Luigi FRIGIOIU ■
Duminică, 19 februarie, zi de adevărată primăvară, Faleza Cazinoului a fost luată cu asalt. Zona Poarta1- Portul Tomis era “full”, de parcă sărbătoream Ziua Marinei din mijlocul lui august dar sunt sunt sigur că puţin dintre plimbăreţii de pe faleză știau că 19 februarie reprezintă și “Ziua Națională Constantin Brâncuși”, data la care acum 147 de ani se năștea marele sculptor, la Hobița, în Gorj.
Cu acest prilej, la Muzeul “Ion Jalea” – vizavi de complexul Vraja Mării (TheView) – a fost vernisată Expoziția de grafică a artistei Anca Pașa Deaconu, intitulată “Semn-Simbol-Semnificație”. Anca Pașa Deaconu e licențiată a Universității Ovidius și deține o diplomă de masterat la Universitatea Națională de Arte București unde, în prezent, e doctorandă. Artista se exprimă în diverse moduri: pictură, grafică, colaj, fotografie, artă video. A participat la realizarea unor ansambluri de artă monumentală (mozaic și pictură murală). A avut şapte expoziții personale și peste 50 expuneri de grup. A fost distinsă cu mai multe premii.
Anca Pașa Deaconu a pornit de la cele trei capodopere (Poarta sărutului, Masa tăcerii, Coloana infinitului) și, în lucrări de grafică, a dat noi sensuri celebrelor motive brâcușiene. Toate realizările sale stau sub semnul raportului dintre alb-negru și a elementele de contrast rezultate: zi-noapte, lumină-întuneric, bine-rău.
Expoziția a avut un succes de public mai mare decât estima autoarea. Pentru că la “Muzeul Ion Jalea” intrarea era gratuită, mulți plimbăreți de pe faleză au crezut că patronul Cușu de la Vraja Mării a inaugurat, în incintă, o șaormerie cu „de toate”. Și, ca tot românul, fiecare spera să prindă o “promoție”: un kebab, o chifteluță, o măslină, ceva. Doar suntem campioni la “mocageală”… Însă, odată intrați, vizitatorii au fost nevoiți să-și astâmpere foamea cu artă. N-au avut încotro și au vizionat lucrările de grafică expuse de Anca Pașa Deaconu. Încărcați sufletește de “frumos” dar cu mațele ghiorțăind, românașii noștri și-au făcut “plinul” la terasele din zonă cu vânzari ca în plin sezon estival. Încă o dovadă că cultura trece prin stomac!
După ce am admirat, în imagini grafice stilizate, “Poarta sărutului”, împreună cu mulți constănțeni m-am uitat la Cazinou ca la „Poarta Nouă”. Se lucrează, dar nu prea… ca pe toate șantierele Constanței. Și tot umblând din poartă-n poartă, am găsit ușa deschisă la “Doors”. În Club, au evoluat doi muziceni de excepție: Berti Barbera (percuție-voce) și Nicu Patoi (chitară). O seară specială: cei prezenți au ascultat reinterpretarea unor hituri celebre “marca” Pink Floyd, Led Zepelin, The Rush, Jimi Hendrix, Beatles, Alan Parsons Project, Joni Mitchel etc. La finalul concertului – datorită muzicii de calitate dar și temperaturii de afară – primăvara, parcă, plutea în aer. Deocamdată, mai avem de suportat niște zile din “fe-martie” cum ar zice … onorabilii membri ai Partidei Rromilor-Pro Europa.