Acasă Eveniment Primarul Medgidiei, Valentin Vrabie, declarat bun de puşcărie, de prima instanţă!

Primarul Medgidiei, Valentin Vrabie, declarat bun de puşcărie, de prima instanţă!

3150
0

Dan MIHĂESCU ■

Judecătoria Medgidia a publicat marţi 28 iunie, pe portal, sentinţa de condamanare a primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, la la un an și șapte luni de închisoare cu executarea într-un dosar de fals intelectual şi cu interdicția de a ocupa o funcție publică timp de patru ani după executarea pedepsei.

Vrabie a fost trimis în judecată în anul 2020 pe baza unui rechizitoriu al Parchetului Curții de Apel Constanța în care procurorii au reținut că primarul din Medgidia a emis un certificat de atestare fiscală în favoarea unei firme, uzând de fals intelectual pentru a arăta că aceasta nu avea datorii restante la bugetul local. Firma în cauză avea datorii restante către bugetul localității iar proprietarul ei, Ilie Hondoreanu, avea nevoie de acest certificat fals pentru a înstrăina un imobil dar tranzacția se putea încheia doar înurma achitării taxelor și impozitelor locale. Deși taxele datorate de firma în cauză nu erau mari, primarul le-ar fi cerut funcționarilor din subordine să emită certificatul cu zero datorii şi pentru că funcţionarii publici ar fi refuzat să dea curs solicitării ilegale, înscrisul ar fi fost întocmit chiar de către primar, potrivit anchetei.

Judecătoria Medgidia Sursă: EVZ.ro

Pe parcursul procesului penal, instanța de fond a audiat două persoane, cu statut de ”martor amenințat”, prin mijloace de transmisie audio-video cu voce și imagine distorsionată, acestea fiind protejate cu indicativele nominale Scatiu și Colibri.

Astfel, conform Hotarârii 1164/2022 28.06.2022 , publicată de Grefa Judecătorii Medgidia: „În temeiul art. 321 C.pen., raportat la art. 396 alin (1) şi (2) Cod proc. penală condamnă pe inculpatul V.V., la pedeapsa de 1 (unu) an şi 7 (şapte) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (faptă din 20.06.2019). În temeiul art. 60 C.pen. pedeapsa se execută în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 (patru) ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În temeiul art. 25 alin (3) Cod proc. penală raportat la art. 404 alin (4) lit. (i) Cod proc. penală desfiinţează înscrisul Certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozite, taxe locale şi alte venituri datorate bugetului local nr. …..din …..emis de Primăria mun. Medgidia, aflat la fila 23 dosarul de urmărire penală. În temeiul art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 11.000 lei aferentă urmăririi penale şi judecăţii. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii, conform art. 410 alin (1) Cod procedură penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.