Acasă Politic Ionuţ Rusu, viceprimar: ”În Constanţa, nu scapă nimeni fără să plătească parcarea!”

Ionuţ Rusu, viceprimar: ”În Constanţa, nu scapă nimeni fără să plătească parcarea!”

3496
1

Dan MIHĂESCU  ■

Am simţit nevoia să mă lămuresc, ca să am şi eu ce să răspund altora care mă întreabă, la ce să mă aştept de la regulamentul parcărilor adoptat recent de Consiliul Local Municipal Constanţa, mai ales că deunăzi m-am trezit în faţa porţii cu carosabilul “pictat”, inclusiv în dreptul porţilor de la garaj, şi cu sens unic de pe stradă. Am cutezat deci să-l abordez telefonic, pe această temă, pe Primarul Vergil Chiţac care a luat o voltă în scurt, îndrumându-mă totodată către viceprimarul Ionuţ Rusu, “însăcinat cu afaceri ad-interim”, pe acest domeniu. Ce să vă mai povestesc? … O săptămână ne-am petrecut ca soarele cu luna până când, în cele din urmă am renunţat eu la pretenţiile de a-l intervieva direct, în faţa camerei de luat vederi, iar el, la rându-i, a acceptat să răspundă la întrebările transmise în scris, despre capcanele reorganizării rutiere urbane și locurile de parcare generate de aceasta. 

Sentinela/ Domnule viceprimar Rusu, am văzut că în Constanţăa este promovată iniţiativa sensurilor unice atât pe străzi secundare cât şi pe segmente de bulevarde; există o strategie de sistematizare a traficului rutier în municipiu? Cine a elaborat-o și care sunt efectele urmărite? A existat o dezbatere publică pentru aplicarea ei? 

Ionuţ Rusu/ Orașul Constanța a ajuns sufocat de mașini. Zonele rezidențiale din Constanța nu au fost proiectate pentru a deservi eficient numărul mare de mașini din zilele noastre, iar infrastructura rutieră trebuie să îndeplinească simultan mai multe cerințe: să asigure condiții optime pentru traficul pietonal, o circulație fluentă a autovehiculelor și locuri de parcare.

Realitatea din teren ne arată că aceste străzi cu sens dublu au devenit greu circulabile din cauza numărului mare de autovehiculele ce staționează pe partea carosabilă și care îngreunează traficul în ambele sensuri sau chiar blochează circulația. Pentru a rezolva aceste probleme, Primăria a inițiat un proiect de resistematizare rutieră aplicat în mai multe cartiere. Tranformarea unor străzi în artere rutiere cu sens unic duce la fluidizarea circulației rutiere și, totodată, le oferă posibilitatea șoferilor să staționeze și să parcheze pe carosabil în mod regulamentar. În acest fel și pietonii vor putea circula în siguranță pe trotuare, fără a mai ocoli mașinile parcate.

Sentinela/ Să lămurim tarifele plătite pentru parcare și destinația taxelor încasate la bugetul Primăriei în baza noului Regulament al parcărilor? Explicați un caz concret în care un cetăţean care își parchează mașina pe stradă, în fața reşedinţei, acolo unde este înregistrată şi în certificatul de înmatriculare auto; el trebuie să achite taxă de parcare? În ce condiţii?

Ionuţ Rusu/ Eu consider că la simpla lectură, regulamentul votat de Consilul Local Municipal Constanţa este foarte lămuritor şi clar, inclusiv în cazul prezumtiv, expus de dumneavoastră, vom trece în revistă împreună toate situaţiile prevăzute!

A) TARIFE

Tarifele instituite pentru zonele de parcare din Municipiul Constanța, se regăsesc în Anexa 2 a H.C.L.M. nr. 123/2021.

Zona 0

  1. Tarife:
    1. tariful orar în zona 0 este următorul:

– primele 30 de minute gratuite;

– după primele 30 de minute, 4 lei/oră tva inclus.

