Paul SICHIGEA ▪
Născut la 6 mai 1915 în Kenosha din statul Wisconsin, Statele Unite ale Americii, Orson Welles avea să devină mai târziu unul dintre cei mai influenți creatori de film ai istoriei. Cu producții revoluționare în materie de cinematografie, dar și Mass-Media, Welles a intrat în arhiva marilor personalități ale globului.
Pe 30 octombrie 1938, Orson Welles, un tânăr producător de emisiuni radio, a narat “Războiul Lumilor” al lui H.G. Wells cu atâta patimă și dedicare, încât populația locală a crezut că are loc o reală invazie extraterestră. Multă lume nu a ascultat introducerea lui Welles de dinaintea poveștii, unii oameni ajungând să se baricadeze în case ascultând vocea puternică de la radio. Acest lucru l-a facut pe tânărul Orson să fie trecut în atenția mai marilor publicații americane ale vremii.
În 1941, Welles dă lovitura de grație: filmul “Citizen Kane” sau “Cetățenul Kane”. Într-o epocă de plină dezvoltare economică și industrială, marcată însă și de razboiul mondial, apare filmul care prezintă pentru prima oară un om de succes în plină glorie mediatică și financiară, dar care se luptă cu o pseudo-depresie și anxietate care îl fac să piardă totul. Nimeni nu și-ar fi imaginat un astfel de deznodământ, ținând cont de faptul că SUA era deja o superputere mondială.
Modul de expunere a narațiunii, a imaginii și a tehnicilor folosite în materie cinematografică, îl ridicau pe Welles la rangul de maestru al filmului. Inspirat puternic din stilul Noir, stilistică cinematografică în plină ascensiune la vremea aceea, Orson Welles duce totul la un alt nivel, completând extraordinar tabloul omului de rând, ajuns pe culmile succesului, dar care nu poate face față presiunilor unei societăți sugrumate de competiție, lăcomie și vanitate.
Un om foarte calculat, cu o inteligență ieșită din comun, Orson Welles a transpus poveștile, relatările celorlalți, dar și parte din propriile experiențe în “Citizen Kane”, filmul ajungând mai târziu să fie considerat de unii critici ca fiind cel mai bun film realizat vreodată.
Din spusele sale, filmul nu reprezintă decât cruda realitate a unor oameni care, în ciuda eforturilor și sacrificiilor personale, ajung într-o poziție atât de înaltă, încât succesul îi doboară într-o singură clipită.
Aș spune că “Citizen Kane” reprezintă masele de oameni, cetățeni americani și nu numai, sătui de neajunsurile societății care, exploatând sentimentele pur umane, comune, ajunge să influențeze încrederea într-un sistem aparent fără cusur, demn de a definitiva teoria unei globalizări eficiente.
Welles a fost premiat cu celebrul Premiu Oscar pentru “Cel mai bun scenariu de film” și a fost nominalizat la categoriile “Cel mai bun regizor” dar și pentru “Cel mai bun actor în rol principal”. “Citizen Kane” a fost printre primele filme în care un artist a ajuns în atenția Academiei Americane de Film și ca regizor, dar și ca actor principal, acest succes fiind urmat de pelicula “Hamlet” a marelui Laurence Olivier, din 1948. Welles a primit distincția pentru regie, iar Olivier o nominalizare pentru aceeași funcție. Ca actor, Welles a fost nominalizat, iar Olivier a primit mult râvnitul trofeu.
O uriașă contribuție în industria cinematografiei, “Citizen Kane”, împreuna cu alte filme precum: “Touch of Evil” sau “The Lady from Shanghai”, fac din Orson Welles una dintre cele mai importante figuri din lumea filmului.