranumeric + bombe glide.
Au încercat să între pe ușă, au văzut că nu se deschide ușor. Au încercat pe fereastra de la bucătărie, au văzut că e prea mică. Au intrat pe geamul de la baie, au văzut că e închisă ușa. Au încercat pe horn și uite că au reușit. Au luat Vuhledarul.
Cele două batalioane separate, 139 și 430 infanterie motorizată sunt dovada că rușii au scobit după toate unitățile disponibile. Asta îmi arată nerăbdare. Ca la asediul Constantinopolelui – au prăbușit zidul exterior și au intrat între ziduri.
Le mai trebuie Kerkaporta dar asta nu e în Donețk – e la Casa Albă. Om trăi și om vedea, ce să zic?!
N. B. Atacul iranian de mar’i noaptea s-a produs după ce IDF și Mossad au decapitat Hezbollah dar vedeți că iranienii au lansat rachetele doar la câteva ore după ce prim-ministrul rus Mișustin a plecat din Teheran.