  1. Abonamente:
  2. abonament ( inclusiv nominal) pentru instituțiile publice și de interes public – 199 lei/lună tva inclus;
  3. abonamentul unic destinat persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate cu sediu/punct de lucru/sediu profesional în clădiri nerezidențiale situate în Zona 0 sau care pot dovedi că își desfășoară activitatea comerciala/profesională în zona 0 –199 lei/lună tva inclus. Abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare;
  4. abonamente suplimentare abonamentului unic destinat persoanelor juridice și fizice autorizate de la pct. 2.b. – 499 lei/lună tva inclus. In statiunea Mamaia locurile de parcare atribuite in exclusivitate  agentilor economici pe baza de abonament vor fi marcate si semnalizate corespunzator;
  5. plata abonamentelor se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă  modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică în intervalul orar 00:00 – 24:00, pe tot parcursul anului.
  6. Tichet parcare deteriorat/pierdut (parcarea verde)-100 lei-TVA inclus

f.  Abonament anual riverani persoane fizice – la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice. Plata abonamentelor prevazute la punctul f. se poate realiza la casieriile SPIT sau ale Primăriei municipiului Constanța, on line sau prin virament bancar în contul corespunzător deschis la Trezoreria municipiului Constanța.

ZONA 1

Parcările adiacente spațiilor publice din diverse zone de interes  public, comercial și turistic

  1. Tarife:
    1. tariful orar în zona 1 este următorul:

– primele 30 de minute gratuite;

– după primele 30 de minute, 3 lei/oră tva inclus.

  1. plata tarifului orar  se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă  modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică,  în intervalul 00:00 – 24:00, pe tot parcursul anului și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului.
  2. Abonamente:
    1. abonament ( inclusiv nominal) pentru instituțiile publice și de interes public – 199 lei/lună tva inclus;
    2. abonamentul unic destinat persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate cu sediu/punct de lucru/sediu profesional în clădiri nerezidențiale situate în Zona 1 sau care pot dovedi că își desfășoară activitatea comerciala/profesională în zona 0–199 lei/lună tva inclus. Abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare;
    3. abonament persoane fizice care nu domiciliază în zona 1 și abonamente suplimentare abonamentului unic destinat persoanelor juridice și fizice autorizate de la pct. 2.b. – 499 lei/lună tva inclus. Locurile de parcare atribuite in exclusivitate agentilor economici pe baza de abonament vor fi marcate si semnalizate corespunzator.
    4. abonament anual riverani persoane fizice – la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice;
    5. plata abonamentelor prevazute la punctele a,b,c se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă  modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică,  în intervalul 00:00 – 24:00, pe tot parcursul anului și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului.
    6. plata abonamentelor prevazute la punctul d. se poate realiza la casieriile SPIT sau ale Primăriei municipiului Constanța, on line sau prin virament bancar în contul corespunzător deschis la Trezoreria municipiului Constanța. Contravaloarea abonamentelor reprezintă venit la bugetul local.

ZONA 2

Parcările situate pe trama stradală de pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța

  1. Tarife:
    1. tariful orar în zona 2 este:

– primele 30 de minute gratuite;

– după primele 30 de minute, 1 leu/oră tva inclus

  1. plata tarifului orar  se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă  modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică,  în intervalul 00:00 – 24:00, pe tot parcursul anulului.
  2. Abonamente:
    1. În zona 2 sunt disponibile următoarele tipuri de abonamente:

– abonament pe 1 zi – 20 lei, tva inclus

– abonament pentru 7 zile-100 lei tva inclus

– abonament pentru 30 zile – 150 lei tva inclus

– abonament anual – 199 lei

– abonament anual pentru  riverani persoane fizice /persoane fizice autorizate/persoane juridice, cu loc de parcare rezervat, la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice/persoanele fizice autorizate/persoanelor juridice.

  • abonamentele pe 1 zi/7 zile/30 de zile și 1 an nu includ rezervarea locului de parcare.
    • plata abonamentelor valabile 1 zi, a celor valabile 7 zile și celor valabile 30 de zile se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă  modalitate de plată alternativă disponibilă și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului.
    • plata abonamentului anual și a abonamentului pentru riverani – persoane fizice/persoane fizice autorizate și persoane juridice se poate realiza la casieriile SPIT sau ale Primăriei municipiului Constanța, on line sau prin virament bancar în contul corespunzător deschis la Trezoreria municipiului Constanța. Contravaloarea abonamentelor reprezintă venit la bugetul local.

ZONA 3

Parcările de reședință/riverane

Conform Hotărârii de Consiliul Local prin care au fost stabilite taxele și impozitele la nivelul municipiului Constanța o persoană fizică va achita 208 lei/an pentru rezervarea unui loc de parcare. Locurile de parcare vor fi semnalizate și marcate corespunzător. La fiecare loc de parcare va fi montată o plăcuţă pe care va fi trecut numărul autorizației prin care a fost rezervat. Plăcuțele vor fi realizate și montate de către orice entitate autorizată în acest sens pe cheltuiala solicitantului/beneficiarului.

