Acasă Cronica Terminator – interviu cu Brad Fiedel

Terminator – interviu cu Brad Fiedel

1054
0

Paul SICHIGEA

Sunt cineast și un mare cinefil. Am crescut cu unele dintre cele mai mari producții cinematografice ale istoriei. Am crescut cu regizori precum Steven Spielberg, James Cameron, Michael Mann, David Fincher, Zemeckis ș.a. Ei bine, filmul care mi-a trezit pasiunea pentru cinematografie a fost Terminator 1 sau The Terminator, așa cum este cunoscut pe întreg globul.

sursa: laptrinhx.com

Odată cu vizionarea acestui film care a marcat cinematografia înca de la lansarea sa (în 1984) am ajuns să îndrăgesc atât de mult proiectul, încât asta mi-a marcat și mie într-un fel copilăria. Mă imaginam jucând în el și petreceam ore în șir încercând să imit mișcările tuturor personajelor din Terminator 1. Ajunsesem la vârsta de 8-9 ani să caut cât mai multe informații legate de film. Momentul pe care nu îl voi uita niciodată a fost atunci când am primit cadou de la un unchi care muncea în străinătate o carte care conținea toate detaliile de making-of și producție ale celor două filme Terminator. Se întâmpla prin ’95, pe când aveam vreo 4 ani.

sursa: etsy.com

Cartea era în engleză și nu puteam desluși cele scrise, însă știam deja totul despre poveste sau despre șirul narativ. Erau momentele din viața fiecărui om care îl fac pe acesta să înțeleagă pentru prima dată câte ceva despre omenire. La mine, au fost primele două filme Terminator.

Anii au trecut, viața a continuat, s-a schimbat, însă aceste două filme mi-au rămas permanent parcă întipărite în suflet. Erau filme „grele”, pline de acțiune, crime și extrem de violente, însă pe mine nu mă pasiona asta. Pe mine mă pasiona chiar pasiunea acestui mare realizator, James Cameron, de a pune pe peliculă cele gândite de el. Știam, el este Cameron, regizorul și scenaristul acestor două super-producții… dar cum a reușit el să realizeze asta? Cum a reușit să gândească așa ceva? Acestea erau doar două dintre multele întrebări care m-au însoțit în toți anii adolescenței.

James Cameron

Nu știam pe atunci atât de multe despre acest regizor. Nu exista internet, cel puțin nu în România, și nu aveam cum să aflu prea multe. Singurele posibilități erau revistele de specialitate pe care le cumpăram când și când, atunci când aveam ocazia să fac asta. Însă, îmi imaginam că acest om trebuie să fie uriaș, trebuie să fie unul dintre cei mai buni. Realizase, totuși, aceste două filme de-a dreptul uriașe. Încetul cu încetul, am aflat și mai multe despre James Cameron, iar intuiția a fost mai mult decât corectă: era deja unul dintre cei mai mari regizori ai istoriei, iar Terminator 2 (lansat în 1991 – chiar anul meu de naștere), fusese filmul cu cel mai mare buget de până atunci. O capodoperă din toate punctele de vedere.

Terminator 2: Judgment Day, Carolco Pictures, 1991

Ceea ce mă fascina, pe lângă poveste, efecte speciale și actorie, era muzica. Coloana sonoră din primele două filme ale seriei, însoțite de acea atmosferă sumbră a Los Angeles-ului anilor ’80 și ’90 – gândită de Cameron, îmi tăia respirația.

Notele grave de sintetizator, acompaniate de efectele de bass foarte joase, duceau aceste două filme la nivel de horror, umplut până la refuz cu acțiune de cea mai bună calitate. Dar, cine este acest compozitor? Cum a gândit aceste două coloane sonore impresionante?

Anii trec, pasiunile vin și se duc, însă aceste două filme îmi rămân întipărite în minte. Cinematografia îmi acaparează treptat existența, iar în 2013 fac pasul spre scrierea primului scenariu de film. În 2019, după examenul de licență în actorie, revăd The Terminator. După această a nouăzecea vizionare integrală a filmului, mă hotărăsc că este momentul să iau legătura cu cel care mi-a insuflat această pasiune: Brad Fiedel – compozitorul primelor două coloane sonore din seria Terminator.

