Leonard MOCANU ■
Circulă în spațiul public o glumă, bazată pe crudul adevăr al momentului: în anticamera unui cabinet medical, este afișat un anunț imens: ”pentru cei ce doresc o a doua opinie medicală la Google, recomandăm Yahoo, Wikipedia, Twitter etc.”.
După ce mai bine de doi ani am fost bombardați cu soluții magice de vindecare sau combatere a COVID-19, bazate pe paginile de informare și de socializare și, mai mult, de la văcarul satului, la academician, toată lumea a arătat că se pricepe, lucrurile au evoluat și poporul feisbucist își dă cu părerea la orice, la primul impuls, fără niciun fel de documentare.
Două evenimente din ultimele zile mi-au atras atenția și doresc să le împărtășesc și prietenilor.
Acum câteva zile, o informație apărută pe un site de socializare ne comunica faptul că unul dintre generalii armatei române a fost trecut în rezervă prin decret prezidențial. Dincolo de comentariile malițioase, oricum multe dintre ele în necunoștință de cauză, surprind numeroase postări cu o tentă generală ”Nu îl cunosc pe domnul…, dar…”. Și dă-i cu părerea. Că ce a făcut în carieră, că în ce fel a ajuns la gradul pe care îl are, că a fost avansat la apelul de seară și…toate alea. Nu că nu l-aș cunoaște, dar am fost și eu curios cât de greu pot afla informații despre el și i-am tastat numele pe Google, iar prima informație afișată era biografia de la ultimul loc de muncă. Simplu, nu?
Mai ieri, cu prilejul Zilei Direcției Hidrografice Maritime, un ofițer din această unitate ne vorbea, tot electronic, despre farurile de aterizare de pe litoralul Mării Negre. Și iarăși specialiștii ne (și se) întreabă, uneori răutăcios, alteori nevinovat pur și simplu, cum adică ”de aterizare”. Și dă-i iarăși cu presupusul: aterizare e doar la aviație, marinarii ăștia habar n-au și altele asemenea.
În atari condiții, m-am întrebat: oare, înainte de a debita verzi și uscate nu este mai simplu să ne informăm? Nu e mai ușor să tastăm câteva cuvinte cheie și să aflăm ce și cum, fără a arunca lături sau a ne etala inteligența sclipitoare ”la prima scânteie”, dacă din aprtament ne lipseşte biblioteca şi din ea cărţile?
Interesant este că, printre cei care folosesc expresiile cele mai vulgare și mai ”contondente”, sunt persoane cu un nivel de educație cel mult îndoielnic, dar mai ales utilizatori despre care nu se poate afla nimic, exceptând un nume de ”user” cel puțin obscur.
Oameni buni, amintiți-vă de maxima croitorului: măsurați de zece ori și tăiați o dată, pentru că, odată plecată din tastatură, vorba dumneavoastră nu se mai întoarce sau, despre replica celebrului pictor antic de la curtea lui Alexandru Macedon şi a lui Ptolemeu I, Apelles din Kos, dată unui cizmar care începuse să-şi dea cu părerea despre o operă de a lui, expusă în public: „Cizmarule, nu mai sus de sanda!”