B) DESTINAȚIA

În Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța a fost stabilită fără echivoc destinația acestora. Astfel, conform art. 27 – Sumele încasate din tarife/taxe/abonamente și amenzi pentru parcare vor fi utilizate exclusiv pentru modernizarea logisticii de mobilitate urbană durabilă, înființarea de noi spații verzi, amenajarea și edificarea de noi spații de parcare.

Orice cetățean care dorește să utilizeze exclusiv în intervalul orar 16.00- 8.00, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale un loc de parcare (reședință/riverane) în fața reședinței trebuie să achite și contravaloarea taxelor/tarifelor stabilite (la nivelul taxei rezervare loc parcare 208 lei/an).

Dacă dorește să parcheze oriunde pe spațiile de parcare marcate și semnalizate corespunzător din zona 0, 1 sau 2 va plăti abonamentul stabilit care pornește de la 199 lei/lună tva inclus, (499 lei/lună cel suplimentar) pentru zona 0 și 1 sau 199 lei/an pentru zona 2.

Menționăm faptul că taxele/tarifele de parcare se achită doar pentru locurile de parcare amenajate și semnalizate corespunzător.

Pe această cale, rugăm cetățenii Constanței, posesori de autovehicule, ce doresc rezervarea expresă a unor locuri de parcare în fața imobilelor în care domiciliază, în special pe străzile cu sens unic, să solicite departamentului de specialitate sistematizarea şi alocarea unui spaţiu de parcare. Solicitarea poate fi transmisă pe adresa de email parcari@primaria-constanța.ro sau în cadrul platformei de parcări ce va fi funcțională începând de luna aceasta.

C) Condiții

În funcție de tipul parcării, conform prevederilor HCLM 123/2021 solicitanții persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– domiciliul/sediul profesional/sediul social/punctul de lucru să fie situat pe strada unde este amenajată parcare cu plată sau adiacent zonei în care este amenajată parcarea de reședință.

– să dețină în proprietate sau în folosință în baza unui contract de leasing perfectat cu o societate specializată un autovehicul de tip autoturism având inspecția tehnică periodică în termenul de valabilitate.

– să nu figureze în evidențele SPIT cu impozite, taxe sau amenzi scadente, neachitate, cu excepția situațiilor în care acestea fac obiectul unor litigii, iar executarea a fost suspendată

– să nu figureze în evidențele asociației de proprietari cu restanțe la plata cheltuielilor asociației de proprietar

Sentinela/ Dacă cetăţenii proprietari de autoturisme, plătesc prin lege impozit pentru mijlocul de transport auto deţinut, de ce mai trebuie să plătească şi taxă de parcare rezidenţială?

Ionuţ Rusu/ Impozitul auto alături de impozitul pe clădiri și impozitul pe teren constituie o prevedere obligatorie, fără prestație și nerambursabilă stabilită de administrația publică pentru finanţarea cheltuielilor de interes general. Aceste sunt prevăzute și impuse de Legea 227/2015 privind Codul Fiscal și preluate de H.C.L.M. 433/2020, privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul Municipiului Constanța în anul 2021. Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport datorează un impozit anual ce se calculează în funcție de tipul mijlocului de transport, de capacitatea cilindrică, etc..

Pe de altă parte, taxa/tariful de parcare presupune o contraprestație din partea autorității publice și este plătită ca urmare a unei cereri formulate de către o persoană fizică sau juridică ce solicită utilizarea sau, după caz, rezervarea în interes personal unui loc de parcare, cu o suprafeță amenajată (asfaltată, marcată, semnalizată, iluminată, salubrizată) de aproximativ 12 mp pe domeniul public al municipiului Constanța.

Persoanele ce nu doresc să utilizeze locurile de parcare amenajate pe domeniul public al Constanței nu sunt obligate în niciun fel să achite taxele/tarifele stabilite pentru utilizarea acestor spații.

Sentinela/ Ce categorii de persoane fizice şi juridice beneficiază de scutiri de la plata taxei de parcare în parcările adminstrate de Primăria Municipiului Constanţa

Ionuţ Rusu/ Prin regulamentul de parcare au  fost acordate o serie de scutiri de la plata acestei taxe.

Prima dintre acestea, care este acordată deopotrivă tuturor posesorilor de autovehicule, este cea prin care în primele 30 de minute din prima oră de parcare în zonele 0, 1 și 2 parcarea este gratuită. 

