Acasă Politic Statul român trebuie refondat pe baze etice

Statul român trebuie refondat pe baze etice

6473
0

Daniel P. FUNERIU ■

Sper că începe să vă fie clar şi vouă că singura candidatură nepătată de puciuri, combinații, trădări naționale şi putinism pe pâine e candidatura mea. Candidatura mea e, deci, votul util pentru România. Pentru că nu uitați: candidatura e a mea, dar voturile rămân ale voastre!

Înainte de a vă expune programul aferent diferitelor sectoare, vreau să vă spun cum cred că trebuie să arate statul în ansamblul său.

STATUL ROMÂN TREBUIE REFONDAT PE BAZE ETICE

Statul trebuie să spună adevărul, un stat etic trebuie să fie fundamentul unui nou contract social. Iată de ce și iată cum:

Azi, Statul Român dirijează și conduce viețile oamenilor într-o măsură mult exagerată față de nivelul de libertate dorit de noi toți. De aceea Statul Român trebuie refondat, iar aceste alegeri prezidențiale sunt momentul bun pentru a o face.

Anularea alegerilor prezidențiale din 2024 ne arată clar că Statul Român nu mai e capabil să asigure siguranța cetățenilor săi, încercați de pandemie, agresiunea Rusiei în Ucraina, inflație și depopularea țării, ne mai arată că statul a ronțăit prea mult din libertatea românilor de a controla deciziile statului și nu mai e capabil să ne ofere certitudinea apartenenței la o națiune puternică și unită.

Siguranța, controlul vostru asupra statului, certitudinea apartenenței la o națiune puternică sunt cele trei elemente cheie pe care le propun.

Toate acestea pentru că Statul Român a pierdut busola eticii, busola moralității, busola dreptății și busola, mai ales, busola adevărului.

România are potențialul de a fi o țară bogată, mare și relevantă, cu PIB de 1000 de miliarde de euro (azi suntem la 350 de miliarde), dar Statul Român își tratează cetățenii -creatorii de bogăție materială și spirituală- ca un stat mic, cu PIB de 100 de miliarde de euro. De aceea e momentul ca noi, aici, acasă și acum, să gândim și să acționăm pentru a face România mare și puternică.

Refondarea statului trebuie făcută pe baza adevărului. Din adevăr trebuie să izvorască o justiție care să servească oamenii și o interacțiune a lor cu statul care să le ofere certitudinea că vocea lor contează. De aceea propun, în acest capitol fondator al programului meu prezidențial, ideile fondatoare ale unui stat etic, care nu-și minte cetățeanul, un stat just și eficient în comunicarea cu oamenii.

1. Statul ca sursă de moralitate

Statul trebuie să fie, înainte de toate, oglinda valorilor în care trăim. Statul trebuie să fie un izvor etic, un izvor al bunului simț, nu doar un administrator de politici publice. De la stat pornește moralitatea unei societăți – fie una sănătoasă, fie una coruptă.

2. Relația dintre cetățeni reflectă comportamentul statului

Dacă statul minte, abuzează și încalcă demnitatea cetățeanului, societatea va deveni coruptă iar relațiile dintre oameni se vor strica. Tot așa cum peștele de la cap se strică, relațiile dintre români se strică de la conducători. Un stat care nu respectă cetățeanul nu poate cere respect. Un stat care tratează oamenii cu suspiciune nu poate construi încredere. Gradul uriaș de neîncredere din societatea românească provine dintr-un adevăr simplu: statul nu are încredere în propriii cetățeni. Ne tratează ca pe potențiali delicvenți, nu ca pe oameni cinstiți.

3. Fiecare decizie publică transmite un mesaj etic

Modul în care statul reglementează, comunică și acționează transmite valori. Astăzi, guvernările sunt obsedate de calcule electorale, dar ignoră întrebarea fundamentală:

„Ce mesaj moral transmitem oamenilor prin fiecare decizie?”

Când ridici taxele fără să îmbunătățești serviciile, când acorzi privilegii nemeritate, când tolerezi doctoratele plagiate sau hăituiești disproporționat oameni fără apărare, transmiți dispreț, inechitate și lipsă de onoare. Statul în fruntea căruia îndrăznesc să vă cer încrederea să ajung nu va accepta aceste lucruri.

4. Adevărul – temelia unei societăți sănătoase

Voi spune adevărul – tot adevărul – despre anularea alegerilor din 2024, în primele 30 de zile de mandat. Nu pentru istorie, nu din calcul politic. Ci pentru că doar adevărul vindecă o națiune rănită și divizată.

Adevărul spus – despre mineriade, despre abuzuri, despre eșecuri – este condiția însănătoșirii noastre colective.

5. „Adevărul vă va elibera”

Isus Hristos spune: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va elibera.”

Acest principiu este valabil și în politică. Adevărul spus eliberează, vindecă, așază lucrurile în ordine. Nu trebuie să fii credincios ca să recunoști forța adevărului. Eu cred în adevăr și voi construi un stat care spune adevărul – chiar și când doare. Nu promit miracole rapide, dar direcția va fi clară încă din prima zi: cinste, adevăr, responsabilitate. Așa cum scrie în Tratatul privitor la Uniunea Europeană, avem obligația să ne „INSPIRĂM din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile și inalienabile ale persoanei, precum și libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept”.

6. Refondarea statului începe cu reforma morală

Refondarea statului, necesară azi, nu înseamnă doar concedieri de funcționari, reduceri bugetare sau implementarea PNRR. Acestea sunt necesare, dar nu suficiente. Refondarea statului are sens doar dacă este construită pe valori etice solide. Fără cinste, adevăr și respect pentru cetățean, orice reformă va eșua. Cinste, adevăr, respect e mesajul pe care statul îl va da oamenilor cu mine ca președinte.

7. Nimeni nu vorbește despre reforma morală a statului

Niciun contracandidat nu abordează frontal această problemă. Poate ei nu o văd. Poate ei nu o simt. Poate ei nu îndrăznesc. Poate lor nu le dă mâna să vorbească, pentru că sunt prizonierii unor grupuri. Eu o spun clar: fără etică, statul nu mai are legitimitate.

8. Voi gândi ca cetățean, nu ca șef

Ca președinte, nu voi fi un conducător care va privi de sus, ci voi fi primul supus legilor țării. Voi cântări fiecare decizie cu cântarul omului simplu. Dacă promovează cinstea și responsabilitatea, o voi susține. Dacă transmite un mesaj moral greșit, o voi bloca. Pentru că un stat care-și servește cetățenii, ghidat de busola noastră morală nu poate fi înfrânt niciodată.

𝐌𝐀𝐓𝐄𝐑𝐈𝐀𝐋 𝐏𝐔𝐁𝐋𝐈𝐂𝐈𝐓𝐀𝐑 𝐏𝐎𝐋𝐈𝐓𝐈𝐂 
PETRU-DANIEL FUNERIU Candidat independent, danielpfuneriu@gmail.com,
𝐂𝐌𝐅 34250006 𝐂𝐏𝐏 A0B0C1D1E1

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.