Acasă Utilitare RAJA raţionalizează distribuţia apei potabile prin reţea în satul Furnica, din sud-vestul...

RAJA raţionalizează distribuţia apei potabile prin reţea în satul Furnica, din sud-vestul judeţului Constanţa

331
0

Începând cu data de 15 iulie 2022, RAJA SA restricționează temporar furnizarea apei potabile pentru abonaţii din satul Furnica, comuna Dumbrăveni, distribuţia în reţea urmând a se face zilnic, doar în intervalul orar 06.00 – 22.00, pentru ca pe timpul  nopții să se refacă rezervele din bazinele de stocare, situaţia fiind determinată scăderea nivelelor hidrostatice și hidrodinamice, precum și a debitelor de apă captate în subteran, pe fondul secetei severe din ultima perioadă, informează Biroul de Comunicare  al companiei.

Conform sursei citate, pentru evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei în anumite intervale orare, abonaţii sunbt sfătuiţi să-și creeze rezerve pentru perioada de întrerupere; folosirea apei în zona afectată de penurie, pentru alte scopuri decât cel menajer, ducând la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare, ceea ce determină dificultăți în asigurarea în regim continuu a apei.

„Recomandăm cetățenilor comunei să utilizeze responsabil apa potabilă, cu prioritate pentru băut, nevoi igienico-sanitare și casnice, evitarea risipei de apă si accentuarea reutilizării apei pentru nevoi gospodărești (dacă este posibil). Pentru a putea face față secetei care este tot mai accentuată, este de asemenea foarte important ca în această perioadă să se evite folosirea apei potabile în scop agricol și pentru grădinărit. Apa trebuie folosită cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și în scop menajer!”, precizează Biroul de Comunicare al RAJA S. A.

Conform Legii Apelor nr.107/1996 (actualizată) referitoare la utilizarea apei destinate alimentării cu apă potabilă a localităților:

”Art.10. (1) Satisfacerea cerințelor de apă ale populației are prioritate față de folosirea apei în alte scopuri. De asemenea, au prioritate, față de alte folosințe, alimentarea cu apă pentru animale, refacerea rezervei intangibile de apă după incendii, precum și debitele necesare menținerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic.

 (4) Apele subterane, corespunzătoare calitativ, sunt resurse strategice destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populației și animalelor, precum și pentru asigurarea igienei și sănătății populației. ……………

ART. 12.

(1) Utilizatorii de apă sunt obligați să economisească apa prin folosire judicioasă. De asemenea, au obligația să asigure întreținerea și repararea instalațiilor proprii și, după caz, a celor din sistemele de alimentare cu apă și canalizare.

(2) În vederea folosirii judicioase a apei, utilizatorii de apă vor folosi cele mai bune tehnologii disponibile, care permit utilizarea unor cantități reduse de apă, precum și un consum mic de apă prin recircularea și/sau refolosirea apei.

ART. 14.

        (1) Dacă, din cauza secetei sau a altor calamități naturale, debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor autorizați, se aplica restricții temporare de folosire a resurselor de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.