Dan MIHĂESCU ■
Motto: BRICS face zdronc!
Agenția de Presă a federației Ruse ITAR-TASS a informat joi că năutul rusesc și lintea vor fi tranzacționate cu partenerii tradiționali de pe piața internațională în sistem barter (troc) și vor fi compensate la o paritate valorică stabilită de comun acord, cu mandarine și orez din Pakistan.
Decizia de a trece la un schimb comercial primitiv, în natură, a fost luată deoarece părțile “întâmpină anumite dificultăți în efectuarea plăților reciproce”, a explicat ministrul adjunct al comerțului din Pakistan, Nasir Hamid.
Conform acordului, compania rusă va furniza 15.000 de tone de năut și 10.000 de tone de linte în schimbul a 15.000 de tone de mandarine și 10.000 de tone de cartofi
Pentru că Pakistanul nu a vrut ruble, pentru că Rusia nu a vrut rupii ori pentru că Moscova nu poate accesa dolarii americani, care sunt instrument financiar intermediar în aproape tot comerțul internațional – consecință a invaziei în Ucraina și a sancțiunilor mondiale ce au rezultat de aici, dar și pentru că ambele state nu au rezerve valutare în “moneda” BRICS și nici nu se mai operează schimburi comerciale în răposatele “ruble transferabile”, ca pe vremea Blocului Comunist.
Rubla transferabilă (переводной рубль) a fost o unitate monetară scripturală bazată pe rubla sovietică și utilizată până în 1991 în cadrul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) – Piața Comună a țărilor comuniste, pentru calculul valorii schimburilor comerciale și sumelor datoriilor dintre țările-membre ale acestui organism economic al Blocului de Est. După dizolvarea CAER-ului, în 1991, au apărut fricțiuni între statele care au aparținut fostului Bloc, și mai ales față de Rusia (moștenitoare a activelor și obligațiilor Uniunii Sovietice) privitor la conversiunea sumelor datorate de statele fostului CAER, în “rublă transferabilă”, a cărei rată de schimb a fost considerată ca sensibil supraevaluată.
Spre exemplu, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) din România prezentase două rapoarte cu situaţia creanţelor la data de 30 iunie 2017, respectiv la 31 decembrie 2016. Potrivit finanțiștilor de la București, creanţele provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe derulate înainte de 31 decembrie 1989, pe relaţia rublei transferabile, „crescuseră la 1,470 miliarde ruble transferabile la 30 iunie 2017, faţă de 1,454 miliarde ruble transferabile la 31 decembrie 2016, ca urmare a actualizării dobânzilor la soldurile existente, conform aranjamentelor bancare anterioare.
Acuma ce să zic? După cum am senzația și din informațiile pe care le culeg de pe piața mass-media, pare că chestia asta cu BRICS nu merge atât de bine pe cât își doresc tartorii ei, iar din toată povestea de mai sus m-am lămurit, lumea care abandonează dolarul ca monedă de rezervă, deocamdată are ca alternativă monetară de tranzacționare plata în mandarine. Un spate întors modernității în comerțul internațional și o revenire la troc.
Bine, pentru mine este din ce în ce mai limpede că nu peste multă vreme este foarte posibil ca Rusia să accepte mandarina și drept noua limbă oficială!
Mandarina este doar pentru elita chineză! Pentru orci și mancurți, există coreeana (de nord!).😉