O iau pas cu pas, de la Twitter, la Instagram și până la Facebook. Brad avea conturi pe fiecare, însă nu primeam niciun răspuns. Am trimis alte câteva mesaje în care explicam tot ce au însemnat pentru mine eforturile sale, dar nu am primit niciun răspuns. Lunile au trecut, am început să lucrez la diferite proiecte de film, iar într-o zi, spre iarna lui 2019, primesc un mesaj pe Facebook. După cele aproape 10 mesaje pe fiecare rețea de socializare, Brad Fiedel îmi răspunde pe Facebook. Erau multe rânduri prin care Brad îmi mulțumea pentru interesul și devotamentul meu față de această serie fulminantă de filme. Ce am simțit atunci… puteți doar să vă imaginați.

Brad Fiedel, sursa: last.fm

Nu aveam posibilitatea să revin cu un mesaj, dar după câteva zile am reușit la rândul meu să îi răspund. Am schimbat mai multe păreri despre cinematografia din prezent, dar subiectul principal era, bineînțeles, aceste două filme care au schimbat concepția asupra filmelor SF.

Brad este un om deschis, un artist din toate punctele de vedere, iar sinceritatea sa uimitoare m-a acaparat încă de la primele propoziții. Un adevărat maestru al muzicii de film.

Discuția s-a reluat odată cu 2020, atunci când i-am propus pentru prima dată să realizăm un interviu. Nu lucram ca redactor, nu aveam blog personal și nici nu mai făcusem așa ceva vreodată. Asta nu era, însă, cel mai important, căci aveam ocazia să vorbesc live cu nimeni altul decât realizatorul unora dintre cele mai cunoscute coloane sonore din istoria cinematografiei. Un vis devenit realitate pentru mine și pentru orice creator de film al secolului 21. A acceptat și a urmat să stabilim o dată convenabilă pentru amândoi. Aveam să stau de vorbă cu unul dintre cei mai mari idoli ai mei, omul care mi-a insuflat de la o vârstă atât de mică gustul pentru muzica de film. Visasem la acest moment de un sfert se secol.

În iunie 2020 am început să lucrez la producția lungmetrajului meu, „Șoapte”, asta ocupându-mi foarte mult timp. Discuțiile cu Brad au continuat pe tot parcursul verii. În august am hotărât împreună cu echipa să luam o pauză de aproape o lună, timp în care fiecare membru s-a ocupat de proiectele personale. Aflat la munte, am deschis televizorul și am selectat aleatoriu un program. Rula Terminator 2. Îl văzusem de aproape 100 de ori, însă gândul mi-a zburat rapid către Brad. Am luat telefonul, am înregistrat câteva secunde din film și i l-am trimis. După câteva minute, Brad mi-a răspuns cu un zâmbet larg. I-am transmis că interviul nu mai poate aștepta; trebuia să facem asta!

Am hotărât data de 19 august. Am revenit din vacanță, iar în seara de 19 am înregistrat aproape 60 de minute. Înainte de asta am discutat despre multe aspecte legate de primele două filme din serie, despre modalitățile de captare ale sunetului și ale muzicii impresionante, care au modelat și inspirat generații de regizori.

sursa: Paul Sichigea

Brad a fost mereu deschis și am putut purta o conversație demnă de un interviu cu o asemenea personalitate. Mi-a transmis mai apoi că interviul cu mine este o premieră în România, ceea ce m-a făcut să îmi pierd cuvintele pentru câteva secunde.

Printre altele, am discutat despre munca sa alături de James Cameron, regizorul primelor două filme Terminator, al cunoscutelor Aliens (1986), The Abyss (1989) și al megaproducției Titanic – poate cel mai cunoscut film din toate timpurile. Am avut posibilitatea să discutăm și despre ultimul său album, intitulat „Full Circle”, un album de musical, lansat în 2020.

Am în continuare onoarea să pot discuta cu acest mare creator și om de film, relația noastră fiind în primul rând una de prietenie, așa cum am plăcerea să o numesc.

A fost o mare onoare, unul dintre cele mai importante momente din viața mea și o ocazie de neuitat să stau de vorbă cu acest om atât de talentat și atât de umil!

Mulțumesc, Brad fiedel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.