Acasă Gloria mundi Continuă acțiunile greviste ale ziariștilor, până la victorie

Continuă acțiunile greviste ale ziariștilor, până la victorie

9773
0

Manuel VLĂDUȚ

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind continuă acțiunile greviste în instituțiile din mass-media ca urmare a refuzului clasei politice de a soluționa revendicările transmise Guvernului României și coaliției guvernamentale încă din data de 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Notificarea declanșării acțiunilor greviste a fost transmisă oficial Guvernului României, premierului Marcel Ciolacu, precum și instituțiilor de media unde sunt programate greve de avertisment încă din data de 27 septembrie 2024.

Astfel, în data de 9 octombrie 2024, între orele 13,00 și 15,00 a avut loc o grevă de avertisment îSocietatea Română de Televiziune, unde angajații au protestat în  sediul central din București și în cadrul studiourilor teritoriale din TVR Iași,  TVR Tg. Mureș, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timișoara. Acțiunea de protest s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, fără întreruperea emisiei.

În data de  15 octombrie 2024, între orele 13,00 și 15,00 – grevă de avertisment în Agenția Națională AGERPRES

După data de 15 octombrie  –  acțiuni de protest ale membrilor MediaSind din instituții de presă cu capital privat.

În perioada 21 – 25 octombrie – acțiuni de protest în fața instituțiilor europene.

În jurul datei de 1 noiembrie 2024 este preconizată organizarea unei greve generale, împreună cu colegii din Societatea Română de Radiodifuziune.

În funcție de stadiul colectării semnăturilor pentru declanșarea grevei în instituțiile din Cultură va fi stabilit și programul acțiunilor greviste din acest sector.

Vă prezentăm în continuare motivele declanșării conflictului colectiv de muncă împotriva politicii sociale, economice și anticulturale ale Guvernului:

Având în vedere următoarele

CONSIDERENTE:

I. Scurtă prezentare a contextului care a determinat adoptarea prezentului demers:

Federația din Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în calitate de organizație reprezentativă în sectoarele Cultură și Mass-Media, împreună cu membrul afiliat – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cea mai mare organizație națională din mass-media și reprezentativă, conform Legii nr. 367/2022, la nivelul Societății Române de Televiziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES, a solicitat în repetate rânduri acordarea drepturilor de care beneficiază instituțiile publice și cu capital privat din Uniunea Europeană tuturor lucrătorilor din mass-media.

În acest sens, s-a solicitat în repetate rânduri acordarea unor compensații adecvate pentru statutul de lucrător esențial, finanțări corecte a industriei de media  în condiții de transparență, precum și introducerea în noua lege a pensiilor a unor prevederi specifice care să le recunoască condițiile speciale de muncă.

Acum când există războiul din Ucraina, iar fenomenul fake-news a luat o amploare îngrijorătoare, este necesar mai mult ca oricând ca munca lucrătorilor profesioniști din mass-media să fie susținută și de la nivel guvernamental prin luarea unor decizii urgente și eficiente.

Este bine cunoscut faptul că lucrătorii profesioniști din mass-media au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când acești lucrători au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme.

În acord cu revendicările susținute  de Federația Europeană a Jurnaliștilor, se impune ca și colegii din instituțiile publice și private care activează în sectorul de negociere colectivă Mass-Media să primească aceleași drepturi ca și cei din instituțiile similare din Uniunea Europeană, inclusiv de statutul solicitat încă din anul 2020 de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!”.

Și  organizaţia „Reporteri Fară Frontiere” a publicat un raport în care prezintă că agresiunile asupra lucrătorilor din Mass-Media sunt din ce în ce mai barbare, încercarea de a descuraja jurnalismul de investigaţie sau relatările de la faţa locului fiind evidente. Totodată, viața acestora este pusă în pericol din cauza specificului activității, mulți lucrători fiind amenințați, loviți sau chiar uciși.

În acest sens, un raport al Comitetului pentru ProtecţiaJurnaliştilorde la nivelul Uniunii Europene a reținut că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii.

Totodată, lipsa oricărei protecții față de munca jurnaliștilor situează România pe cele mai codașe locuri privind libertatea de exprimare. Totodată, excluderea organizațiilor sindicale din procesul de dialog social în cazul lucrătorilor independenți/ freelancerilor, a provocat reacții internaționale puternice din partea principalelor organizații mondiale din Cultură și Mass-Media: Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global UNION și UNI MEI, iar pe plan național, din partea celei mai mari confederații naționale, Confederația CNSLR-Frăția.

În considerare celor mai sus expuse, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a solicitat în repetate rânduri demararea demersurilor pentru introducerea unor categorii de angajați din sectoarele de negociere colectivă Cultură și Mass-Media în condițiile speciale prevăzute de Legea pensiilor, fiind depusă la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale inclusiv expunerea de motive și lista funcțiilor din sectoarele de negociere colectivă Cultură și Mass-Media care să beneficieze de aceste condiții.

Nu în ultimul rând,  din cauza subfinanțării cronice  în care se află industria de media din cauza unei inflații galopante și a lipsei măsurilor de protecție este  pusă în pericol libertatea de exprimare pentru întreaga breaslă din mass-media.

Totodată, politizarea excesivă a numirilor conducerilor instituțiilor publice, finanțarea acestora în funcție de criterii politice și nu de cele economice, pun în pericol misiunea publică a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.