Dan MIHĂESCU ■
Secretarul de stat, Sorin Moise, a declarat sâmbătă, 20 august a. c, la Constanţa, că ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, caută soluţii financiare şi logistice, împrună cu alţi colegi de guvern pentru înfiinţarea unor centre regionale în zonele tradiţionale şi cu şeptel semnificativ, pentru condiţionarea, curăţarea şi spălarea lânii de oaie, în vederea obţinerii unui preţ de vânzare superior pe piaţa liberă, de către crescători.
“Ceea ce vă relatez acum acum este o noutate absolută şi totodată cea mai recentă preocupare a ministrului Daea, el începând să caute soluţii, în colaborare şi cu alte ministere, după ce a aflat vineri că la bursa londoneză de mărfuri lâna se vinde cu 7 lire sterline per kilogram, în timp ce crescătorul român cu greu reuşeşte să obţină 50 bani/kg, la achiziţie”, a declarat Moise, în faţa unui numeros auditoriu la Conferinţa Naţională a Crescătorilor de Caprine din Româniaă (CAPRIROM), organizată la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas.
În context, secretarul de stat Sorin Moise a reamintit şi faptul că sunt ultimele zile pentru dezbaterea publică a proiectului ordonanţei de guvern de acordare a sprijinului procesatorilor de cereale şi uleiuri alimentare, pentru achiziţionarea materiei prime de pe piaţa internă şi din păcate cei vizaţi de această facilitate nu manifestă o atitudine proactivă.
“Ministerul a postat pe 18 august la ora 12:24, în dezbatere publică pentru o perioadă de 10 zile, proiectul OUG de instituire a unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor şi până acum nu s-au arătat prea mulţi interesaţi. Noi vrem să sprijin producătorii şi procesatorii români cu un suport financiar de maximum 500.000 euro pe entitate juridică, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor, pentru achiziţionarea materiei prime de pe piaţă. În total putem să punem la dispoziţie granturi de 200 de milioane de euro, pentru procesare, valorificare superioară și asigurarea stocurilor, ca măsură de compensare a dificultăţilor cu care se confruntă industria alimentară românească în contextual războiului din Ucraina”, a subliniat Sorin Moise.
Aula ICDCOC Palas Constanţa a găzduit sâmbătă, 20 august, Conferinţa Naţională a Crescătorilor de Caprine din România, organizată sub auspiciile CAPRIROM – Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre, şi a instituţiei gazdă, în cadrul evenimentului fiind susţinute conferinţe pe teme precum: Evoluţiei cercetărilor pentru ameliorarea rasei autohtone Carpatina cu Boer, pentru sporirea producţiei de carne; Efectul marcant al polimorfismului genei alfa şi cazeinei la caprinele din rasa Carpatină asupra calităţii de procesare a laptelui în brânzeturi, schema de implementare a programelor de ameliorare şi testarea ADN a caprinelor autohtone; Oportunitatea inseminării artificale pentru maximizarea progresului genetic şi Congelarea materialului seminal de berbec şi ţap.
Lucrările de cercetare au fost realizate şi susţinute de către: Cercetător ştiinţific gr. 1 dr. ing. Corneliu Neacşu, cercetător ştiinţific gr. 1, dr. ing. Valentin Adrian Bâlteanu, dr. biochimist Andreea Anghel, dr. Dorina Nadolu,
În cadrul evenimentului au mai fost organizat un atelier de lucru pe tema pşocesării laptelui de capră, o expoziţia de caprine, târgul de produse tradiţionale şi o serbare câmpenească cu mâncăruri tradiţionale din carne de oaie şi capră.