În zonele 0, 1 și 2, sunt scutite de la plata tarifelor/taxelor stabilite și:

  1. autovehiculele electrice;
  2. autovehiculele aflate în misiune (poliție, poliție locală, MAPN, pompieri, ambulanță, SRI, STS, SPP, SIE, Ministerul public, Ministerul Justiției etc.) și cele aflate la intervenții pe domeniul public inscripționate sau semnalizate corespunzător;
  3. taxiurile staționate în spațiile special amenajate cu număr de locuri prestabilit;

De asemenea, persoanele cu dizabilități, posesoare ale cardurilor legitimație de parcare, beneficiază de parcare gratuită pe locurile special amenajate în acest sens.

Pentru parcările rezidențiale sunt scutite conform prevederilor art 19, din HCLM 123/2021 următoarele categorii de persoane fizice și juridice:

  1. veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
  2. persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
  3. instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului, cu excepția incintelor folosite pentru activități economice
  • fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural;
  • organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Aceste categorii de scutiri pentru parcările de reședință sunt prevăzute expres în art. 487 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.  

Sentinela/ Cred că se cuvin lămuriri suplimetare. Vorbind despre scutirile acordate de la obligativitatea plății pentru locurile de parcare, de ce nu ați prevăzut și categoria de beneficiri menționați expres de Legea 69/2000, completată și revizuită, a Educației fizice și sportului; Art. 67 (5) Structurile sportive fără scop lucrativ sunt scutite de impozite și taxe locale ?

Ionuţ Rusu/ Colegii de la Direcţia Juridică spun că chiar dacă nu a fost menționată în mod expres Legea 69/2020 completată și revizuită, a Educației fizice și sportului, Hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța prevede la art 19 lit. c, că sunt scutite de plata taxei pentru rezervarea unui loc de parcare în parcări rezidențiale „Instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului, cu excepția incintelor folosite pentru activități economice“. Aceste prevederi au fost stipulate în Codul Fiscal.

Sentinela/ Este o mare eroare de interpretare a unei legi pentru că sub coordonarea MTS sunt doar cluburile de drept public, conform legii, dar facilităţile acordate prin art 67 pct (5) din Legea 69/2000 vorbeşte despre toate cluburile sportive (Structurile sportive fără scop lucrativ sunt scutite de impozite și taxe locale”).

Ionuţ Rusu/ Clubul sportiv ce desfăşoară activităţi economice nu se încadrează la scutiri…

Sentinela/ Nu domnule viceprimar, noi am făcut referire clar la prevederile legii care vorbeşte despre structuri sportive fără scop nu despre activităţi economice, ceea ce invocaţi dumeneavoastră acum. Este vorba despre beneficiile unei legi, ce nu au fost acordate cu bună știință sau din necunoaşterea legii.

Ionuţ Rusu/ În fine, o să solicit colegilor de la juridic să verifice cele sesizate şi să aplice legea, dacă a fost o scăpare…

Sentinela/ Regulamentul parcărilor poate suferi modificări?

Ionuţ Rusu/ Orice lucru, inclusiv acest regulament este perfectibil pentru că scopul și rolul nostru este acela de a satisface nevoile cetățeniilor și de a căuta soluții care să vină în sprijinul lor, indiferent că vorbim despre utilizarea locurilor de parcare sau orice altă problemă pe care o întâmpină.

Sentinela/Când estimați finalizarea proiectului de reorganizare rutieră urbană

Ionuţ Rusu/ Orașul Constanța este în plină dezvoltare, iar noi suntem atenți ca această dezvoltare să fie realizată armonios și să răspundă cerințelor și nevoilor locuitorilor ei. Acest proiect al Primăriei Constanța este într-o continuă implementare pentru că noi căutăm în permanență soluții eficiente pentru ca străzile din orașul nostru să fie cât mai ușor și mai plăcut de parcurs.

1 COMENTARIU

  1. Cum isi pot parca autoturismele proprii cetatenii români nerezidenti ai municipioului Constanta si care sosesc in vizita in Municipiul Constanta pentru perioade variabile in interes personal si care raman in acest oras pentru perioade mai lungi, fara a se inregistra cu domiciliu flotant? Ce tarife se practica in aceste situatii exclusiv pentru zonele rezidentiale marcate sau nu? Se va aplica tehnica de tip mazare aplicata ani in sir in Statiunea Mamaia, cand se facea diferenta intre nerezidenti si restul cetatenilor romani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.