Coralia ŞTEFĂNESCU ■
Dialogurile lui Platon reprezintă cea mai cuprinzătoare cronică a învățăturilor lui Socrate, filosoful antic considerând categoria “Cunoaștere” drept cea mai mare forță a binelui, el considerând că nu este capabil de a învață pe cineva ceva ci doar de a-l face să gândească.
Adevărul. Curajul. Dreptatea. Înțelepciunea. Fericirea. Cele cinci caracteristici pe care dacă le ai în același timp poți fi considerat un om virtuos.
Despre pildă celor trei site unii spun că ar fi fost istorisită mai întăi în două colecții de povestiri pentru copii publicate în 1914 și în 1920, la Londra și Philadelphia; alte surse o localizează direct în dialogueile lui Platon. Oricum ar fi te pune pe gânduri.
Se spune că Socrate a fost oprit într-o zi pe stradă de către un cunoscut.
– Dragul meu, îi zise acesta, trebuie să îți spun ceva despre prietenul tău. Tocmai am auzit că. . .
– Stai așa, îl opri Socrate. Înainte de a-mi spune mai departe vă trebui să treci un test. Este vorba despre filtrul celor trei site.
– Prima este Sita “adevărului”. Ai verificat dacă ceea ce urmează să-mi spui este adevărat?
– Păi, nu, a răspuns omul. Este ceva ceea ce am auzit astăzi și…
– Am înțeles. Deci nu știi dacă ceea ce urmează să îmi spui este adevărat sau nu. Acum ce-a dea două sită, a “bunătății”. Urmează să îmi istoriseşti un lucru bun despre prietenul?
– Oh nu, este exact contrariul.
– Deci, continuă Socrate, vrei să îmi spui un lucru rău despre prietenul meu și nici măcar nu știi sigur dacă este adevărat. Dar poate reușești să treci de a treia Sită, cea a “utilității” aşa te voi asculta, totuși.
– Ceea ce dorești să îmi spui despre prietenul meu îmi este de folos?
– Nu, nu cred.
– Deci, dacă vrei să îmi spui ceva care nu este nici adevărat, nici bun și nici folositor, la ce bun să îl mai spui a concluzionat Socrate?
Înainte de a primi cu braţele deschise o informaţie sau înainte de transmite o informaţie mai departe, să o filtrăm prin Sita Adevarului, prin cea a Binelui şi cea a Utilităţii, punându-ne următoarele trei întrebări:
– Este adevărat?
– Este de bine?
– Este folositor?
Aviz şi truditorilor din presă !